verkiezingen-amerika-2016

rick-santorumPresenteerde zich als de kandidaat voor de gelovige, hardwerkende, Republikeinse werknemer. Staakte zijn campagne kort na Iowa.

Wie is hij?

Richard John Santorum (57), werd op 10 mei 1958 geboren in Virginia. Hij groeide op in West Virginia en Pennsylvania. Zijn vader was psycholoog. Op de middelbare school kreeg Santorum de bijnaam “Rooster” (Haan), vanwege zowel zijn kuif als zijn assertieve karakter. Hij studeerde rechten en ging al snel de politiek in. Meer dan tien jaar, van 1995 tot 2007, was hij senator voor de staat Pennsylvania. In 2012 stelde hij zich ook kandidaat voor de presidentsverkiezingen. Hij wist 11 staten te winnen en eindigde op een verrassende tweede plek in de Republikeinse voorverkiezingen. Mitt Romney, die uiteindelijk van president Barack Obama, kreeg de nominaties. Santorum is ultra-conservatief. Ooit zei hij in een interview: “Het homohuwelijk toelaten betekent de deur openzetten naar andere onacceptabele relaties zoals tussen man en kind of man en hond.”

Hoe profileert hij zich?

Als Blue-Collar Conservative, om met een boek van hem te spreken. Als kandidaat dus voor de gelovige, hardwerkende, Republikeinse werknemer. Bij de bekendmaking van zijn kandidatuur, in mei 2015 in Pennsylvania zei hij: “We kunnen niet aan de zijlijn blijven staan terwijl onze politici, die dol zijn op een grote overheid, het arbeiders moeilijk maken en hen vervolgens de schuld geven van verdwijnende banen.” Daarnaast laat hij zich voorstaan op zijn vroomheid. Hij is tegen anticonceptie (zoals zijn zeven kinderen bewijzen), tegen abortus, tegen het homohuwelijk.

Maakt hij kans?

In de menigte religieus-conservatieven die zich beter profileren lijkt Santorum dit keer kansloos, ook al zijn zijn geloofsbrieven nog zo fraai. Trump en Cruz maaien het gras voor zijn voeten weg. Zelfs in het zeer gelovige Iowa krijgt hij geen noemenswaardige voet aan de grond.

Wat zijn zijn opvattingen?

Santorum is sociaal zeer conservatief. Omdat hij de stem van werknemers wil trekken, is hij tegen legalisering van immigranten. Hij is een havik wat het Midden-Oosten betreft. Santorum claimt dat hij het gevaar van Islamitisch fundamentalisme lang voor anderen zag aankomen. Hij is zeer pro-Israël en pleitte voor militaire actie tegen Iran.

Waar komt zijn campagnegeld vandaan?

Santorum heeft 1,3 miljoen dollar opgehaald, bijna allemaal bij individuele donoren.