Obama, Romney naar Ohio, 5 november 2012

President Obama en Romney zijn begonnen aan hun laatste campagnedag voor de verkiezingen van morgen. Opnieuw gaan beiden naar de ‘swing state’ Ohio.

Obama voert verder op de slotdag nog campagne in Wisconsin, waar hij wordt vergezeld door Bruce Springsteen, en in Iowa. Daarna reist de president door naar zijn thuisstad Chicago, waar hij de uitslag zal afwachten.

Romney gaat vandaag behalve naar Ohio nog naar Florida, Virginia en New Hampshire. De Republikein wacht in Boston, Massachusetts, op de uitslag.

Verdeeldheid

De peilingen voorspellen een nek-aan-nekrace. Obama heeft in de meeste belangrijke ‘swing states’ nog wel een nipte voorsprong. Vooral Ohio, waar Obama twee procentpunt voor ligt, wordt gezien als grote prijs. Nog nooit kwam een Republikein in het Witte Huis zonder te winnen in de Buckeye State.

Ook gisteren voerden de twee campagne in Ohio. In Cleveland hield Romney een toespraak waarin hij zei dat Obama verdeeldheid heeft gebracht. Later op de dag was Romney in Pennsylvania. In die staat haalde Obama vier jaar geleden eenvoudig een meerderheid, maar deze keer wordt het volgens de peilingen spannender.

Obama was in Florida en hamerde vooral op vertrouwen. “Na vier jaar als president, kennen jullie me inmiddels. Met mij weten jullie dat ik meen wat ik zeg, en dat ik zeg wat ik meen.”

New Jersey mag per mail stemmen, 4 november 2012

Inwoners van de staat New Jersey die hun huis niet meer in kunnen door de storm Sandy, mogen ook per e-mail of fax stemmen tijdens de presidentsverkiezingen. Daar heeft de staat New Jersey toestemming voor gegeven.

Stemgerechtigden kunnen een aanvraag sturen om te stemmen per e-mail of fax. Ze krijgen daarna per mail een speciaal stembiljet waarmee ze tot dinsdagavond digitaal hun stem kunnen uitbrengen. Mensen die vanuit het buitenland stemmen doen dat ook op die manier.

Gelijk op

Vice-gouverneur Guadagno van New Jersey verwacht dat via stemmen per e-mail de druk op de stembureaus die open kunnen gaan, wordt verlicht. In stembureaus die zonder stroom zitten, kunnen bewoners met een papieren stembiljet stemmen.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn aanstaande dinsdag. President Barack Obama neemt het dan op tegen zijn Republikeinse rivaal Mitt Romney. In de peilingen gaan de twee gelijk op.

Obama voor in Ohio en Florida, 3 november 2012

Barack Obama
Drie dagen voor de Amerikaanse verkiezingen ligt Barack Obama volgens een peiling van NBC en de Wall Street Journal voor in de cruciale staten Ohio en Florida. De Democraat kan in Ohio op 51 procent van de stemmen rekenen, zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney op 45 procent.

In Florida is het verschil kleiner: 49 tegen 47 procent. Landelijk gezien liggen de beide kandidaten nek-aan-nek. Maar de landelijke uitslag telt niet bij presidentsverkiezingen. Het gaat om het winnen van kiesmannen van de grote staten. In staten zoals Ohio en Florida vallen veel kiesmannen te winnen.

Vele peilingen

Overigens is de peiling van NBC en de Wall Street Journal slechts een van de vele die er vlak voor de verkiezingen verschijnen. Zo staat in een peiling van de Miami Herald, een krant in Florida, Romney juist vijf procent voor in die staat.

Florida en Ohio zijn klassieke ‘swing states’ (met veel zwevende kiezers) die vrijwel altijd de uitslag bepalen. In 2000 won George W. Bush de verkiezingen doordat hij in Florida met een miniem verschil won. Geen Republikein heeft ooit het Witte Huis gewonnen zonder Ohio te winnen.

Beide kandidaten voeren dit hele weekend nog volop campagne. Ze gaan naar de belangrijkste swing states, zoals Ohio, Pennsylvania, Iowa, Florida, Wisconsin, New Hampshire en Colorado.

Romney: klok tikt voor Obama, 2 november 2012

De parkeerplaats in Doswell, Virginia spreekt boekdelen: ‘Nobama’ posters, rijen auto’s beplakt met ‘Mitt Romney for President’ bumperstickers en honderden mensen die een ‘I support Mitt’ button op hun jas hebben gespeld. “Wij zijn hier vandaag om Mitt de energie te geven die hij deze laatste dagen hard nodig heeft. Hij is onze man, we staan allemaal achter hem”, zegt Jane Dodley trots.

‘Geen gelopen race’

Met nog slechts vijf dagen te gaan voor de verkiezingen heeft de race om het presidentschap zich vrijwel volledig verplaatst naar de swing states, waar Virginia er een van is. Voor Romney dus genoeg reden om een bezoek te brengen aan dit kleine dorpje in het hart van Virginia.

Onder de aanhangers van Romney is de spanning goed te voelen. “Ook al ben ik enthousiast en optimistisch, het is geen gelopen race”, zegt Rick Johnson. De meeste mensen op de parkeerplaats durven niet uitbundig te roepen dat Romney aanstaande dinsdag gaat winnen. “Hij heeft absoluut een goede kans om te winnen, maar het is geen makkelijke uitdaging.”

Normen en waarden

Even verderop vertelt een oudere dame dat “het Amerika van vroeger zoek is”. Om haar schouders hangt een shawl met daarop de Amerikaanse vlag. “Het is de hoogste tijd dat we weer trots zijn op ons land, en dat onze ‘stars en stripes’ weer prominent in de klaslokalen komen te hangen.”

Keer op keer praten de mensen hier over deze normen en waarden. “Ik geloof niet dat Obama mijn Amerikaanse normen en waarden deelt”, vertelt Nancy Michaels. Ze zat vandaag drie uur in de auto om Romney te horen spreken. “Het is heel belangrijk voor mij om hier vandaag te zijn omdat het de belangrijkste verkiezingen ooit zijn. We kunnen de koers voor ons land nu nog veranderen.”

Rural America

Eenmaal binnen speelt een zanger met een grote cowboyhoed op, countrymuziek op zijn gitaar. Het publiek bestaat vooral uit ouderen en jonge gezinnen, er zit weinig tussenin.

Iedereen zwaait enthousiast met kleine Amerikaanse vlaggetjes in afwachting van de komst van Romney. Dat we op het platteland zijn is ook binnen goed te merken: naast het podium staat een tractor en overal liggen balen hooi opgestapeld.

‘Nog maar 5 dagen’

De tractor wordt al snel overschaduwd wanneer de enorme campagnebus van Romney de hal komt binnenrijden. Romney staat voor het raam te zwaaien en de Amerikaanse vlaggen in het publiek schieten allemaal tegelijk de lucht in.

Op het podium benadrukt Romney nog eens dat de laatste dagen van de race het allerbelangrijkste zijn, ook voor Obama. “Ik weet dat President Obama vraagt om vier jaar extra, en dat is zijn slogan. Onze slogan luidt: nog maar vijf dagen.”

En omdat er geen tijd te verliezen is, stapt Romney kort daarna weer in zijn bus. Op naar de volgende swing state.

Campagnes VS hervat, 1 november 2012

Barack Obama en Mitt Romney hebben hun verkiezingscampagne hervat. Die werden drie dagen geleden stilgelegd vanwege de superstorm Sandy die grote delen van het oosten van de VS trof.

Vandaag gaan de beide campagnes weer door de belangrijkste swingstates, de staten waar de verkiezingen van 6 november waarschijnlijk worden beslist. Obama gaat naar Wisconsin, Nevada en Colorado. In al die staten is het een nek-aan-nekrace in de peilingen. In Wisconsin zei Obama dat zijn tegenstander zich nu presenteert als de kandidaat van de “echte verandering”. Hij beschuldigde Romney ervan dat die zijn campagnemotto van vier jaar geleden heeft gestolen.

En echte verandering komt er niet met Romney, betoogde de president. Volgens Obama poetst Romney alleen maar het beleid van voormalig president Bush nog eens op. En dat beleid heeft de VS juist in de crisis gebracht, hield Obama zijn publiek voor. “Laat mij jullie zeggen, Wisconsin, wij weten hoe verandering eruit ziet en wat Romney biedt is geen verandering.”

Dat Obama zijn reis in Wisconsin begon, is opmerkelijk. Die staat stemt al jaren Democratisch en in de peilingen gold de staat lange tijd als zekerheid voor Obama. Maar de laatste weken is Romney in de peilingen in Wisconsin naar Obama toegekropen en ziet Obama zich genoodzaakt de noordelijke staat toch aan te doen.

Mitt Romney

Romney was de hele dag in Virginia. Daar presenteerde hij zich als de geslaagde zakenman die weet hoe de Amerikaanse economie uit het slop moet worden getrokken. Hij had kritiek op Obama’s recente voorstel om een soort superminister van handel in te stellen.

Romney: “Ik denk niet dat een nieuwe stoel in het kabinet miljoenen banen zal scheppen in Main Street. We hebben geen superminister van handel nodig om inzicht te hebben in handel. We hebben een president nodig die begrijpt wat handel is, en ik begrijp het.”

De strijd in Virginia is bijzonder spannend. Die staat is traditioneel Republikein, maar vier jaar geleden won Obama er. Romney probeert uit alle macht de staat terug te veroveren.

De campagnes hebben drie dagen stilgelegen na superstorm Sandy. Dat gaf Obama weer de mogelijkheid om zich als president te profileren. Romney zag zich gedwongen zijn campagne stil te leggen tijdens de nasleep van Sandy. Hij hield de afgelopen dagen nog wel enkele bijeenkomsten waarbij hij hulpgoederen inzamelde voor de gedupeerden van Sandy.

Orkaan Sandy verstoort campagne, 28 oktober 2012

De orkaan Sandy gaat mogelijk de laatste etappes van de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen verstoren. President Obama’s Republikeinse uitdager Mitt Romney heeft een verkiezingsbijeenkomst afgeblazen die voor zondagavond was gepland in Virginia Beach. Ook Obama’s campagneleiders zeggen dat ze de storm nauwlettend in het oog houden.

De orkaan is overigens iets in kracht afgenomen tot rond de 120 kilometer per uur, met enkele uitschieters naar boven. Dat meldt het Amerikaanse nationaal orkaancentrum. Sandy ligt nu boven zee, ten zuidoosten van Charleston in South Carolina.

Oostkust VS

De huidige koers betekent dat de orkaan langs de oostkust van de Verenigde Staten trekt. De directeur van het orkaancentrum waarschuwt dat Sandy zich kan samenvoegen met een andere storm. Volgens hem zijn alle ingrediënten aanwezig voor het onstaan van een storm van “historische proporties”. Sommige weersvoorspellers in de VS hebben het zelfs al over een ‘Frankenstorm’.

In de Cariben heeft Sandy aan zeker 40 mensen het leven gekost. Op Haïti zijn zeker 26 doden gevallen, de meesten kwamen om door overstromingen en modderstromen. Op Cuba zijn zeker 11 mensen omgekomen. De meeste slachtoffers vielen doordat ze bedolven raakten onder brokstukken. Ook in Jamaica en Puerto Rico zijn doden gevallen.

Obama winnaar laatste tv-debat’, 23 oktober 2012

Het laatste verkiezingsdebat voor de Amerikaanse verkiezingen is gewonnen door president Obama. Dat is de mening van kijkers van CNN en CBS News.

Ook directeur Van Grieken van het Nederlands Debat Instituut vindt dat de zittende president in het debat beter was dan zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney.

Draaikont

Het was het derde debat tussen de twee presidentskandidaten. Het eerste werd gewonnen door Romney, de tweede keer maakte Obama een betere indruk.

In het debat over buitenlandse politiek vergeleek Obama zijn beslissingen steeds met eerdere uitspraken van Romney. Die bleek dan ongeveer dezelfde standpunten te hebben gehad als Obama, terwijl hij nu iets anders zei. Volgens Van Grieken slaagde Obama er daardoor in Romney weg te zetten als draaikont.

Geen grip

Romney probeerde enkele malen het gesprek steeds naar het binnenland te trekken, door te beginnen over de werkgelegenheid, de Amerikaanse economie en de bezuinigingen op defensie. Maar ook op dat onderwerp kreeg Romney geen grip op Obama.

Obama wil bezuinigen op defensie, terwijl Romney er meer geld aan wil besteden. “Onze marine is nu kleiner dan in 1917,” zei Romney. Obama reageerde met: “We hebben nu ook minder paarden en bajonetten in ons leger.”

Volgens analisten is het moeilijk te zeggen wat de invloed van dit debat op de kiezers zal zijn, omdat buitenlandse politiek in de campagnes maar een beperkte rol speelt.

Obama feller in tweede debat, 17 oktober 2012

Het tweede televisiedebat tussen de Democratische president Barack Obama en de Republikein Mitt Romney ging zoals verwacht vooral over de economie. Het publiek stelde de vragen in het townhall-debat op de Hofstra University, in de staat New York.

De twee politici waren fel, ze onderbraken elkaar regelmatig. President Obama oogde een stuk gemotiveerder dan bij het eerste debat in Denver, begin deze maand. Romney maakte volgens correspondent Eelco Bosch van Rosenthal de grootste fout tijdens het debat. Romney zei dat Obama pas na 2 weken de aanval op het Amerikaanse consulaat in Benghazi een terreuraanval noemde, maar dat klopt niet.

Volgens een eerste peiling van CNN was Obama de winnaar van het debat. 46 procent van de ondervraagden vond hem sterker dan Romney, die 39 procent kreeg.

‘Echte banen’

In zijn eerste antwoord legde Romney direct de nadruk op de economie. “Ik weet hoe je banen schept”, stelde hij. Obama zei dat Romney alleen wat wil doen voor de rijkste Amerikanen.

Volgens Obama is er meer aandacht nodig voor onderwijs en voor schonere vormen van energie, zoals windenergie. “Het plan van Romney is om de oliebedrijven het energiebeleid te laten bepalen,” zei de president. Romney reageerde door te zeggen dat hij meer “echte banen” wil in de Amerikaanse olie- en gasindustrie.

Rekensommetje

Een andere vraag uit het publiek ging over belastingverlaging. Romney benadrukte dat onder hem de Amerikaanse grootverdieners 60 procent van de inkomstenbelasting blijven betalen. Obama zei dat hij uiteindelijk terug wil gaan naar de tarieven die golden onder president Clinton.

Volgens Obama klopt het belastingplan van Romney niet. “Niemand kan zijn rekensommetje geloven”, zei hij. Romney benadrukte dat Obama de Amerikaanse economie niet aan het gang krijgt. “We kunnen ons niet nog vier van zulke jaren veroorloven. De president doet zijn best, maar zijn plannen werken gewoon niet.”

Forse kritiek

De kandidaten spraken ook over zaken als immigratie, vuurwapens in de VS en de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op de werkvloer.

Romney had verder forse kritiek op China, dat volgens hem Amerikaanse technologie steelt en oneerlijk handel drijft door de eigen munt laag te houden.

Vandaag herkansing voor Obama, 16 oktober 2012

Aan de voorbereiding zal het dit keer niet liggen. Na het vorige – voor hem rampzalige – debat kreeg Obama het verwijt dat hij het duel niet serieus had genomen. Voorafgaand aan het treffen had Obama zich een paar dagen voorbereid in Nevada, maar een bezoek aan de Hoover Dam leek de president meer te interesseren dan het zogeheten prep camp op een hermetisch afgesloten golfresort.

Dit keer bereidde Obama zich voor in Virginia. Dat is een belangrijke swing state en dus kon er opnieuw geen sprake zijn van eenzame opsluiting: de president bracht een stapel pizza’s naar de vrijwilligers in een campagnekantoor. Maar het samenzijn duurde slechts een half uurtje, waarna Obama en zijn adviseurs zich weer terugtrokken in hun hotel.

Defensieve koers

Het tweede debat, komende nacht in New York, mag immers niet misgaan. Dat Mitt Romney de race na ‘Denver’ volledig op zijn kop heeft gezet gaat te ver, want Obama blijft favoriet voor de zege. Hij leidt nog altijd in de meeste peilingen en profiteert vermoedelijk het meest van het ‘early voting’ dat in veel staten al aan de gang is. Bovendien hebben de Democraten in het (best ingewikkelde) stelsel van het kiescollege meer ‘wegen naar de winst’: strategen in beide kampen erkennen dat Romney de swing states Florida, Virginia en Ohio eigenlijk alle drie zal moeten winnen.

Maar dat neemt het belang van het debat in New York niet weg. Omdat Obama er de vorige keer een potje van maakte, gingen kiezers in Romney voor het eerst een president zien. Dat is gevaarlijk voor de Democraten, die al de hele campagne een defensieve koers varen: “Vergeet onze kandidaat even, kijk eens naar het alternatief.” Deze zomer leek de Romney-afbraak-campagne de verkiezingen beslist te hebben, maar één debat bracht Romney helemaal terug. Het toont aan hoe kwetsbaar Obama is, en het betekent dat Obama in New York de aanval moet zoeken.

Andere opzet

Het debat op Hofstra University is anders van opzet dan in Denver. Dit keer bestaat het publiek uit kiezers uit de staat New York die nog niet weten op wie ze gaan stemmen. Van tevoren hebben zij een vraag ingeleverd bij de debatleiding, die er een stuk of tien zal uitzoeken om aan de kandidaten voor te leggen.

In een interview op haar eigen zender CNN behield moderator Candy Crowley zich het recht voor om af en toe een vervolgvraag te stellen. Die opmerking leidde gelijk tot paniek in de campagneteams. Beide kampen trokken aan de bel bij de statige commissie die de debatten organiseert, en waarmee ze afspraken hadden gemaakt over het strikte format. De ophef tekent de nervositeit: er staat vannacht iets op het spel.

Scharrelkippen

Voorbeelden te over van hoe het niét moet trouwens, tijdens zo’n zogeheten townhall-debat. De kandidaten staan niet vastgelijmd achter een katheder maar mogen als scharrelkippen, microfoon in de hand, het podium verkennen om in gesprek te gaan met de uitverkoren kiezers. Dat is immers ‘losjes’, maar het brengt ook risico’s met zich mee.

In 2000 kwam een ongeduldig ogende Gore iets te dicht bij Bush, die rustig een vraag aan het beantwoorden was. Nog net geen fysieke intimidatie, maar kijkers ervoeren het als onsympathiek. Acht jaar eerder toonde Bush sr. zich ongeduldig. Hij begreep een vraag uit het publiek niet en leek geïrriteerd. Tegenover Bush stond de man die geboren is voor dit soort townhall-meetings: Bill Clinton. Liefst wilde hij iedereen in het publiek een knuffel geven. Bush keek intussen nog eens op zijn horloge. De camera is meedogenloos.

Jasje uit, mouwen oprollen, publiek in de ogen kijken, namen onthouden: Obama en Romney kennen de basics. Misschien dat Obama zich iets gemakkelijker beweegt op zo’n podium dan Romney. Maar hoezeer de media zich vaak ook focussen op lichaamstaal : dit kan wel eens zo’n jaar zijn dat de kiezer gewoon luistert naar wat ze te zeggen hebben.

Debat VS zonder winnaar, 12 oktober 2012

Als je één conclusie mag trekken over het debattussen de vicepresidentskandidaten is dat er geen duidelijke winnaar was, de kijker uitgezonderd. In vergelijking met het debat in Denver vorige week, tussen Barack Obama en Mitt Romney, was dit debat veel levendiger, feller en inhoudelijk ook een stuk interessanter. Dat kwam gedeeltelijk door presentatrice Martha Raddatz.

De ABC-correspondente stelde goede vragen, was helder en had het gesprek, ondanks de vele onderbrekingen, goed onder controle. Tegen het einde van het debat, nadat de 90 minuten bijna om waren, vroeg iemand op Twitter zelfs of er misschien verlengd kon worden.

Libië

Maar het debat dankte zijn levendigheid vooral aan de twee kandidaten. Vicepresident Joe Biden was actief, aanwezig en fel. Iets wat de Democratische partij hard kon gebruiken na het afwezige optreden van president Obama in het debat van vorige week. Op economische vlak, zoals het budget en de belastingen, vooral een specialiteit van Paul Ryan, hield Biden zich goed staande.

Toen Ryan kritiek uitte op het buitenlandbeleid van het Witte Huis, vooral op de gebrekkige beveiliging van het Amerikaanse consulaat in Libië, antwoordde Biden minder sterk. Vorige maand werd het Amerikaanse consulaat in Libië door een groep woedende demonstranten bestormd. Ambassadeur Stevens en drie medewerkers werden gedood.

Brede grijns

Biden noemde de kritiek dat het consulaat niet goed beveiligd zou zijn “a bunch of malarky”, wat zoiets betekent als ‘onzin’. Een ander minpuntje van Biden was zijn houding. Tijdens antwoorden van Paul Ryan toverde Biden vaak een brede grijns op zijn gezicht. Ook keek hij af en toe in de camera, waarmee hij leek te zeggen: “mensen geloven jullie wat deze man nu beweert?” Gebaren die niet door iedere kijker werden gewaardeerd, bleek tijdens reacties na afloop.

Paul Ryan, toch de minder ervaren ‘debater’ van de twee, bracht het er niet slecht vanaf. Hij bleef rustig, hield voet bij stuk en liet zich niet op de kast jagen door de vicepresident. Ryan maakte zich, weliswaar minder vaak dan Biden, ook schuldig aan camera-trucjes. Theatrale blikken van ongeloof tijdens antwoorden van Biden waren regelmatig te zien.

Abortus

Op sommige punten kon de Republikein toch niet op tegen de ervaring van Biden. Vooral tijdens het onderwerp over abortus kwam de Democraat beter uit de hoek. Beide (katholieke) kandidaten werd gevraagd naar hun mening over abortus in combinatie met het standpunt van de katholieke kerk.

Ryan zei abortus alleen bij uitzonderlijke gevallen, zoals na verkrachting, toe te staan. Biden antwoordde het katholieke standpunt in zijn persoonlijke leven te volgen maar dit niet aan anderen te willen opleggen. Een antwoord dat in ieder geval door veel vrouwen, zoals uit peilingen is gebleken, goed werd gewaardeerd.

Trotse Obama

Een debat zonder echte winnaars dus. Zo blijkt ook uit de verschillende, uiteenlopende peilingen na afloop. Volgens CNN wees 48 procent van de kijkers Ryan aan als winnaar en 44 procent Biden. Bij de peiling van televisiezender CBS was de stand daarentegen 31 procent voor Ryan en 50 procent voor Biden.

Obama was in ieder geval heel tevreden met het optreden van de vicepresident: “Ik had niet trotser op hem kunnen zijn”, was de reactie van de president. Hij bekeek het debat in de Air Force One op weg naar Washington DC.

Clinton sluit tweede, chaotische dag, 6 september 2012

Oud-president Bill Clinton heeft zijn steun uitgesproken voor Barack Obama. Voor een dolenthousiaste zaal nam hij het hartstochtelijk op voor de zittende president. Clinton kwam binnen met zijn campagnelied uit 1992 ‘Don’t stop thinking about tomorrow’ van Fleetwood Mac.

De nog altijd zeer populaire Clinton was vooral op het podium gehaald om de Amerikanen aan de goede economische tijden te herinneren onder zijn (Democratische) presidentschap. Hij zei dat Obama de fundering heeft gelegd voor een moderne, evenwichtige economie, nadat hij een rommel had geërfd van zijn voorganger George W. Bush.

Clinton sloot aan bij de kritiek die de Democraten hebben op de Republikeinen, dat zij alleen maar de rijken bevoordelen ten koste van de lagere en middeninkomens. Clinton: “Als je een ieder-voor-zich-samenleving wilt, een winner-takes-all-samenleving, dan moet je op de Republikeinen stemmen. Als je een land wil van gedeelde voorspoed en gedeelde verantwoordelijkheid, moet je op Barack Obama en Joe Biden stemmen.”

‘Chaos’

Volgens Clinton hebben de Republikeinen vorige week op hun conventie een te simpele boodschap gebracht. “Ze zeggen: wij hebben een complete chaos achtergelaten, hij heeft het nog niet opgeruimd, dus ontsla hem en laat ons er weer in.”

Clinton had ook warme woorden over de persoonlijkheid van Obama die bekend staat als afstandelijk. “Ik wil een man nomineren die koel blijft aan de buitenkant, maar van binnen vlamt voor Amerika.”

Clinton nam overigens ruim de tijd voor zijn toespraak die rechtstreeks werd uitgezonden op de Amerikaanse televisie. Hij weerlegde de kritiek van de Republikeinen op Obama punt voor punt, van onderwijs tot economie en gezondheidszorg. Zo zei hij over het bij de Republikeinen omstreden Obamacare: “Zijn we beter af omdat Obama heeft gevochten voor hervorming van de gezondheidszorg? Reken maar!” Op Twitter verschenen al tijdens de toespraak berichten dat hij te lang was.

God en Jeruzalem

Met zijn toespraak sloot Clinton de tweede dag af van de Democratische conventie die niet helemaal vlekkeloos verliep. Aan het begin van de dag klonk er wat boe-geroep toen het partijprogramma werd aangenomen. Daarin was uiteindelijk toch nog een verwijzing naar God terechtgekomen, en werd ook Jeruzalem genoemd als de hoofdstad van Israël.

Sommige gedelegeerden, vooral van Arabische afkomst, waren daar niet blij mee. Overigens heeft het partijprogramma niet veel betekenis voor de president. Hij hoeft het niet uit te voeren als hij in het Witte Huis zit.

Naast dit politiek gevoelige punt ging er meer mis. Aan het eind van de dag, vlak voor de toespraak was de conventiehal volledig vol. Een politieman zei tegen correspondent Tom Kleijn dat er op een gegeven moment 1500 mensen te veel in de hal waren, terwijl er nog 3000 buiten stonden. Onder degenen die niet meer naar binnen konden waren veel journalisten die er boos over twitterden.

Omhelzing

Obama verscheen na de speech van Clinton even kort op het podium. Ze omhelsden elkaar lang, waarna het publiek nog lang juichte.

Komende nacht spreekt Obama zelf in de conventiehal. Aanvankelijk zou hij in een voetbalstadion spreken, maar dat werd op het laatste moment afgezegd. De Democraten zeiden dat de slechte weersverwachting daar aanleiding voor was. Republikeinen zeiden meteen dat Obama het stadion niet vol zou krijgen.

Speech Obama wijkt voor onweer, 5 september 2012

De toespraak van president Obama van donderdagnacht op de Democratische Conventie is verplaatst van een football-stadion naar de overdekte arena waarin de conventie ook begon. De verplaatsing heeft te maken met onweer dat verwacht wordt in Charlotte, in de staat North Carolina.

In het stadion kunnen 74.000 mensen, terwijl er in de conferentiehal maar 20.000 plaatsen zijn. Onbekend is hoeveel kaartjes al verkocht zijn voor de ‘acceptance speech’ van Obama.

Vannacht spreekt oud-president Bill Clinton de Democraten toe in Charlotte. Hij is van groot belang om de blanke mannelijke kiezers voor Barack Obama te winnen.

Speech Ryan vol met fouten, 30 augustus 2012

De speech van Paul Ryan, gisteravond op de Republikeinse conventie in Tampa, was bevlogen en fel. Hij had stevige kritiek op zijn tegenstanders, president Obama en vice-president Biden. Maar al tijdens de speech merkten journalisten op Twitter op dat er een aantal onwaarheden in zaten.

Ryan bekritiseerde Obama op sommige punten zonder daarbij te vermelden dat hij dezelfde overtuigingen heeft als de president. Zo beweerde hij dat Obama meer dan 700 miljard dollar heeft bezuinigd op Medicare, het ziekenfonds voor ouderen. De New York Times merkte op dat in Ryans eigen begrotingsvoorstel een soortgelijke hervorming staat.

Ryan beschuldigde Obama ook van het niet opvolgen van een advies door een onafhankelijke commissie. Dat ging over het terugdringen van het overheidstekort. Meteen volgden verbaasde reacties op Twitter van journalisten die opmerkten dat Ryan als lid van die commissie zelf ook het advies niet had gesteund.

Auto-onderdelenfabriek

Een andere misleidende anekdote van de vice-presidentskandidaat ging over een auto-onderdelenfabriek in zijn geboortedorp, Janesville in Wisconsin. Ryan: “In die fabriek zei Obama: ‘Onze overheid is er voor jullie. Deze fabriek zal hier over honderd jaar nog steeds staan.’ Maar wat bleek, die fabriek werd nog geen jaar later gesloten,” claimde Ryan.

Na zo’n eerdere aanval zocht de plaatselijke krant Detroit News het verhaal uit en bleek dat de fabriek zijn deuren sloot in december 2008, toen George W. Bush nog president was. Ook nu vielen landelijke media zoals de Huffington Post en de Washington Post er weer over.

Wereldrecord leugens

Wolf Blitzer, verslaggever bij CNN, merkte na de speech op dat hij zo’n 7 à 8 punten had opgeschreven waarvan hij dacht dat ze niet klopten. Andere journalisten op de televisiezender spraken al snel over de autofabriek en de begrotingscommissie.

Zelfs de rechtse tv-zender FoxNews bestempelde de toespraak als misleidend. Op de website staat dat Ryan een “wereldrecord van leugens en onfeitelijkheden in één speech” heeft neergezet. “Romney organiseerde de Olympische Spelen, maar Ryan behaalde goud.” De zender vindt dat de Republikeinse partij zich moet schamen voor de vele onwaarheden in de speech van Ryan.

Toch kreeg de toespraak van Ryan over het algemeen geen slechte recensies. Zoals een commentator bij CNN opmerkte, “ook al is het checken van feiten erg belangrijk, deze speech ging over het grotere verhaal.” En dat zal bij de meeste kiezers blijven hangen.

Romney officieel genomineerd, 29 augustus 2012

De Republikeinse conventie heeft Mitt Romney officieel genomineerd als presidentskandidaat. De nominatie was een formaliteit; de 65-jarige Romney had eerder dit jaar de voorverkiezingen al gewonnen en had zich daarmee verzekerd van een meerderheid van de gedelegeerden.

Paul Ryan werd genomineerd als Republikeinse kandidaat voor het vicepresidentschap.

Romney neemt het in november op tegen de zittende president Barack Obama, de kandidaat van de Democraten.

Uitgesteld

De Republikeinse conventie ging vandaag van start in de stad Tampa, Florida. Dat was een dag later dan de bedoeling was.Vanwege de naderende orkaan Isaac was het grootste deel van het programma een dag uitgesteld. Donderdag zal Romney de conventie toespreken en zijn nominatie accepteren.