verkiezingen-amerika-2016

rand-paulHij was de enige libertair in een menigte religieus-conservatieven. Vertegenwoordigde naar eigen zeggen de ‘Facebookgeneratie’. Stapte kort na de voorverkiezingen in Iowa uit de race.

Wie is hij?

Randal Howard Paul (53) wordt geboren op 7 januari 1963 in Pittsburgh, Pennsylvania. Zijn libertaire overtuigingen krijgt hij van zijn vader. Ron Paul (79) is in meer opzichten zijn voorbeeld: Rand werd oogarts, evenals zijn vader, en doet nu een gooi naar het presidentschap, zoals zijn vader dat ook meermalen deed. In de Senaat vertegenwoordigt Rand Paul sinds 2011 de staat Kentucky.

Hoe profileert hij zich?

Als enige libertair in een menigte religieus-conservatieven onderscheidt Rand Paul zich vooral op het sociaal-ethische vlak, al gaat hij niet zo ver dat hij pro-abortus is. Hij toetst zijn standpunten aan individuele vrijheid, hierdoor ligt zijn machtsbasis niet in de traditionele partijachterban (blanke, gelovige ouderen), maar vertegenwoordigt hij, zo zegt hij zelf, “de Facebookgeneratie”. Hij is fel tegen de inmenging van de overheid in de privacy van burgers. Hij presenteert zich als anti-Washington-populist en lijkt vastberaden om “de Washingtonmachine” (zoals het politieke establishment in Washington, waar Hillary Clinton onderdeel van is, wordt genoemd) te verslaan. In 2015 maakte hij zo zijn kandidatuur bekend in Louisville, in zijn thuisstaat Kentucky. Pauls aanhangers zijn vaak jong en hebben geen speciale voorkeur voor een van beide partijen. Ze zijn ruimdenkend op het gebied van drugs, rassenverhoudingen en het homohuwelijk.

Maakt hij kans?

Het is Paul tot nu toe niet gelukt zijn populariteit bij jongeren om te zetten in goede peilingen.

Wat zijn zijn opvattingen?

Als libertair wil Paul de overheid sterk inkrimpen, stoppen met het zonder verdenking afluisteren van burgers en een einde maken aan de benadeling van Afro-Amerikanen in het rechtssysteem. Hij is voor een flat-tax en tegen beperking van het dragen van een wapen.

Waar komt zijn campagnegeld vandaan?

Rand Paul verzamelde meer dan 15 miljoen dollar, vrijwel allemaal bij particuliere donoren. Maar ook investeerders en de makelaardij zien hem zitten.