verkiezingen-amerika-2012

Mitt Romney

Wellicht de topfavoriet. Voormalig gouverneur van de staat Massachusetts. Afgestudeerd aan Harvard, durfkapitalist en oprichter van een consultantsbureau. Afficheert zich met financiële kennis. Probeerde het ook al eens in 2008, maar die campagne strandde in een vroeg stadium. Romney is een mormoon.

Romney heeft als voordeel dat hij een ervaren campagneteam achter zich heeft staan, waarvan al eerder is bewezen dat ze goed zijn in het ophalen van geld. Zo gaf Romney’s campagneteam in 2008 bakken met geld uit aan zijn campagne.

Romney werd in het verleden vaak verweten te vaak van koers te veranderen. Was hij eerst voorstander van abortus, later was hij weer tegen dergelijke ingrepen om conservatieve Republikeinse kiezers te lokken. Hetzelfde gold voor zijn standpunten ten aanzien van het homohuwelijk; eerst voor in het progressieve Massachusetts, later weer tegen.
Meer informatie over Mitt Romney

Newt Gingrich

Voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Leidde de Republikeinse poging om president Bill Clinton af te zetten vanwege zijn buitenechtelijke affaire met Monica Lewinsky. Werd controversieel omdat hij in die tijd zelf een affaire had. Verliet eind jaren ’90 de politiek en vulde zijn tijd deels met het schrijven van boeken.

Gingrich speelde vier jaar geleden al eens met het idee om mee te doen. Hij beloofde toen dat als hij president zou zijn, hij landen als Syrië en Iran een stuk harder zou aanpakken dan de toenmalige president George Bush. De conservatieve intellectueel zag echter van een kandidatuur af.

De start van Gingrichs campagne verliep niet vlekkeloos. Zijn campagneteam liep eerder dit jaar leeg, maar desalniettemin bleef Gingrich in de race.
Meer informatie over Newt Ginrich

Ron Paul

Ron Paul is lid van het Huis van Afgevaardigden. Wordt gezien als een intellectuele grondlegger van de conservatieve Tea Party-beweging, waarin zijn zoon Rand Paul een belangrijke rol speelt. Hij was eerder kandidaat voor zowel de Republikeinen als de Libertarische Partij en wordt ook nu gezien als outsider. Paul studeerde geneeskunde.

Paul geldt als zeer conservatief. Uit een peiling van ABC News en de Washington Post bleek in april 2011 dat slechts 2 procent van de Republikeinse kiezers op hem zou willen stemmen.

Ron Paul deed in 1988 al eens mee aan de presidentsverkiezingen. Hij was toen kandidaat voor de Libertarische Partij en kreeg landelijk 431.750 stemmen.

Tijdens de verkiezingsrace in 2008 bleek dat Paul vooral op internet een enorme achterban heeft. Zijn aanhangers kennen de kracht van het web en zijn dan ook zeer fanatiek.
Meer informatie over Ron Paul

Rick Santorum

Aartsconservatieve advocaat. Voormalig lid van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Staat zeer laag in de peilingen. Is sterk gekeerd tegen illegale migranten en de evolutietheorie.
Meer informatie over Rick Santorum