Het klimaat in West Canada

Van juni tot half oktober is het weer in Canadaprettig,juli en augustus zijn de ideale reismaanden… Eigenlijk is het weer een beetje te vergelijken met dat van Scandinavië. De temperatuur ligt overdag tussen15en 22 graden, bossen zijn weelderig groen, rivieren en meren fris en helder en -niet onbelangrijk- het blijft langlicht. Je kunt dus in deze periode veelbuiten zijn en activiteiten ondernemen. Juli en augustus zijn wel het absolute toeristische hoogseizoen. Er zijn dan veel mensen op pad en accommodaties en campgrounds zitten vol. Het is echt noodzakelijk om tevoren hotels en excursies te reserveren voor deze periode.

Rond mei en oktober, de lente en herfst, kun je ook nog rondreizen maar het is dan wel kouder, tussen 8 en 16 graden overdag. Sommige meren in de Rocky Mountains zijn in deze maanden nog/al bevroren. Je zult ook af en toe je regenponcho nodig hebben. Vanaf eind oktober tot mei is het winter,veel accommodaties in het binnenland zijn in deze periode gesloten, je hebt sneeuwkettingen nodig als je het binnenland in wilt rijden ener ligt soms metershoge sneeuw. Bovendien houden ook beren in Canada in de winter hunwinterslaap..In oktober,april en mei kun je wel een erg leuke Canada-reis maken naar Vancouver en Vancouver Island, de westkust van Canada heeft dan een prima klimaat.

Het Canada klimaat aan de westkust

De westkust van Canada heeft een mild klimaat. Je kunt hier sfeervolle vissersdorpjes bezoeken, berenspotten op het strand, een whale watch boottocht maken, wandelen door eeuwenoud gematigd regenwoud en snorkelen in een zalmrivier.

Door de relatief warme Stille Oceaan enerzijds en de hoge bergen anderzijds,wordt dit kustgebied afgeschermd van extreme kou. De temperatuur zakt zelden onder nul en loopt nooit op boven de 25 graden. Er waait meestal een bries en er valt regelmatig een bui(net als in Nederland eigenlijk). De gemiddelde temperatuur ligt in de zomerrond 17 graden.

Het Canada klimaat in het binnenland van British Columbia

Het middengedeelte van British Columbia heeft een gematigd landklimaat. De bergachtige streek rondom Whistler kent hoge pieken, waar ook in de zomermaanden soms nog sneeuw kan liggen. Temperaturen zijn hier in de zomermaanden echter aangenaam, zo’n 20 graden.

Wells Gray en Golden liggen aan de voet van de Rocky Mountains, en hoge bergtoppen vormen de skyline van dit gebied. Neem een trui mee voor de avonduurtjes, zodat je ook dan nog buiten kunt genieten van de frisse berglucht en ondergaande zon.

In het zuiden van British Columbia ligt één van de warmste plekjes van Canada: de Okanagan wijnvallei. Een microklimaat in het bergdal zorgt voor prettige warmte op zonnige dagen, en de Mediterraanse sfeer van de regio verrast de meeste reizigers.

Het Canada klimaat in de Rocky Mountains

In de Canadese Rocky Mountains in het binnenland van British Columbia en Alberta heerst een bergklimaat. Van juni t/m september is het hier zomer met een temperatuur overdag tussen14 en 22graden. Daarom vinden wij dit de beste reistijd. Je kunt dan bijvoorbeeld wandelen in de bergen, kanovaren op turquoise meren, paardrijden en/of mountainbiken. De temperatuur is hier lager dan aan de westkust en houdt er rekening mee dat het ook in de zomermaanden ’s avonds flink afkoelt, ’s nachts kan de temperatuur teruglopen tot een paar graden boven nul. De winter is hier streng (uitschieters naar -40 graden!) en sneeuw kan tot ver in mei blijven liggen.