verkiezingen-amerika-2016

ted-cruzDe streng-gelovige Cruz staat pal voor conservatieve waarden. Aanvankelijk leek hij kansloos, maar is dankzij slimme trucjes nu de enige die in de peilingen in de buurt komt van Trump.

Wie is hij?

Rafael Edward Cruz werd geboren op 22 december 1970 in Canada. De 44-jarige politicus groeide op in een problematisch migrantengezin: zijn Cubaanse vader dronk veel en verliet het gezin toen Cruz drie jaar was. Pas toen vader Cruz religieus werd, kwam het gezin weer bijeen. Cruz won als kind debatwedstrijden en studeerde later aan de prestigieuze universiteiten Harvard en Princeton. Als advocaat leerde hij zijn woorden nog verder te slijpen. Van 2003 tot 2008 was hij openbaar aanklager in Texas. Hij verwierf bekendheid door bij het Supreme Court conservatieve principes te verdedigen, zoals de doodstraf, het hertekenen van kiesdistricten en het noemen van God in de eed van trouw aan de Amerikaanse vlag. Hij vroeg en verkreeg speciale toestemming bij deze pleidooien zijn speciale cowboylaarzen van struisvogelleer, zijn ‘pleitlaarzen’, te dragen. Cruz’ felle overtuigingen maakten dat hij en de Tea Party elkaar snel vonden. In 2012 werd hij in één klap tot Senator gekozen. Cruz is naast streng gelovig ook zeer rechtlijnig, wat hem veel vijanden heeft bezorgd, ook binnen de Republikeinse partij. Berucht is zijn poging, in 2013, om met een 21 uur durende Filibuster ‘Obamacare’ tegen te houden. Hij was daarnaast de drijvende kracht achter het forceren van de gedeeltelijke overheidssluiting in 2013.

Hoe profileert hij zich?

Als ideoloog van het evangelisch conservatisme, als man die pal staat voor conservatieve waarden. Zo kondigde hij zijn kandidatuur aan. Hij speelt in op de onvrede onder een groot deel van de blanke, evangelische achterban die zich niet gehoord voelt. Bij zijn bekendmakingsspeech zei hij: “De helft van de wedergeboren christenen stemt niet. Ze blijven thuis. Stel je voor dat miljoenen gelovigen in heel Amerika nu opstaan en in het stemhokje onze waarden verdedigen.”

Maakt hij kans?

Mocht hij kans zien Trump in religieus-conservatieve staten als Iowa en Nevada te verslaan, dan kan hij het het Republikeinse establishment nog moeilijk maken. Cruz doet het beter dan aanvankelijk gedacht bij de evangelische, de boze en de radicaal conservatieve achterban, zij het dat niemand aanvankelijk rekening hield met zijn grootste directe concurrent: Donald Trump. Cruz’ campagne is een opmerkelijk gesmeerde en strategisch slim gebouwde machine. Maar of hij als radicale Prinzipienreiter gematigde Republikeinen kan trekken, is de vraag.

Wat zijn zijn standpunten?

Voor Cruz kunnen alle Tea-Party hokjes afgevinkt worden. Hij is tegen het accomoderen van migranten, ontkent klimaatverandering, is tegen abortus onder alle omstandigheden. Hij is tegen beperking van wapenbezit en wil de regering inkrimpen door allerlei diensten af te schaffen. De grootste doorn in zijn oog is Obamacare, dat hij koste wat kost wil afbreken.

Waar komt zijn campagnegeld vandaan?

Cruz heeft meer dan 65 miljoen dollar opgehaald, waarvan ruwweg eenvijfde van bedrijven komt. Ook evangelische ngo’s geven aan hem.