verkiezingen-amerika-2016

jim-gilmoreHield geen persconferentie en organiseerde amper camapgnebijeenkomsten. Misschien wel de vreemdste eend in de Republikeinse bijt.

Wie is hij?

Jim Gilmore (66) werd in 1949 geboren in Virginia. Hij studeerde aan de universiteit van Virginia en ging daarna in dienst. Daarna besloot hij weer te gaan studeren en in 1977 heeft hij zijn rechtendiploma op zak. Aansluitend werkte hij als advocaat. In 1993 werd hij verkozen tot de procureur-generaal van de staat Virginia. In 1997 liep zijn termijn af. Daarna was hij van 1998 tot 2002 gouverneur van Virginia. Begin 2007 stelde hij zich kandidaat voor de presidentsverkiezingen, maar halverwege dat jaar stapte hij uit de race.

Hoe profileert hij zich?

Niet. Wat opvalt is dat hij wel meedoet aan de race, maar (nog) geen campagne voert. Hij hield ook geen persconferentie. Hij plaatste in juli 2015 een video online waarin hij zijn boodschap verkondigde. Tussen juli en september hield Gilmore geen enkele campagnebijeenkomst, en daarna voor zover na te gaan evenmin. Wel verscheen hij op een demonstratie tegen het nucleair akkoord met Iran.

Maakt hij kans?

The Washington Post schreef dat er in elke campagne een vreemde eend in de bijt is, en dat de Republikeinen er dit jaar meerdere in de race hebben, maar dat Gilmore wellicht de vreemdste is. Hij doet mee, maar lijkt geen haast te maken met kiezers voor zich winnen. Die achterstand is niet meer in te halen.

Wat zijn zijn standpunten?

Overwegend conservatief, bijvoorbeeld als het gaat om wapenbezit. Hij erkent het bestaan van klimaatverandering maar hij vindt het zinloos maatregelen te nemen zolang China en Rusland dit niet doen. Hij is voor een sterke defensie en een activistische rol van de VS in de wereld.

Waar komt zijn campagnegeld vandaan?

Gilmore heeft drie ton opgehaald. Niet genoeg voor een landelijke campagne.