verkiezingen-amerika-2016

Ben Carson

Ben Carson werd geboren in 1951 in Detroit en groeide op in een arm gezin. In zijn jonge jaren stimuleerde zijn moeder – zelf onopgeleid – hem om te lezen. Na de middelbare school studeerde hij psychologie en later medicijnen. Hij werkte jarenlang als neurochirurg in het Johns Hopkins ziekenhuis in Baltimore en verwierf internationale bekendheid toen hij de eerste arts was die succesvol een bij het hoofd vergroeide Siamese tweeling scheidde. In 2010 kreeg hij hiervoor een Presidential Medal of Freedom van George W. Bush. In 2013 ging Carson met pensioen en legde hij zich toe op schrijven en het te gelde maken van zijn from rags to riches levensverhaal: van zwarte zoon van een ongeletterde moeder naar vermaard medicus. Carson schreef acht boeken, over religie, politiek en het bereiken van succes. In 2009 werden zijn memoires voor televisie verfilmd met Cuba Gooding jr. in de hoofdrol.
Meer informatie over Ben Carson

Carly Fiorina

Carly Fiorina (61) werd in 1954 als Carla Sneed geboren in Austin, Texas. Van 1999 tot 2005 was ze CEO van het computerbedrijf Hewlett-Packard, en daarmee een van de machtigste zakenvrouwen van Amerika. Haar leiderschap werd eerst geprezen, maar later kreeg ze veel kritiek vanwege haar vermeende autoritaire stijl van leidinggeven en zelfverrijking. Na een door haar geleide overname door Compaq, om waardeverlies van HP tegen te gaan, werd zij gedwongen af te treden, wat haar de bijnaam ‘de anti-Steve Jobs’ opleverde. Ze richtte een ngo op, Good360, die bedrijven bijstaat bij liefdadigheid. Daarnaast ontplooide ze politieke ambities. Fiorina was adviseur van John McCain tijdens diens campagne in 2008, en won in 2010 de Republikeinse nominatie voor het gouverneurschap. Ondertussen genas ze van borstkanker, en verloor een stiefdochter aan heroïne- en pijnstillerverslaving.
Meer informatie over Carly Fiorina

Chris Chistie

Chris Christie werd in 1962 in New Jersey geboren. Na zijn studie politicologie werkte hij als advocaat. In 2002 werd hij benoemd tot openbaar aanklager in die staat, een post die hij tot eind 2008 bekleedde. Als openbaar aanklager viel hij vooral op door zijn felheid over overheidscorruptie. In 2009 stelde Christie zich verkiesbaar voor het gouverneurschap van New Jersey. Er kwamen een affaire van belangenverstrengeling en een van belastinggesjoemel naar boven, maar Christie wist de zittend gouverneur toch met een minimaal verschil te verslaan. In 2012 gold hij na een vlammende speech op de Republikeinse Conventie in Tampa als dé hoop van de Republikeinen. Maar Christies reputatie bedierf snel. De affaire Bridgegate, die draaide om het uit pure politieke rancune afsluiten van een belangrijke verkeersader naar New York, werd landelijk nieuws. New Jersey had opeens genoeg van hem. Toen hij zijn maag liet verkleinen was duidelijk dat hij in 2016 wilde doen wat hij in 2012 had nagelaten: zich kandideren.
Meer informatie over Chris Christie

Donald Trump

Donald John Trump (69) werd in 1946 geboren in New York. Na zijn studie aan de Universiteit van Pennsylvania, stapte hij in het onroerend goedbedrijf van zijn vader, en bouwde het uit tot een groot conglomeraat in onroerend goed, casino’s, golfterreinen en hotels, tv-zenders, uitgeverijen en amusementsbedrijven, zoals de Miss Universe verkiezing. Trump is CEO, drie van zijn kinderen bekleden hoge posities in de onderneming. Daarnaast is Trump tv-persoonlijkheid, onder meerin zijn eigen serie The Apprentice, waarin de deelnemers wedijveren om een stage in zijn bedrijf en hardhandig afgeserveerd worden. Alleen in de politieke arena had Trump zich nog niet gewaagd. In 1988 en 2000 overwoog Trump ook mee te doen aan de verkiezingen, maar beide keren zag hij ervan af. In 2012 stapte hij vroegtijdig uit de race, met het argument dat hij het zakenleven toch interessanter vond. Achteraf zei hij: “Ik had makkelijk van Obama kunnen winnen.” Trump claimt dat hij tien miljard waard is, zakenblad Forbes houdt het op vier miljard.
Meer informatie over Donald Trump

Jeb Bush

John Ellis (Jeb) Bush werd geboren op 11 februari 1953 in Midland, Texas. De nu 62-jarige politicus komt uit de bekende politieke dynastie. Zijn opa was senator, zijn vader George was president (1989 – 1993), net als zijn broer George W. (2001 – 2009). Jeb Bush is vroom katholiek en al veertig jaar getrouwd met zijn Mexicaanse vrouw, Columba. Jeb Bush was eerst zakenman, maar maakte naam als politicus in Florida, waar hij in 1998 gouverneur werd. In de acht jaar dat hij gouverneur was, privatiseerde hij overheidsdiensten, schrapte subsidies en verlaagde belastingen – alles volgens het boekje van de neoklassieke economie. Hij zette zich in voor de fel omstreden verlenging van het leven van comapatiënte Terry Schiavo. Hij voerde ook een van de ruimste vuurwapenwetten van het land in: de zogeheten Stand Your Ground Law. Volgens die wet mogen burgers iemand doodschieten als ze vinden dat hun leven wordt bedreigd. De wet was de voornaamste reden dat de bewaker George Zimmerman werd vrijgesproken, nadat hij in 2012 de ongewapende tiener Trayvon Martin had doodgeschoten.
Meer informatie over Jeb Bush

Jim Gilmore

Jim Gilmore (66) werd in 1949 geboren in Virginia. Hij studeerde aan de universiteit van Virginia en ging daarna in dienst. Daarna besloot hij weer te gaan studeren en in 1977 heeft hij zijn rechtendiploma op zak. Aansluitend werkte hij als advocaat. In 1993 werd hij verkozen tot de procureur-generaal van de staat Virginia. In 1997 liep zijn termijn af. Daarna was hij van 1998 tot 2002 gouverneur van Virginia. Begin 2007 stelde hij zich kandidaat voor de presidentsverkiezingen, maar halverwege dat jaar stapte hij uit de race.
Meer informatie over Jim Gilmore

John Kasich

John Kasich (63) werd geboren in 1952 in Pennsylvania. Als student aan de Ohio State University schreef hij een brief aan president Nixon, waarin hij succesvol vroeg om een ontmoeting. Kasich, wiens ouders vakbondsdemocraten waren, werd als tiener conservatief, en zeer vroom katholiek. Kasich heeft een lange politieke carriere achter de rug. Als dertiger was hij al lid van het Huis van Afgevaardigden. Nu is hij gouverneur in Ohio.
Meer informatie over John Kasich

Marco Rubio

Marco Antonio Rubio (44) werd geboren op 28 mei 1971 in Miami, Florida. Hij is de zoon van een Cubaanse migrant die vier jaar lang illegaal was. Zijn vader werkte onder meer als barman, zijn moeder als kamermeisje. Zijn jeugd is zijn belangrijkste troef bij het campagnevoeren: hij wil de Amerikaanse droom belichamen en als migrantenzoon de eerste Latino-president van de VS worden. De katholieke Rubio is groot fan van het American football en weet alles van “zijn club”: de Miami Dolphins. De tomeloos ambitieuze Rubio is pas sinds 2011 Senator voor Florida – sommigen vragen zich af of hij niet nog een verkiezingsronde kon wachten, zeker nu hij Jeb Bush, zijn politieke mentor, tegenover zich vindt. Was het niet beter geweest als Rubio nog vier of acht jaar had gewacht?
Meer informatie over Marco Rubio

Mike Huckabee

Mike Huckabee (60) werd in 1955 geboren in Arkansas. Hij is predikant (Baptist) en was van 1996 tot 2007 gouverneur van Arkansas. De conservatief stelt zich in 2008 kandidaat voor de Republikeinse voorverkiezingen, maar zonder succes. Na de campagne schreef hij het boek Do The Right Thing: Inside the Movement That’s Bringing Common Sense Back to America, dat een bestseller werd. Ook tekent hij een contract bij Fox News, waar hij zijn eigen programma heeft. Bij ABC Radio Networks heeft Huckabee een eigen commentaarrubriek. Daarnaast treedt hij op als gastpredikant.
Meer informatie over Mike Huckuabee

Rand Paul

Randal Howard Paul (53) wordt geboren op 7 januari 1963 in Pittsburgh, Pennsylvania. Zijn libertaire overtuigingen krijgt hij van zijn vader. Ron Paul (79) is in meer opzichten zijn voorbeeld: Rand werd oogarts, evenals zijn vader, en doet nu een gooi naar het presidentschap, zoals zijn vader dat ook meermalen deed. In de Senaat vertegenwoordigt Rand Paul sinds 2011 de staat Kentucky.
Meer informatie over Rand Paul

Rick Santorum

Richard John Santorum (57), werd op 10 mei 1958 geboren in Virginia. Hij groeide op in West Virginia en Pennsylvania. Zijn vader was psycholoog. Op de middelbare school kreeg Santorum de bijnaam “Rooster” (Haan), vanwege zowel zijn kuif als zijn assertieve karakter. Hij studeerde rechten en ging al snel de politiek in. Meer dan tien jaar, van 1995 tot 2007, was hij senator voor de staat Pennsylvania. In 2012 stelde hij zich ook kandidaat voor de presidentsverkiezingen. Hij wist 11 staten te winnen en eindigde op een verrassende tweede plek in de Republikeinse voorverkiezingen. Mitt Romney, die uiteindelijk van president Barack Obama, kreeg de nominaties. Santorum is ultra-conservatief. Ooit zei hij in een interview: “Het homohuwelijk toelaten betekent de deur openzetten naar andere onacceptabele relaties zoals tussen man en kind of man en hond.”
Meer informatie over Rick Santorum

Ted Cruz

Rafael Edward Cruz werd geboren op 22 december 1970 in Canada. De 44-jarige politicus groeide op in een problematisch migrantengezin: zijn Cubaanse vader dronk veel en verliet het gezin toen Cruz drie jaar was. Pas toen vader Cruz religieus werd, kwam het gezin weer bijeen. Cruz won als kind debatwedstrijden en studeerde later aan de prestigieuze universiteiten Harvard en Princeton. Als advocaat leerde hij zijn woorden nog verder te slijpen. Van 2003 tot 2008 was hij openbaar aanklager in Texas. Hij verwierf bekendheid door bij het Supreme Court conservatieve principes te verdedigen, zoals de doodstraf, het hertekenen van kiesdistricten en het noemen van God in de eed van trouw aan de Amerikaanse vlag. Hij vroeg en verkreeg speciale toestemming bij deze pleidooien zijn speciale cowboylaarzen van struisvogelleer, zijn ‘pleitlaarzen’, te dragen. Cruz’ felle overtuigingen maakten dat hij en de Tea Party elkaar snel vonden. In 2012 werd hij in één klap tot Senator gekozen. Cruz is naast streng gelovig ook zeer rechtlijnig, wat hem veel vijanden heeft bezorgd, ook binnen de Republikeinse partij. Berucht is zijn poging, in 2013, om met een 21 uur durende Filibuster ‘Obamacare’ tegen te houden. Hij was daarnaast de drijvende kracht achter het forceren van de gedeeltelijke overheidssluiting in 2013.
Meer informatie over Ted Cruz