Aangezien het gsm-netwerk in Noord-Amerika op een andere bandbreedte zit dan in Europa, kun je alleen met je mobiele telefoon in de VS en Canada bellen als je een triband-toestel hebt. Dit toestel  ondersteunt de 1900MHz-frequentie die gebruikt wordt in de VS, in tegenstelling tot de in Nederland / Europese gangbare 900- en 1800MHz-frequenties. De meeste triband-telefoons passen automatisch de bandbreedte aan, zodat je in het buitenland kunt bellen. Bij sommige triband-toestellen moet je echter zelf de bandbreedte opnieuw instellen. Buiten de grote steden kan het voorkomen dat je geen bereik hebt.

De kosten van het bellen met je eigen mobiele telefoon in de Verenigde Staten en Canda zijn relatief hoog. De meeste providers vragen tussen de 1 en 2 euro per minuut. Het starttarief is ook soms erg hoog.

Een goed alternatief is om te (video)bellen / appen via Skype, WhatsApp of FaceTime in combinatie met gebruik van WiFi op de camping of in het hotel.

Het is ook mogelijk om in een supermarkt of benzinestation een telefoonkaart kopen en daarmee bij één van de alom tegenwoordige telefooncellen te bellen. Zie ook Telefoneren via kaart