verkiezingen-amerika-2016

jeb-bushPotentiële verliezer afkomstig uit een familie van winnaars. Geniet steun van het Republikeinse establishment, lukt het hem nog niet echt kiezers te trekken.

De publieke optredens van Jeb Bush zijn schutterig en onhandig. In debatten komt hij niet uit de verf. Maar al komt hij in de peilingen doorgaans niet verder dan een procent of zes, toch heeft hij nog steeds kans als dé gematigde kandidaat en vooral als de favoriet van het establishment –in het verleden een goede indicatie. Misschien wacht Bush tot de rest elkaar de tent heeft uitgevochten.

Wie is hij?

John Ellis (Jeb) Bush werd geboren op 11 februari 1953 in Midland, Texas. De nu 62-jarige politicus komt uit de bekende politieke dynastie. Zijn opa was senator, zijn vader George was president (1989 – 1993), net als zijn broer George W. (2001 – 2009). Jeb Bush is vroom katholiek en al veertig jaar getrouwd met zijn Mexicaanse vrouw, Columba. Jeb Bush was eerst zakenman, maar maakte naam als politicus in Florida, waar hij in 1998 gouverneur werd. In de acht jaar dat hij gouverneur was, privatiseerde hij overheidsdiensten, schrapte subsidies en verlaagde belastingen – alles volgens het boekje van de neoklassieke economie. Hij zette zich in voor de fel omstreden verlenging van het leven van comapatiënte Terry Schiavo. Hij voerde ook een van de ruimste vuurwapenwetten van het land in: de zogeheten Stand Your Ground Law. Volgens die wet mogen burgers iemand doodschieten als ze vinden dat hun leven wordt bedreigd. De wet was de voornaamste reden dat de bewaker George Zimmerman werd vrijgesproken, nadat hij in 2012 de ongewapende tiener Trayvon Martin had doodgeschoten.

Hoe profileert hij zich?

Na lange tijd aarzelen 15 juni maakte Bush zijn kandidatuur bekend.

Profilering blijkt ondertussen een van Bush’voornaamste problemen. Hij komt soms niet uit zijn woorden en beging al diverse publicitaire blunders, zoals bij de verwijzingen naar de prestaties van zijn broer en de verdediging van diens beleid, of zijn opmerking ‘stuff happens’ (‘vervelend’) na een slachting op een college in Oregon. Op buitenlands gebied kiest hij een neoconservatieve koers, vergelijkbaar met die van zijn broer. Hij gelooft in Amerika als land dat democratie kan bevorderen en schuwt militaire conflicten niet.

Maakt hij kans?

Het gaat veel minder goed dan verwacht, maar misschien zegt dat niet alles. Het Republikeinse veld is erg dicht bevolkt met radicale kandidaten van wie er velen snel zullen afvallen. De kans dat uiteindelijk Bush toch overblijft tegenover één kandidaat van de radicale vleugel, is niet denkbeeldig. In het verleden won doorgaans de kandidaat die door het Republikeinse establishment werd omhelsd de nominatie. De cruciale vraag is of dit ook gebeurt nu de Republikeinen zo gespleten zijn.

Wat zijn zijn standpunten?

Bush is voor gematigde hervorming van migratie. Hij staat sceptisch tegenover de opwarming van de aarde, maar is niet tegen maatregelen hiertegen. Hij is voor een confronterender houding jegens het Rusland van Vladimir Poetin. Als het gaat om vluchtelingen, wil Bush alleen Christelijke vluchtelingen toelaten tot de VS.

Waar komt zijn campagnegeld vandaan?

Bush heeft 128 miljoen dollar bijeengebracht, een record. Het meeste komt van grote bedrijven. Vooral de energiesector, farmaceuten en investeringsfondsen hebben ingezet op Jeb.