08.51 uur: Romney beschadigd

Hoewel Mitt Romney de meeste staten gewonnen heeft tijdens Super Tuesday, heeft hij het nog steeds lastig. Correspondent Eelco Bosch van Rosenthal zegt dat Romney steeds verder beschadigd raakt als kandidaat:

08.41 uur: Romney wint Alaska

Romney heeft ook de laatste staat gewonnen: Alaska. In de staat, die bekend staat om zijn tegendraadse stemgedrag, werd Ron Paul tweede. Daarmee lukte het Paul in geen enkele staat een overwinning te behalen, hoewel hij als enige de moeite had genomen in Alaska campagne te voeren.

08.40 uur: Joe the Plumber in race om Congres

Joe the Plumber, de man die in 2008 wereldwijd naam maakte omdat hij gezien werd als de Jan Modaal van Amerika, heeft de Republikeinse nominatie in zijn thuisdistrict gewonnen. Samuel Wurzelbacher, zoals Joe eigenlijk heet, won van een makelaar in de regio Toledo, Ohio, en mag zich nu mengen in de strijd voor het Amerikaanse Congres.

Komende herfst neemt Wurzelbacher het op tegen het Congreslid Marcy Kaptur, die de Democratische voorverkiezing won. Zij versloeg Dennis Kucinich, die meerdere malen probeerde presidentskandidaat namens de Democraten te worden.

08.10 uur: Gedelegeerden

Het Amerikaanse persbureau AP heeft een lijst met hoeveel gedelegeerden de kandidaten nu hebben. Er zijn 1144 nodig om Republikeins kandidaat te worden.

Romney krijgt er minstens 183 bij en heeft er nu 386
Santorum krijgt er minstens 64 bij en heeft er nu 156
Gingrich krijgt er minstens 52 en heeft er nu 85
Paul krijgt er minstens 15 en heeft er nu 40

Er zijn momenteel voor Super Tuesday nog zo’n honderd gedelegeerden toe te wijzen.

08.00 uur: Palin stemde…

….Gingrich. Na eerder ze eerder op de avond tegen CNN nog niet wilde vertellen op wie ze had gestemd, verklapt Sarah Palin nu tegen Fox News dat ze haar stem aan Newt Gingrich heeft gegeven. “Ik geloof in waar hij voor staat, standvastig voor staat. Hij is de underdog in veel van deze verkiezingen, maar ik respecteer waar hij voor staat.”

Ze onthulde ook dat haar man Todd, die haar begeleidde naar het stembureau in hun woonplaats Wasilla, Alaska, niet stemde, omdat hij als onafhankelijk kiezer geregistreerd staat.

07.36 uur: Wie heeft wat gewonnen?

Voor als u net wakker bent, een overzicht van de Republikeinse winnaars per staat.

Alaska Nog niet bekend
Georgia Gingrich
Idaho Romney
Massachusetts Romney
North Dakota Santorum
Ohio Romney
Oklahoma Santorum
Tennessee Santorum
Vermont Romney
Virginia Romney

07.22 uur: Romney bedankt aanhang

In een e-mail bedankt Mitt Romney zijn supporters. “Of je vandaag nu gestemd hebt, gebeld naar vrienden of onbekenden, vrijwilliger bent geweest op bijeenkomsten, een campagnebijeenkomst hebt bijgewoond of onze boodschap hebt uitgedragen op Facebook; bedankt.”

Hij vervolgt: “We gaan door met een duidelijke boodschap aan het Amerikaanse volk: meer banen, minder schuld, een kleinere overheid. Dit gaat niet alleen over het vervangen van de president, maar om het herwinnen van de Amerikaanse belofte.”

06.55 uur: Eerste resultaten Alaska

En de eerste resultaten uit Alaska komen binnen. Romney op voorsprong met 386 tegen 158 stemmen voor Santorum.

06.36 uur: Ohio voor Romney

CNN kent Ohio toe aan Romney. Hij wint met 38 tegen 37 procent van Santorum. Het verschil is ongeveer 12.000 stemmen.

06.07 uur: Ohio nog steeds niet ‘gecalled’

De Amerikaanse media hebben nog steeds geen officiële uitslag gemeld in Ohio. Romney’s voorsprong is opgelopen tot boven de 6000. De staat kan hem niet meer ontgaan, maar makkelijk ging het niet. Ondertussen is het ook nog wachten op Alaska.

05.07 uur: CNN meldt ook voorsprong Romney

CNN zegt nu ook dat Romney zijn rivaal Santorum is gepasseerd. Nog met enkele tientallen stemmen, maar het verschil gaat groter worden, want duizenden stemmen uit Hamilton Country zijn nog niet meegerekend.

05.04 uur: Idaho naar Romney

Weer tegenvaller voor Ron Paul: ook geen winst in Idaho. Gaat naar Romney. Romney wint waarschijnlijk de meeste staten, maar het was moeilijk voor hem.

04.57 uur: Tegengestelde berichten

Sommig media melden dat Romney Santorum nu heeft ingehaald. NBC meldt zij geen winnaar meer gaan uitroepen omdat het verschil zo klein is. Mogelijk komen er hertellingen.

04.36 uur: Romney loopt in

Romney loopt weer in in Ohio. Ineens is het verschil nog maar 6000 stemmen. Gevolg van uitslagen van grote steden. Santorum gaat het moeilijk krijgen om de voorsprong vast te houden, omdat ook de grootste stad, Cleveland, nog moet binnenkomen.

04.31 uur: Gedelegeerden Ohio hoe dan ook voor Romney

Of Romney Ohio nu wint of niet, hij zal in elk geval de meeste gedelegeerden meenemen. Dat komt deels doordat Santorum allerlei deadlines in kiesdistricten niet had gehaald en daardoor niet in aanmerking komt voor gedelegeerden. Maar een gelijkspel in Ohio of een licht verlies zal door Santorum worden uitgelegd als een winst.

04.10 uur: North Dakota voor Santorum

Santorum wint North Dakota. Daar zal hij niet heel veel mee opschieten. Wel een tegenvaller voor Ron Paul, die op meer had gehoopt.

04.04 uur: Romney loopt weer in

Mitt Romney loopt weer in. Bij 56 procent van de getelde stemmen is het verschil rond de 10.000. Maar in Cleveland en andere steden is nog minder geteld, Romney kan daardoor nog inlopen. Op het platteland, waar de winst van Santorum ligt, zijn de meeste stemmen inmiddels geteld.

03.54 uur: Weer veel economie

Romney hamert weer op de deplorabele staat van de Amerikaanse economie. “Onze campagne is op stoom gekomen en echte verandering is onderweg.” Hij somt een aantal maatregelen op: Key Stone pijplijn aanleggen, AAA-status van de VS herstellen, herstellen van banengroei, belastingverlaging.

03.44 uur: Romney spreekt

In Boston houdt Romney zijn bijeenkomst. “Drie staten en nog steeds aan het tellen. We zijn op weg.” Romney is blij weer even ’thuis’ te zijn onder zijn eigen mensen. Blij dat zijn boodschap met eigen mensen kan delen en vervolgens naar het Witte Huis kan brengen.

03.20 uur: Weer aanval op Obama

Santorum valt Obamacare weer aan en waarschuwt voor het einde van de vrijheid in Amerika als Obama aanblijft. “Als de overheid controle krijgt over je leven, dan is het voorbij met Amerika.”

Hij haalt Reagan, Founding Fathers en God erbij om het publiek eraan te herinneren waar rechten vandaan komen. Haalt weer uit naar Obamacare.

Intussen is 34 procent van de stemmen geteld in Ohio en blijft de voorsprong van Santorum op Romney 39-36.

03.20 uur: Santorum claimt nog geen zege

Santorum claimt nog geen zege in Ohio, maar zegt wel dat hij overal in het land heeft gewonnen. En hij kan ook in het hele land winnen, vervolgt hij. Hij benadrukt dat hij alle tegenslagen en het gebrek aan geld heeft overwonnen. Hij noemt Steubenville, een klein plaatsje in het centrum van de staat, regelmatig.

03.16 uur: Santorum spreekt

Benieuwd wat Santorum gaat zeggen nu de race zo close is.

03.12 uur: Santorum voor

CNN liet net een voorsprong zien voor Santorum in Ohio, na 25 procent van de getelde stemmen: 39-36.

03.03 uur: Santorum wint Oklahoma

CNN: niet verrassend: Oklahoma gaat naar Rick Santorum. Hij heeft nu twee staten gewonnen.

03.00 uur: Santorum loopt in

In Ohio loopt Santorum in op Romney. Het verschil is nu nog 1 procent.

02.55 uur: We gaan verder

Gingrich zegt dat hij vanaf morgen verder gaat naar Alabama, Mississippi en Kansas. Daar worden de volgende voorverkiezingen gehouden. Hij roept zijn aanhang op om post op Facebook en Twitter te zetten over lage benzineprijzen. Hij herhaalt ook zijn oproep om zeven drie uur durende debatten te houden met Obama.

02.50 uur: Moest thuisstaat winnen

Gingrich zegt dat hij zijn eigen staat uiteraard moest winnen, anders zou hij niet geloofwaardig zijn. Eerder won hij al South Carolina.

Hij bevestigt dat hij doorgaat. Het gaat om de ziel van de Republikeinse partij en de ziel van Amerika. Gingrich beschouwt zichzelf als de beste debater die het kan opnemen tegen Obama.

02.44 uur: Gingrich haalt weer uit naar ‘elite’

Gingrich begint zijn speech weer met kritiek op de “analisten in Washington en New York”. Ook de top van de Republikeinse partij krijgt ervan langs. Maar zijn aanhang besliste anders: Wall Street money can be beaten by Main Street work. Gingrich blikt nog eens terug op campagne, waarin hij telkens werd afgeschreven na negatieve campagnespotjes, maar telkens terugkwam.

02.39 uur: Callista Gingrich spreekt

Newt Gingrich spreekt over enkele momenten. Hij wordt geïntroduceerd door zijn vrouw Callista die spreekt over “de belangrijkste verkiezingen in ons leven”. De enige tegenstander is Barack Obama, zegt ze. Morgen voegen we een nieuw hoofdstuk toe aan deze campagne, aldus Callista. Dat duidt erop dat Gingrich niet gaat opgeven vannacht. Ze introduceert hem als de volgende president van de VS.

02.37 uur: Tennessee naar Santorum

CNN voorspelt nu zeker dat Rick Santorum Tennessee wint, zijn eerste zege.

02.35 uur: Tussenstand Ohio

Romney en Santorum blijven in nek-aan-nekrace. Met 10 procent van de stemmen geteld staat Romney op 40 procent en Santorum op 37.

02.33 uur: Gingrich krijgt bescherming

Newt Gingrich krijgt nu hij Georgia heeft gewonnen officiële bescherming van de geheime dienst, als mogelijk volgende president van de VS.

02.30 uur: Sarah Palin duikt op

Sarah Palin verscheen live op CNN vanuit Alaska. Ze wilde niet zeggen op wie ze had gestemd. En: ze wilde ook niet zeggen of ze in 2016 kandidaat is: alles is mogelijk. Wat ze wel kwijt wilde: anything but Obama.

02.11 uur: Stand tot nu toe

Tot nu toe zijn de uitslagen volgens de verwachtingen. Gingrich wint zijn Georgia, Romney wint de gematige staten Massachusetts, Virginia en Vermont en Santorum de conservatievere staten Oklahoma en Tennessee. Het komt dus neer – zoals vaker – op Ohio.

02.01 uur: Oklahoma, Tennessee, Massachusetts

Oklahoma: Santorum 38 procent, Romney 25 procent, Gingrich 24 procent, Paul 12 procent

Tennessee: Santorum 35 procent, Romney 28 procent, Gingrich 23 procent, Paul 11 procent

Massachusetts: Romney 70 procent (winnaar), Santorum 12 procent, Paul 9 procent, Gingrich4 procent

01.42 uur: Paul spreekt al

Ron Paul komt al vroeg met zijn toespraak, in North Dakota. Hij rept weer over het terugtrekken van Amerikaanse troepen.

01.30 uur: Ohio: too close to call

Nog geen uitslag of een voorspelling in Ohio,. meldt CNN. Wel een exit poll: Romney 40 procent, Santorum 36 procent, Gingrich 12 procent en Paul 11 procent.

Ohio is de belangrijkste staat waar vannacht wordt gekozen. Geen enkele Republikein heeft het Witte Huis bereikt zonder Ohio te winnen.

Intussen is Vermont toegewezen aan Romney.

01.21 uur: Virginia naar Romney

Mitt Romney wint Virginia. Ron Paul werd tweede. Santorum en Gingrich deden overigens niet mee in Virginia.

01.03 uur: Eerste uitslagen

Georgia (projectie): Gingrich 45 procent, Romney 26 procent

Vermont (eerste uitslagen): Romney 38 procent, Paul 27 procent

Virginia: Romney op voorsprong

00.49 uur: Romney stemt in Massachusetts

Mitt Romney heeft zijn stem uitgebracht in zijn thuisstaat Massachusetts. Hij verwacht een goede uitslag en gaat er vanuit dat hij het in november tegen Barack Obama gaat opnemen.

00.35 uur: Ron Paul gokt op Idaho en Alaska

Ron Paul gaat er vanuit dat hij het goed doet in Idaho en Alaska. In Idaho, een staat die net als Paul weinig moet hebben van de federale overheid, deed hij het vier jaar geleden goed. De caucus in Idaho werkt in zijn voordeel, zeker omdat Paul een trouwe achterban heeft. Zijn grootste concurrent in de noordwestelijke staat is Romney omdat er veel mormoonse geloofsgenoten van hem wonen. In Alaska was Paul de enige kandidaat die er zelf campagne voerde.

00.23 uur: Republikeinen Ohio steeds conservatiever

Cijferaar Nate Silver van de New York Times schrijft dat de Republikeinse kiezers in Ohio de afgelopen twintig jaar fors conservatiever zijn geworden. 31 van de Republikeinen in Ohio noemt zichzelf zeer conservatief. In 1996 was dat nog 15 procent van het electoraaat. De trend is gunstig voor Santorum. Voor Obama zal het in november niet veel uitmaken hoe conservatief de Republikeinen in Ohio zichzelf noemen. Het gaat tenslotte om de kiezers in het midden en om de opkomst bij de Democraten.

00.18 uur: Persconferentie Obama

Barack Obama wilde vandaag ook even zijn gezicht laten zien, om de aandacht wat van de Republikeinse race af te leiden. Hij hield een persconferentie, zijn eerste dit jaar. Hij baarde niet veel opzien met zijn opmerkingen over Syrië.

23.50 uur: Exit poll Ohio

ABC voerde een exit poll uit in de cruciale staat Ohio. Een meerderheid noemt Romney de beste man om het op te nemen tegen Obama, maar hij moet het afleggen tegen Santorum als het gaat om de vraag wie het beste de Amerikanen begrijpt. Romney en Santorum liggen in een nek-aan-nekrace. En in Georgia ligt Gingrich volgens verwachting op kop.

22.00 uur: Sluiting stembureaus

De meeste stembureaus aan de oostkust sluiten om 01.00 uur Nederlandse tijd, Massachusetts een uur later. Alaska sluit pas om zes uur Nederlandse tijd. De uitslagen worden in de loop van de nacht verwacht. Afhankelijk van hoe spannend het wordt, kan de definitieve uitslag al dan niet lang op zich laten wachten.

20.30 uur: Nog niets beslist

Mitt Romney kan een grote sprong maken vandaag, maar zelfs als hij wint, hoeft het nog niet beslist te zijn. Er zijn nog altijd zo’n dertig staten die de komende maanden moeten stemmen, met zo’n zestig procent van de gedelegeerden op het spel.

18.40 uur: Stembureaus in alle staten open

De stembureaus in alle staten zijn nu geopend. De vraag is wel of Super Tuesday dit jaar wel zo ‘Super’ is. Vier jaar geleden werd er in 24 staten gestemd en stonden er veel meer gedelegeerden op het spel. Toch blijft het de belangrijkste verkiezingsdag.