verkiezingen-amerika-2016

hillary-clintonHillary Clinton (68) is een politieke overlever. Ze was presidentsvrouw, senator en minister van Buitenlandse Zaken. Ze doorstond publieke vernederingen, tal van schandalen en harde politieke aanvallen. Ze is diep genesteld in de politieke en financiële elite van Washington. Staat ze dicht genoeg bij jonge, Afro-Amerikaanse en Latino-kiezers? Heeft ze genoeg charisma en geloofwaardigheid om de economisch geplaagde Democratische kiezer weg te houden bij de revolutie-prekende Bernie Sanders?

Wie is zij?

Hillary Rodham Clinton werd in 1947 geboren in Chicago. Ze groeide op in een conservatief, Republikeins gezin in Illinois. Tijdens haar rechtenstudie ontmoette ze Bill Clinton, met wie ze in 1975 trouwde. Vrienden zagen in de twee vanaf het begin een power couple: Bill charismatisch en energiek, Hillary analytisch en rationeel. En trouw: toen Bill tijdens zijn presidentschap meerdere keren te maken kreeg met schandalen en beschuldigingen van vreemdgaan, bleef Hillary hem steunen.

De ambitie om de eerste vrouwelijke president van de VS te worden, zou ze al gehad hebben voordat zij met Bill in het Witte Huis terecht kwam. In 2008 verloor ze de race om de Democratische kandidatuur; de Democraten kozen Obama. Onder hem werd ze in 2009 minister van Buitenlandse Zaken: een verzoeningsactie van Obama, die voor haar een nieuwe kans betekende.

Hoe profileert zij zich?

Zo maakte Hillary Clinton haarpresidentskandidatuur wereldkundig. Haar plan: de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten worden. Hillary bezit een conservatief hoofd en een progressief hart, zo zei ze zelf eens tegen een studiegenoot. Ze probeert in campagnefilmpjes en op bijeenkomsten dicht bij gewone Amerikanen te staan. Maar door haar rijkdom en doordat ze zo geworteld is in het establishment van Washington komt ze niet steeds geloofwaardig over. Dat blijkt al uit de slogan van het begin van haar campagne: ‘gewone Amerikanen willen een kampioen. Ik wil die kampioen zijn.’ Nederigheid gaat haar niet natuurlijk af. Daar staat tegenover dat ze zich in politieke debatten zeer sterk geweerd heeft.

Maakt ze kans?

Clinton maakt zeer veel kans: binnen de partij gaat ze met afstand aan kop. Ze neemt het op tegen Martin O’Malley (oud-gouverneur van Maryland) en Bernie Sanders (senator voor Vermont). O’Malley doet mee voor spek en bonen, maar Sanders maakt het haar onverwacht moeilijk. Mocht Clinton president worden, dan is het nog niet duidelijk of ze ‘Mrs. President’ of ‘Madam President’ wordt. Als minister liet ze zich aanspreken als Madam Secretary, dus Madam President ligt voor de hand. Maar toen het haar eens werd gevraagd, gaf ze geen antwoord.

Wat zijn haar standpunten?

Clinton is voor hervorming van migratie, wapenwetten en het belastingstelsel. Terwijl ze vroeger voor was, keerde ze zich later tegen het handelspact met Azië, het TPP. Ze wil Obamacare behouden. Ze is niet tegen de doodstraf.

Waar komt haar campagnegeld vandaan?

Hillary Clinton heeft bijna 98 miljoen dollar opgehaald . Tot haar grote donoren behoren banken, advocatenfirma’s, vakbonden en filmstudio Dreamworks. Politica Barbara Lee en investeerder George Soros gaven ieder een miljoen dollar.