verkiezingen-amerika-2016

chris-christieDe ex-gouverneur van New Jersey moet zich onderscheiden in het drukke conservatieve veld waarin ook Marco Rubio en Ted Cruz opereren. Hij is gematigder.

Wie is hij?

Chris Christie werd in 1962 in New Jersey geboren. Na zijn studie politicologie werkte hij als advocaat. In 2002 werd hij benoemd tot openbaar aanklager in die staat, een post die hij tot eind 2008 bekleedde. Als openbaar aanklager viel hij vooral op door zijn felheid over overheidscorruptie. In 2009 stelde Christie zich verkiesbaar voor het gouverneurschap van New Jersey. Er kwamen een affaire van belangenverstrengeling en een van belastinggesjoemel naar boven, maar Christie wist de zittend gouverneur toch met een minimaal verschil te verslaan. In 2012 gold hij na een vlammende speech op de Republikeinse Conventie in Tampa als dé hoop van de Republikeinen. Maar Christies reputatie bedierf snel. De affaire Bridgegate, die draaide om het uit pure politieke rancune afsluiten van een belangrijke verkeersader naar New York, werd landelijk nieuws. New Jersey had opeens genoeg van hem. Toen hij zijn maag liet verkleinen was duidelijk dat hij in 2016 wilde doen wat hij in 2012 had nagelaten: zich kandideren.

Hoe profileert hij zich?

Christie probeert kiezers te trekken door te zeggen dat hij de enige kandidaat is die zegt waar het op staat, bot of niet. Christie laat zich er verder op voorstaan dat hij heeft bewezen te kunnen winnen in een overwegend Democratische omgeving (New Jersey).

Maakt hij kans?

Niet veel. Zijn recht voor zijn raap aanpak en warsheid van kouwe drukte trekken in het Noord-Oosten wel gematigde Republikeinen aan, maar elders lijken kiezers hem te wantrouwen. Maar in debatten kan hij vlijmscherp uit de hoek komen. Als hij vroeg in de verkiezingen een vlam-moment heeft, kan dat hem de wind in de zeilen geven.

Wat zijn zijn standpunten?

Christie deelt veel standpunten met zijn mededingers. Hij is tegen de beperking van wapenbezit, het toelaten van vluchtelingen, tegen abortus. Anders dan de meeste Republikeinen is hij tegen het handelspact TPP met Azië. Hij staat lijnrecht tegenover de libertair Rand Paul als het gaat om afluisterbevoegdheden van de NSA. “Je kunt niet van burgerlijke vrijheden genieten als je in een kist ligt”, zei hij eens.

Waar komt zijn campagnegeld vandaan?

Christie heeft 18 miljoen dollar bijeengebracht, waarvan een kwart in New Jersey en een kwart in Connecticut. Hij krijgt nauwelijks geld voor kleine particuliere donoren.