verkiezingen-amerika-2016

donald-trumpDe 69-jarige miljardair bespeelt tot nu toe met ogenschijnlijk succes de angst, woede en vaderlandsliefde van het naar hoop hongerende Republikeinse electoraat.

Wie is hij?

Donald John Trump (69) werd in 1946 geboren in New York. Na zijn studie aan de Universiteit van Pennsylvania, stapte hij in het onroerend goedbedrijf van zijn vader, en bouwde het uit tot een groot conglomeraat in onroerend goed, casino’s, golfterreinen en hotels, tv-zenders, uitgeverijen en amusementsbedrijven, zoals de Miss Universe verkiezing. Trump is CEO, drie van zijn kinderen bekleden hoge posities in de onderneming. Daarnaast is Trump tv-persoonlijkheid, onder meerin zijn eigen serie The Apprentice, waarin de deelnemers wedijveren om een stage in zijn bedrijf en hardhandig afgeserveerd worden. Alleen in de politieke arena had Trump zich nog niet gewaagd. In 1988 en 2000 overwoog Trump ook mee te doen aan de verkiezingen, maar beide keren zag hij ervan af. In 2012 stapte hij vroegtijdig uit de race, met het argument dat hij het zakenleven toch interessanter vond. Achteraf zei hij: “Ik had makkelijk van Obama kunnen winnen.” Trump claimt dat hij tien miljard waard is, zakenblad Forbes houdt het op vier miljard.

Hoe profileert hij zich?

Als een winnaar. Op 16 juni kondigde de vastgoedmagnaat aan dat hij van The Oval Office zijn werkkamer wil maken. Trump sprak zijn aanhang toe op de bovenste verdieping van zijn eigen Trump Tower aan 5th Avenue in New York. Laat het vervolgens aan meesterentertainer Trump over de angst, de woede en de vaderlandsliefde van het naar hoop hongerende Republikeinse electoraat te bespelen. Zilverruggorilla Trump klopt zichzelf graag op de borst, maakt gehakt van wie er bij hem in de buurt komt en geeft met zijn slogan “Make America great again“ de weggegleden blanke middenklasse weer hoop op eigenwaarde. Met extreme uitspraken en het wekken van achterdocht weet Trump permanent in de pers te blijven. Hij is daardoor veel, zo niet alles bepalend geweest in de Republikeinse campagne.

Maakt hij kans?

Afgaande op de peilingen sleept hij de nominatie in de wacht, tenzij de Republikeinse partijtop dit voorkomt. (En dan is niet uitgesloten dat hij als onafhankelijk kandidaat mee zou doen.) Toch is er een maar: de vraag is of de mensen die zeggen dat ze op hem zullen stemmen, dat ook gaan doen. En als ze het doen, of ze dan naarmate de verkiezingen naderen, niet toch een gematigder kandidaat prefereren. De biograaf van Trump, Gwenda Blair, zegt: “Je moet Trump nooit, nooit onderschatten”. Bij zijn aankondiging werd hij weggelachen. Nu neemt iedereen hem bloedserieus.

Wat zijn zijn standpunten?

Trumps radicalisme bezorgt hem zijn aanhang en zijn publiciteit. Onder veel meer belooft hij een muur te bouwen langs de grens met Mexico, wil hij alle moslims de toegang tot de VS weigeren en Obamacare terugtrekken en het vervangen ‘door iets geweldigs’. Hij zegt vele milieuprijzen te hebben gewonnen, maar zet vraagstekens bij klimaatverandering. Vanzelfsprekend wil hij ondernemers en de vrije markt zo weinig mogelijk in de weg leggen.

Waar komt zijn campagnegeld vandaan?

Trump heeft bijna 6 miljoen dollar campagnegeld opgehaald. Voor zover na te gaan heeft hij zelf tot nu toe twee miljoen dollar in zijn kandidatuur gestoken. Opmerkelijk is dat veel particulieren Trump geld sturen, gewone Amerikanen die veel minder geld hebben dan de man op wie zijn hun hoop hebben gevestigd. Zijn donateurs komen uit alle hoeken van de VS, maar zijn voor 80% man.