Introductie

San Antonio, stad in de staat Texas, met 936.000 inw. Industrieel, commercieel en cultureel centrum. Voedingsmiddelen-, kleding-, lederwaren-, meubel-, chemische en elektrotechnische industrie; daarnaast belangrijke aardolieraffinage. Daarnaast zijn het toerisme en enkele militaire instellingen van belang.

De stad is zetel van een rooms-katholiek aartsbisschop, van de rooms-katholieke St. Mary’s University (1852) en van de presbyteriaanse Trinity University (1869). De stad heeft musea voor o.a. beeldende kunst en natuurlijke historie en een dierentuin. San Antonio telt enkele fraaie oude gebouwen, o.m. vijf vroeg-18de-eeuwse missieposten, waaronder The Alamo (thans museum), de kathedraal (1749), het voormalige paleis van de Spaanse gouverneur (1749) en het gerestaureerde oudste stadsdeel La Villita.

Bezienswaardig zijn voorts La Villita en King William Historic District, twee historische wijken, en de Paseo del Río, een voetpad langs de San Antoniorivier in het centrum van de stad.

Geschiedenis

De stad is ontstaan rond een Spaanse missiepost (gesticht 1718), die later bekend zou worden als The Alamo. In 1731 vestigde er zich een aantal gezinnen afkomstig van de Canarische Eilanden. De stad bleef in Spaanse handen tot 1821, toen zij door Mexico op Spanje werd veroverd.

In dec. 1835 begon in San Antonio de opstand tegen Mexico, die in 1836, nadat in maart tijdens de belegering van The Alamo 187 vrijheidsstrijders, onder wie de legendarische Davy Crockett, waren omgekomen, zou leiden tot de onafhankelijkheidsverklaring van Texas.