verkiezingen-amerika-2016

marco-rubioDe jonge Senator van Cubaanse komaf kan de Republikeinen verzekeren van de Latino-stem. Maar kan hij de gematigde en de radicale vleugel verzoenen?

Wie is hij?

Marco Antonio Rubio (44) werd geboren op 28 mei 1971 in Miami, Florida. Hij is de zoon van een Cubaanse migrant die vier jaar lang illegaal was. Zijn vader werkte onder meer als barman, zijn moeder als kamermeisje. Zijn jeugd is zijn belangrijkste troef bij het campagnevoeren: hij wil de Amerikaanse droom belichamen en als migrantenzoon de eerste Latino-president van de VS worden. De katholieke Rubio is groot fan van het American football en weet alles van “zijn club”: de Miami Dolphins. De tomeloos ambitieuze Rubio is pas sinds 2011 Senator voor Florida – sommigen vragen zich af of hij niet nog een verkiezingsronde kon wachten, zeker nu hij Jeb Bush, zijn politieke mentor, tegenover zich vindt. Was het niet beter geweest als Rubio nog vier of acht jaar had gewacht?

Hoe profileert hij zich?

Voor de officiële aankondiging van zijn presidentskandidatuur op 13 april koos hij de Freedom Tower in Miami. De locatie – waar in de jaren zestig vluchtelingen werden geregistreerd die vanuit Castro’s Cuba aanklopten in de VS – past bij zijn ambitie om de eerste Latino-president van de VS te worden. Rubio presenteert zich als het Republikeinse gezicht van de toekomst en richt zich onder andere op de kiezers met Latijns-Amerikaanse wortels. Zij zijn bij de verkiezingen een cruciale bevolkingsgroep; in 2012 zorgde deze groeiende minderheid voor 10 procent van de stemmen. Rubio schippert met zijn migratiestandpunt, terwijl dit juist van belang is voor Republikeinse kiezers. Zo werkte hij in 2013 mee aan een Congresvoorstel om illegale migranten een kans op een verblijfsstatus te geven. Het kwam hem te staan op zo’n snoeiharde aanval vanuit de Tea Party-achterban, dat hij zijn steun aan het voorstel introk.

Maakt hij kans?

Rubio heeft charisma en kan goed campagnevoeren, maar wordt sterk gehinderd doordat hij uit dezelfde staat afkomstig is als Jeb Bush en daar hetzelfde kiezersgroepen aanspreekt. Hij is niet de eerste keus van het establishment, en zeker niet van radicale kiezers. Zijn Cuba-standpunt kan hem de das omdoen: veel Latino’s uit andere herkomstlanden die uit religieuze overwegingen Republikeins willen stemmen, vinden, anders dan Rubio, de dooi met Cuba juist nodig. Anderzijds hoeft het feit dat Rubio’s tegenstanders meer ervaring hebben, meer campagnegeld en vaak interessantere cv’s, niet te betekenen dat hij niet nog enig momentum kan krijgen. De jonge senator wist de afgelopen jaren al verschillende politieke races te winnen.

Wat zijn zijn standpunten?

Op ideologisch terrein is Rubio conservatief, dus tegen abortus onder alle omstandigheden, tegen het toelaten van vluchtelingen, voor wapenbezit en voor de doodstraf. Op economisch terrein is hij gematigder, hij wil belastingen verlagen en illegale migranten beperkt verblijfsvergunningen geven.

Waar komt zijn campagnegeld vandaan?

Rubio heeft bijna 33 miljoen dollar vergaard, voor driekwart afkomstig van bedrijven. Vooral de autoindustrie ziet hem zitten, maar tot zijn donoren behoren ook The Walt Disney Company en de bank Goldman Sachs. De helft van zijn geld komt uit zijn thuisstaat Florida.