De beste tijd om door Amerika te reizen is het hele jaar door, afhankelijk van het gebied dat je kiest. Van april tot november is het zuidwesten het beste. Vooral het voorjaar (april-juni) en najaar (september-oktober) zijn aangenaam en er reizen minder mensen door het land. In de zomer (juli-augustus) kan het er heet zijn met temperaturen tegen de 40°C.

Wil je tussen november en april naar Amerika reizen dan zijn Florida en het diepe zuiden aangenaam. De temperatuur ligt rond de 24°C en de zon schijnt vaak. Onze zomermaanden zijn warm en vochtig in Florida, met hoge temperaturen en in de namiddag vaak een flinke regenbui. Van juni tot oktober is het orkaanseizoen.

In de steden aan de oostkust is het weer vergelijkbaar met Nederland. In de lente kun je met zon op een terrasje zitten en in juli zoek je verkoeling in een stadspark.

Californië en de Southwest

De zon hoog in de blauwe lucht en in de verte zie je de warmtetrillingen boven de eindeloze weg hangen: het broeierige klimaat in het zuidwesten van Amerika. In de lente en de herfst is de Californische zon aangenaam met temperaturen tussen de 15 en 28°C. In juli/augustus kan het kwik in woestijnen als Death Valley oplopen tot dik in de 40°C. Het is een droge hitte, dus gelukkig niet zo benauwend als in de tropen. Het weer kan in de zomer plotseling omslaan in een heftige verfrissende onweersbui. ’s Nachts kan het snel afkoelen naar zo’n 15°C.

Het klimaat Californië: langs kust van Californië kan het in de zomer aangenaam zijn met een koele oceaanbries. Aan de noordelijke kust van Californië – rondom San Francisco – kunnen zomers lekker koele mistwolken hangen, waardoor de temperatuur kan dalen naar zo’n 15 °C. Een sweater en/of waterdicht jack mogen uit de koffer.

In de hoger gelegen natuurparken Yosemite en Sequoia, zijn de wegen van november t/m maart vaak onbegaanbaar door sneeuwval. In april/mei kan het er nog fris zijn (ca. 10-15 °C), maar de watervallen stromen bombastisch door de smeltende sneeuw uit de bergen en de bossen staan volop in bloei.

Florida en New Orleans

Met meer dan 300 dagen zon per jaar is Florida met recht de Sunshine state. Een zeebriesje laat palmen ruisen en de zon schittert in het water. Voor ons echt een vakantiegevoel. Van december tot en met mei is de temperatuur aangenaam in Florida, met een gemiddelde tussen de 18°C en 24°C en weinig regen. Met kerst en Springbreak (2 weken in maart) kan het erg druk zijn met vakantievierende Amerikanen. Juni, juli en augustus zijn broeierig warm, met kans op een flinke onweersbui. New Orleans is vergelijkbaar met Florida; de winters wat frisser met gemiddeld 10-15°C en meer regen in de zomermaanden.

Het orkaanseizoen loopt van begin juni tot eind oktober. Florida en New Orleans krijgen af en toe te maken met een krachtige orkaan. Met harde windstoten, onweer en zware neerslag als gevolg. De Hurricane watch houdt orkanen goed in de gaten. Nadert zo’n hurricane Florida dan nemen autoriteiten direct maatregelen en zorgen voor de veiligheid.

New York en Washington

Het weer in New York is vergelijkbaar met onze vier jaargetijden. Elk seizoen heeft zijn eigen sfeer. November tot maart kan koud zijn met sneeuwval met een gigantische verlichte kerstboom en tientallen hohohooo-Santa Clauses om je heen. De zomers (juni-augustus) vochtig en warm met een gemiddelde temperatuur van 25°C. Central Park is dan de oase van de stad waar elke New Yorker rondhangt.
De lente (april-juni) en de herfst (september-oktober) zijn aangenaam met heldere zonnige dagen en hier en daar een bui(ca. 10-15 °C). Ideaal weer om door de stad te struinen.

In Washington zijn de seizoensverschillen extremer. De winter kan ijskoud zijn en de zomer bijna tropisch warm. De lente en de herfst zijn mild met gemiddelde temperaturen van 20°C.