verkiezingen-amerika-2016

Bernie Sanders

Bernie Sanders (74), de zelfbenoemd ‘democratisch socialist’.
De voormalig onafhankelijk Senator voor de staat Vermont oefent een onverwacht grote aantrekkingskracht uit op jonge stemmers, én op onafhankelijke kiezers die in sommige staten mogen meestemmen bij de voorverkiezingen. Sanders houdt soms toespraken van anderhalf uur, zijn haar is onverzorgd, zijn armgebaren zijn wild. Hij richt zich tegen de Democratische partijelite. Het linkse populisme van Sanders kapitaliseert op de Democratische woede over economische ongelijkheid, en is vooral gericht tegen graaiende bedrijven. Maar veel kiezers zijn ook boos op het politieke establishment waar Sanders, als langzittend Congreslid, deel van uitmaakt. Ook al pleit hij nog zo hard voor een revolutie.
Meer informatie over Bernie Sanders

Hillary Clinton

Hillary Clinton (68) is een politieke overlever. Ze was presidentsvrouw, senator en minister van Buitenlandse Zaken. Ze doorstond publieke vernederingen, tal van schandalen en harde politieke aanvallen. Ze is diep genesteld in de politieke en financiële elite van Washington. Staat ze dicht genoeg bij jonge, Afro-Amerikaanse en Latino-kiezers? Heeft ze genoeg charisma en geloofwaardigheid om de economisch geplaagde Democratische kiezer weg te houden bij de revolutie-prekende Bernie Sanders?
Meer informatie over Hillary Clinton

Martin O’Malley

Martin O’Malley (53) was twee termijnen gouverneur van de staat Maryland waar hij goede resultaten boekte, en maakte naam met harde misdaadbestrijding als burgemeester van Baltimore. Technocraat O’Malley verliet zich als gouverneur uitsluitend op statistieken om zijn beleid uit te stippelen en te checken of het resultaat had. Met die pragmatische aanpak wil hij nu de middenklasse van heel de VS helpen. Maar die boodschap lijkt bij de achterban niet aan te komen. O´Malley slaagt er voorlopig niet in de kiezers of de donoren in beweging te brengen.
Meer informatie over Martin O’Malley