verkiezingen-amerika-2016

carly-fiorinaDe enige vrouw in het Republikeinse veld presenteert zich als pragmatische problemenoplosser. Tot nu toe de enige die het lukte Trump terecht te wijzen.

Wie is zij?

Carly Fiorina (61) werd in 1954 als Carla Sneed geboren in Austin, Texas. Van 1999 tot 2005 was ze CEO van het computerbedrijf Hewlett-Packard, en daarmee een van de machtigste zakenvrouwen van Amerika. Haar leiderschap werd eerst geprezen, maar later kreeg ze veel kritiek vanwege haar vermeende autoritaire stijl van leidinggeven en zelfverrijking. Na een door haar geleide overname door Compaq, om waardeverlies van HP tegen te gaan, werd zij gedwongen af te treden, wat haar de bijnaam ‘de anti-Steve Jobs’ opleverde. Ze richtte een ngo op, Good360, die bedrijven bijstaat bij liefdadigheid. Daarnaast ontplooide ze politieke ambities. Fiorina was adviseur van John McCain tijdens diens campagne in 2008, en won in 2010 de Republikeinse nominatie voor het gouverneurschap. Ondertussen genas ze van borstkanker, en verloor een stiefdochter aan heroïne- en pijnstillerverslaving.

Hoe profileert zij zich?

Als een zakenvrouw die oplossingen kan bieden. Op 4 mei maakte ze zo haar kandidatuur bekend. Zij opende meteen de aanval op Hillary Clinton: “Ik heb veel bewondering voor haar, maar het is duidelijk dat ze niet te vertrouwen is”. Ze zette vaker in op de vergelijking met Clinton. In april vorig jaar zei ze dat zij als Republikeinse presidentskandidaat de Democratische Clinton kan “neutraliseren”. Fiorina is tegen abortus, maar voor het homohuwelijk. Ze viel op door sterke optredens in de eerste Republikeinse debatten. Haar gloriemoment was tijdens een debat op CNN met de elf belangrijkste Republikeinen. De vastgoedmagnaat had eerder gezegd dat iemand met zo’n gezicht als Fiorina nooit president worden.

Maakt ze kans?

Fiorina valt op als vrouw tussen een hele rij mannen in pak. Maar dat lijkt tot nu toe onvoldoende om de kiezers warm te laten lopen. The New York Times speculeerde dat ze vooral meedoet om haar naamsbekendheid te vergroten en daarmee haar tarieven in het lezingencircuit.

Wat zijn haar standpunten?

Fiorina heeft de bij het Republikeinse establishment gangbare pro-business standpunten: hervormen van migratiewetgeving, een flat tax en niets doen tegen klimaatverandering. Op het homohuwelijk na is ze sociaal-coservatief. Ze wil Obamacara terugdraaien.

Waar komt haar campagnegeld vandaan?

Fiorina verzamelde bijna 12 miljoen Euro, zowel van particulieren als bedrijven, vooral uit de financiële sector. Californië ziet haar nog steeds zitten, hier komt meer dan veertig procent van het geld vandaan. Maar vrouwen vinden haar misschien te conservatief. Tweederde van haar donateurs is man.