De ervaren en succesvol bestuurder maakte naam met harde misdaadbestrijding, maar als presidentskandidaat bleef hij onzichtbaar. Na de voorverkiezing in Iowa schortte hij zijn campagne op.
Martin O’Malley (53) was twee termijnen gouverneur van de staat Maryland waar hij goede resultaten boekte, en maakte naam met harde misdaadbestrijding als burgemeester van Baltimore. Technocraat O’Malley verliet zich als gouverneur uitsluitend op statistieken om zijn beleid uit te stippelen en te checken of het resultaat had. Met die pragmatische aanpak wil hij nu de middenklasse van heel de VS helpen. Maar die boodschap lijkt bij de achterban niet aan te komen. O´Malley slaagt er voorlopig niet in de kiezers of de donoren in beweging te brengen.
Wie is hij?
Martin Joseph O’Malley werd geboren in 1963 in Washingtonin een democratisch politiek nest. Zijn vader was strafadvocaat en procureur. O’Malley studeerde rechten en begon zijn politieke carrière in 1984, toen hij zich als jongen van 20 jaar bij het campagneteam van Democraat Gary Hart voegde. In 1999 werd O’Malley burgemeester van Baltimore. Later, van 2007 tot 2015, was hij gouverneur van Maryland. Na twee termijnen mocht hij zich niet opnieuw verkiesbaar stellen. O’Malley is zanger en gitarist van zijn eigen Ierse Rockband, O’Malleys March.
Hoe profileert hij zich?
Zo maakte O’Malley bekend dat hij meedoet aan de presidentsverkiezingen. De 52-jarige Democraat presenteert zich als een liberaal alternatief voor Clinton. Hij richt zich primair op economische vraagstukken en het versterken van de middenklasse. In zijn eigen woorden: “We kunnen de Amerikaanse Droom niet laten uitkomen als we toegeven aan de stemmen van de machtigen en geprivilegieerden. De belangen van die rijken zijn door onze regering gebruikt om een economie te creëren die voorbijgaat aan de belangen van de meerderheid van de bevolking.”
Wat zijn zijn standpunten?
Als gouverneur van Maryland claimde O’Malley zijn beslissingen altijd te toetsen aan de vraag of ze goed waren voor de middenklasse. Van daaruit verspreidt zich welvaart en stabiliteit voor de maatschappij als geheel, is zijn stellige overtuiging. Hij is tegen de doodstraf. Op het gebied van buitenlandse politiek (IS, Syrië) is hij minder interventionistisch dan Clinton.
Waar komt zijn campagnegeld vandaan?
O´Malley heeft vier milljoen dollar opgehaald voor zijn campagne. Ruwweg de helft van zijn steun komt uit Maryland, de staat waar hij gouverneur was. Pijnlijk is dat O’Malley als lid van de Democratic Leadership Council succesvol was als fondsenwerver, maar hier voor zichzelf minder goed in slaagt.