verkiezingen-amerika-2016

ben-carsonDe 64-jarige gepensioneerde neurochirurg vormt als mede-buitenstaander een bedreiging voor Trump. Maar hij keldert in de peilingen.

Wie is hij?

Ben Carson werd geboren in 1951 in Detroit en groeide op in een arm gezin. In zijn jonge jaren stimuleerde zijn moeder – zelf onopgeleid – hem om te lezen. Na de middelbare school studeerde hij psychologie en later medicijnen. Hij werkte jarenlang als neurochirurg in het Johns Hopkins ziekenhuis in Baltimore en verwierf internationale bekendheid toen hij de eerste arts was die succesvol een bij het hoofd vergroeide Siamese tweeling scheidde. In 2010 kreeg hij hiervoor een Presidential Medal of Freedom van George W. Bush. In 2013 ging Carson met pensioen en legde hij zich toe op schrijven en het te gelde maken van zijn from rags to riches levensverhaal: van zwarte zoon van een ongeletterde moeder naar vermaard medicus. Carson schreef acht boeken, over religie, politiek en het bereiken van succes. In 2009 werden zijn memoires voor televisie verfilmd met Cuba Gooding jr. in de hoofdrol.

Hoe profileert hij zich?

Zo maakte Carson zijn kandidatuur wereldkundig. Hij profileert zich als vaderlijke verzoener, maar op het sociale vlak toont hij zich compromisloos conservatief door het zoetgevooisd doen van de meest extreme uitspraken. Zo noemde hij homoseksualiteit een keuze, claimt hij dat de Holocaust minder ernstig zou zijn geweest als Joden wapens hadden gehad en gelooft hij dat de christenen de pyramides bouwden als voorraadschuren voor graan. Zijn stokpaard is evenwel politieke correctheid, een term waarmee hij te pas en te onpas strooit om zich als een eerlijke buitenstaander af te zetten tegen het ‘politiek correcte’ Washington.

Maakt hij kans?

Ben Carson kwam na een sterk optreden in een tv-debat in september en oktober snel op in de peilingen. Maar nadien raakte hij in de problemen. Zijn standpunten zijn vaag en soms tegenstrijdig, hij blijkt weinig te weten van actuele politieke kwesties en valt in debatten steeds terug op zijn carriere als wetenschapper en zijn aansprekende levensverhaal. Zijn campagnebureau is een duiventil, er waren al verschillende geruchtmakende ontslagen. In streng-religieuze staten blijft hij het aardig doen. Maar de kans dat iemand met zo’n specifieke achterban en zonder politieke ervaring de nominatie in de wacht sleept is miniem.

Wat zijn zijn standpunten?

Carson is pro-wapenbezit, pro-Israël, tegen het toelaten van Syrische vluchtelingen en voor het intensiveren van grensbewaking. Hij wil de aloude zorgsteunprogramma’s Medicare en Medicaid privatiseren en vindt dat het onzin is de grondstoffen die ‘god de wereld heeft gegeven’ niet te exploreren.

Waar komt zijn campagnegeld vandaan?

Carson heeft tot nu toe 38 miljoen weten op te halen, voor iets meer dan 60% afkomstig van kleine donoren. Dat zijn vaak gepensioneerden en mensen uit de zorgsector. Maar hij kreeg ook geld van de bank West Fargo, vastgoedbeheerder Blue Ridge en Coca Cola.