Obama wint redelijk ruim, 7 november 2012

De presidentsverkiezingen waren lang spannend, maar de zittende president Obama heeft uiteindelijk met een redelijk ruime marge gewonnen. Om te worden gekozen zijn 270 kiesmannen nodig. Nog niet alle stemmen zijn geteld, maar in de voorspellingen van de grote Amerikaanse tv-zenders staat Barack Obama op 303 kiesmannen en zijn Republikeinse tegenstrever Mitt Romney op 206.

Florida (29 kiesmannen) is de enige staat, waarvoor de zenders nog geen winnaar durven aanwijzen. In veel van de zogeheten swing states waar de kandidaten elkaar niet veel ontliepen haalde Obama de meerderheid, al was die vaak maar klein.

Obama won onder meer in de belangrijke staten Ohio, Virginia, Nevada, Iowa, Colorado, New Hampshire en Pennsylvania.

Ook meeste kiezers

President Obama heeft niet alleen meer kiesmannen achter zich gekregen dan Romney, maar landelijk gezien ook de meeste kiezers, de zogeheten ‘popular vote’. Door het Amerikaanse kiessysteem is het mogelijk dat een kandidaat minder stemmen krijgt dan zijn tegenstrever, maar meer kiesmannen. In de tussenstand heeft Barack Obama ongeveer een miljoen stemmen meer dan Mitt Romney.

In het verleden zijn een aantal presidentskandidaten gekozen terwijl ze minder stemmen kregen dan hun tegenstrever. George Bush was in 2000 de laatste. Al Gore kreeg toen landelijk gezien meer stemmen.

Felicitaties Obama stromen binnen, 7 november 2012

Verschillende wereldleiders hebben Barack Obama gefeliciteerd met zijn herverkiezing als president van de Verenigde Staten. Onder meer via Twitter is Obama gefeliciteerd.

De Britse premier Cameron twitterde dat hij ernaar uitziet om verder te samenwerken met zijn vriend Obama. Ook de voorzitter van de Europese Commissie Barroso feliciteerde Obama. Hij wil werken aan “een nog betere relatie”.

De premier van Kenia, waar Obama’s vader vandaan komt, feliciteerde Obama via Twitter met zijn “overtuigende overwinning”.

Reactie Israël

Premier Netanyahu van Israël feliciteerde Obama en zei dat de strategische alliantie tussen de VS en Israël sterker dan ooit is. Netanyahu zei verder dat hij met Obama zal blijven samenwerken om de belangen te waarborgen die belangrijk zijn voor de veiligheid van de Israëlische burgers.

Ook premier Rutte heeft vanochtend president Obama gefeliciteerd met zijn herverkiezing.

LIVE: Obama herkozen als president, 7 november 2012

Barack Obama is herkozen als president van de VS. Om 5.15 uur Nederlandse tijd had hij de benodigde 270 kiesmannen binnen. Mitt Romney is er niet in geslaagd in de swing states voor verrassingen te zorgen.

Obama reageerde direct om zijn zege zijn Twitter. Hij schreef eerst: “Dit is gebeurd dankzij jullie. Dank.” Kort daarna twitterde hij een foto waarop te zien is hoe hij zijn vrouw Michelle omhelst.

Romney heeft zijn nederlaag nog niet erkend, maar alle deskundigen zijn het erover eens dat hij verloren heeft.

Uitbundig gejuich

Toen om 05.15 uur Nederlandse tijd Ohio naar Obama ging, kon de zege hem niet meer ontgaan. Bij de Democraten in Chicago barstte een uitbundig gejuich los.

Obama had al gewonnen in de swing states Pennsylvania, Wisconsin, Michigan en New Hampshire. Nadat de overwinning zeker was, bleek hij ook in Virginia de meeste stemmen te hebben gekregen.

Losweken

Romney voerde de laatste paar dagen verwoed campagne in Pennsylvania, Wisconsin en Michigan, om niet volledig afhankelijk te worden van winst in Ohio.

Romney bracht zelfs op verkiezingsdag een bezoek aan Pennsylvania, in de hoop dat hij er zwevende kiezers kon losweken van Obama. Pennsylvania is al 20 jaar stevig in handen van de Democraten, maar Romney gokte erop genoeg kiezers in de voorsteden van Pittsburgh en Philadelphia te kunnen overtuigen.

Pijnlijk

Ook het verlies van swing state Michigan is pijnlijk. Romney heeft van oudsher banden met de staat: hij is er geboren en opgegroeid en zijn vader was er gouverneur.

Toch werd de voorsprong van Obama er nooit echt bedreigd. Het feit dat Obama er de auto-industrie redde, leverde hem waarschijnlijk de 16 kiesmannen van deze staat op.

In Wisconsin leek Romney de afgelopen dagen ook in te lopen op de Democraat, maar uiteindelijk lukte het Paul Ryan niet zijn thuisstaat voor Romney te winnen.

Thuisstaat

Zoals verwacht gaan Texas, Utah, Idaho, Montana, Arizona, Kansas, Louisiana, Nebraska, Mississippi, North Dakota, South Dakota, Wyoming, Indiana, West Virginia, South Carolina, Georgia, Alabama, Tennessee, Kentucky en Oklahoma naar Romney. Indiana was de eerste Obama-staat uit 2008 die terugkeert naar het Republikeinse kamp.

Obama heeft zoals verwacht Californië, Oregon, Hawaï, Washington, New York, New Jersey, Minnesota, New Mexico, Illinois, Connecticut, Delaware, Rhode Island, Maryland, Massachusetts (thuisstaat van Romney), Vermont en de hoofdstad Washington in de wacht gesleept.

Obama behoudt cruciale staten, 7 november 2012

Mitt Romney is er niet in geslaagd de staten Pennsylvania, Wisconsin of Michigan op Obama te veroveren. De Republikein voerde de laatste paar dagen verwoed campagne in de staten, om niet volledig afhankelijk te worden van winst in Ohio.

Romney bracht zelfs op verkiezingsdag een bezoek aan Pennsylvania, in de hoop dat hij er zwevende kiezers kon losweken van Obama. Pennsylvania is al 20 jaar stevig in handen van de Democraten, maar Romney gokte erop genoeg kiezers in de voorsteden van Pittsburgh en Philadelphia te kunnen overtuigen.

Pijnlijk

Ook het verlies van swing state Michigan is pijnlijk. Romney heeft van oudsher banden met de staat: hij is er geboren en opgegroeid en zijn vader was er gouverneur.

Toch werd de voorsprong van Obama er nooit echt bedreigd. Het feit dat Obama er de auto-industrie redde, leverde hem waarschijnlijk de 16 kiesmannen van deze staat op.

Swing states spannend

In Wisconsin leek Romney de afgelopen dagen ook in te lopen op de Democraat, maar uiteindelijk lukte het Paul Ryan niet zijn thuisstaat voor Romney te winnen.

Vijf andere swing states zijn wel klaar met stemmen, maar nog too close to call. Het zijn Ohio, North Carolina, Virginia, New Hampshire, Florida en Colorado. De exit polls wijzen op een nek-aan-nekrace.

Wel lijkt volgens polls van CNN Obama licht in het voordeel in Ohio en Florida. CNN geeft hem in Ohio een voorsprong van 51-48 en in Florida van 51-49. In North Carolina en Virginia is de verhouding 49-49.

Obama wint thuisstaat Romney

Zoals verwacht gaan Texas, Kansas, Louisiana, Nebraska, Mississippi, North Dakota, South Dakota, Wyoming, Indiana, West Virginia, South Carolina, Georgia, Alabama, Tennessee, Kentucky en Oklahoma naar Romney. Indiana was de eerste Obama-staat uit 2008 die terugkeert naar het Republikeinse kamp.

Obama heeft zoals verwacht thuisstaat New York, New Jersey, Illinois, Connecticut, Delaware, Rhode Island, Maryland, Massachusetts (thuisstaat van Romney), Vermont en de hoofdstad Washington in de wacht gesleept.

Eerste resultaat: Kentucky, Indiana, 7 november 2012

In Amerika zijn om middernacht Nederlande tijd de eerste stemlokalen in Kentucky en Indiana gesloten. Er wordt nog geen uitslag bekendgemaakt, omdat sommige delen van de staten in een andere tijdzone liggen. Zo wil men verkomen dat de berichtgeving de uitslag beïnvloedt.

De uitslag daar geeft overigens nog geen aanwijzing over de uitslag van de presidentsverkiezingen omdat alwel vaststaat dat ze naar Romney gaan.

Too close to call

Om 1.00 uur wordt het spannend, want dan gaan de stemlokalen onder meer dicht in de swing states Florida en Virginia. Verwacht wordt dat het hier in instantie too close to call is. Als Romney in Virginia wint, is dat voor hem een flinke opsteker, maar als hij in deze zuidelijke staat verliest, dan maakt hij weinig kans op de eindzege.

Om 1.30 uur volgt de cruciale staat Ohio. Ook hier zal het waarschijnlijk in eerste instantie too close to call zijn. Volgens de laatste peilingen had Obama in Ohio een voorsprong van 1 tot 4 punten.

Empire State Building krijgt kleur winnaar verkiezingen, 6 november 2012

Kleurt het Empire State Building in New York straks blauw of rood? De eye-catcher van de miljoenenstad staat vannacht in het teken van de Amerikaanse presidentsverkiezingen; blauw is voor Obama en rood is voor Romney.

De kleuren zijn gebaseerd op de gegevens die televisiestation CNN verzameld. De uitslag van iedere staat en de kiesmannen die zijn toegewezen aan de kandidaten, zijn te lezen op een speciale verticale LED-verlichte display op de torenspits van de hoogste wolkenkrabber van New York.

Philips Color Kinetics

De gebeurtenis markeert tevens het allereerste gebruik van de aangepaste LED-technologie, een dynamisch verlichtingssysteem van Philips Color Kinetics dat de gehele gevel van het gebouw en de torenspits in het licht kan zetten.
De vierzijdige toren zal worden verlicht in patriottische rood, wit en blauwe strepen, terwijl de mast op twee zijkanten rood en blauw kleurt die de stemtotalen van Obama en Romney weergeven. Op het moment dat CNN de winnaar van de presidentsverkiezingen projecteert, zal het Empire State Building van kleur veranderen in het blauw of helemaal in het rood.

16 miljoen kleurschakeringen

Met de lichtinstallatie van Philips kan het vermaarde bouwwerk in ruim 16 miljoen kleurschakeringen worden verlicht. Bovendien wordt dankzij het gebruik van LED-lampen fors minder stroom verbruikt.
Philips kocht het Amerikaanse lichtbedrijf Color Kinetics in 2007 voor 592 miljoen euro. In hetzelfde jaar nam Philips ook de Amerikaanse lampenproducent Genlyte over voor ongeveer 2,7 miljard dollar (1,8 miljard euro).

Beide campagnes VS afgesloten, 6 november 2012

De verkiezingscampagnes van de twee kandidaten voor het Amerikaanse presidentschap zitten er op. Als laatste besloot de Republikein Mitt Romney zijn campagne.

Hij deed dat in de staat Pennsylvania, waar traditioneel Democratisch wordt gestemd. Vanochtend was hij in Ohio, een van de staten die vermoedelijk cruciaal worden voor de einduitslag.

Witte Huis

De laatste twaalf keer kwam de winnaar van Ohio uiteindelijk in het Witte Huis terecht. President Obama had zijn campagne vanmiddag al afgesloten in zijn thuisstad Chicago.

Over een uur gaan de eerste Amerikaanse stemlokalen dicht.

De verkiezingscampagnes van de twee kandidaten voor het Amerikaanse presidentschap zitten er op. Als laatste besloot de Republikein Mitt Romney zijn campagne.

Hij deed dat in de staat Pennsylvania, waar traditioneel Democratisch wordt gestemd. Vanochtend was hij in Ohio, een van de staten die vermoedelijk cruciaal worden voor de einduitslag.

Witte Huis

De laatste twaalf keer kwam de winnaar van Ohio uiteindelijk in het Witte Huis terecht. President Obama had zijn campagne vanmiddag al afgesloten in zijn thuisstad Chicago.

Over een uur gaan de eerste Amerikaanse stemlokalen dicht.

De verkiezingscampagnes van de twee kandidaten voor het Amerikaanse presidentschap zitten er op. Als laatste besloot de Republikein Mitt Romney zijn campagne.

Hij deed dat in de staat Pennsylvania, waar traditioneel Democratisch wordt gestemd. Vanochtend was hij in Ohio, een van de staten die vermoedelijk cruciaal worden voor de einduitslag.

Witte Huis

De laatste twaalf keer kwam de winnaar van Ohio uiteindelijk in het Witte Huis terecht. President Obama had zijn campagne vanmiddag al afgesloten in zijn thuisstad Chicago.

Over een uur gaan de eerste Amerikaanse stemlokalen dicht.

Eerste uitslagen zijn binnen, 6 november 2012

Amerika kiest vandaag een nieuwe president. Komende nacht (Nederlandse tijd) wordt duidelijk of Barack Obama nog vier jaar in het Witte Huis mag blijven of dat hij plaats moet maken voor de Republikein Mitt Romney.

Traditiegetrouw werden de eerste uitslagen bekend in twee kleine dorpjes in de staat New Hampshire, aan de noordoostkust van de Verenigde Staten, waar om middernacht de stemlokalen open gingen.

In het gehucht Dixville Notch, dat met de eerste uitslagen kwam, haalden Obama en Romney allebei vijf stemmen. Nooit eerder werd het in Dixville Notch een gelijkspel. In Hart’s Location boekte Obama een duidelijke overwinning. De zittende president kreeg daar 23 stemmen en Romney 9.

De dorpen Dixville Notch en Hart’s Location strijden al sinds 1948 om de eer welke plaats als eerste met de uitslag komt.

New Yorker kan overal stemmen, 6 november 2012

New Yorkers kunnen komende dag overal in hun staat stemmen. Dat heeft gouverneur Andrew Cuomo besloten omdat anders mogelijk honderdduizenden mensen hun stem niet zouden kunnen uitbrengen.

Door de orkaan Sandy zijn veel stemlokalen zwaar beschadigd of zitten zonder stroom. Kiezers die daar geregistreerd zijn kunnen op vertoon van een ondertekende verklaring overal in New York terecht.

In de stad New York zijn vooral in Queens en Brooklyn veel stembureaus onbruikbaar.

Stemmen per fax

Ook in de staat New Jersey blijven veel stemlokalen noodgedwongen dicht. Geregistreerde kiezers kunnen daar stemmen als overzeese kiezers. Dat betekent dat ze per e-mail of fax kunnen stemmen of een speciaal telefoonnummer kunnen bellen om te stemmen.

Voor de uitslag van de presidentsverkiezingen zijn de problemen in New Jersey en New York van weinig belang. In beide staten is Obama de zekere winnaar.