verkiezingen-amerika-2012

President Barack Obama en de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney halen alles uit de kast om hun plannen voor het land zo goed mogelijk te presenteren. Maar wat wil de Amerikaan eigenlijk van een president?

De helft van de Amerikanen, 48%, wil een president die banen creëert en de stijgende werkloosheid kan terugdringen, aldus een recente peiling van het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup.

Prioriteiten

Amerikanen hebben over het algemeen een lage dunk van de overheid. Ze vinden dat er teveel gelobbyd wordt in Washington DC. 45% Van de ondervraagden vindt dat het terugdringen van corruptie in de overheid bovenaan het prioriteitenlijstje van de president moet staan.

Andere prioriteiten zijn het terugdringen van de staatsschuld (44%), het bestrijden van terrorisme en andere bedreigingen (42%) en het creëren van een stabiel sociale zekerheidsstelsel. De zorg voor het milieu en het verhogen van de belasting voor de rijke Amerikanen is voor 21% van de ondervraagden het belangrijkste.

Republikeinen: geen overheidsbemoeienis

Het grootste gedeelte van deze percentages van de Amerikaanse bevolking bestaat uit Democraten. Het Republikeinse deel van de bevolking wil het liefst zo min mogelijk overheidsbemoeienis.

Voorsprong Obama

In de peilingen heeft Obama in augustus eennipte voorsprong op zijn tegenstander Mitt Romney. 47% Van de Amerikanen zegt op Obama te gaan stemmen, 45% wil een stem uitbrengen op Mitt Romney.

Bekijk het filmpje met alle onderzoeksresultaten: