verkiezingen-amerika-2016

john-kasichLaat zich voorstaan op zijn reputatie van solide begrotingsbeleid en ervaring op het gebied van nationale veiligheid.

Wie is hij?

John Kasich (63) werd geboren in 1952 in Pennsylvania. Als student aan de Ohio State University schreef hij een brief aan president Nixon, waarin hij succesvol vroeg om een ontmoeting. Kasich, wiens ouders vakbondsdemocraten waren, werd als tiener conservatief, en zeer vroom katholiek. Kasich heeft een lange politieke carriere achter de rug. Als dertiger was hij al lid van het Huis van Afgevaardigden. Nu is hij gouverneur in Ohio.

Hoe profileert hij zich?

Op 21 juli maakte hij zijn kandidatuur bekend. De 64-jarige gouverneur specialiseerde zich voorzitter van de House Budget Committee in het Congres op overheidsfinanciën en is trots op zijn reputatie van solide begrotingsbeleid. Hij claimt de enige Republikeinse kandidaat te zijn met ervaring op het gebied van nationale veiligheid en begrotingen op nationaal en staatsniveau. Als zoon van een postbode zet Kasich daarnaast in op zijn “gewone achtergrond”.

Maakt hij kans?

Kasich is geliefd in Ohio. De kans bestaat dat de kiezers in deze staat bewezen bestuurders willen. Die hebben de Republikeinen op voorraad in de persoon van zittende en gewezen gouverneurs, waaronder Kasich. Toch is hij vrijwel onzichtbaar in het campagnegeweld van partijgenoten als Trump en Cruz. In de peilingen bungelt Kasich onderaan.

Wat zijn zijn standpunten?

Kasich is een pragmatische conservatief. Zo acht hij klimaatverandering niet bewezen, maar probeerde wel CO2uitstoot te beteugelen in Ohio. Hij is tegen het homohuwelijk, maar vindt dat de VS na de legalisering hiervan deze discussie achter zich moeten laten. Hij wil banen scheppen door regels voor bedrijven te schrappen.

Waar komt zijn campagnegeld vandaan?

Kasich heeft 4,3 miljoen verzameld, voor meer dan 80% afkomstig van het bedrijfsleven, merendeels in zijn thuisstaat Ohio.