Introductie

Portland, stad in Oregon, aan de Willamette, nabij de samenvloeiing met de Columbia (grens met Canada), met 438.000 inw.

Het is de grootste stad, de belangrijkste haven (bereikbaar voor oceaanschepen) en het industriële centrum van Oregon, voorts een belangrijk distributiecentrum en spoorwegknooppunt, met metaal-, machine-, houtverwerkende, voedingsmiddelen-, elektronica- en textielindustrie, alsmede scheepswerven, uitgeverijen en drukkerijen. Er worden jaarlijks grote landbouwtentoonstellingen en een rozenfestival gehouden. Het internationale vliegveld is tevens luchtmachtbasis.

De stad, zetel van een rooms-katholiek aartsbisschop, bezit vele educatieve en culturele instellingen: Universiteit van Portland, diverse faculteiten van de Universiteit van Oregon, een museum voor beeldende kunst en een dierentuin.

Geschiedenis

De stad werd gesticht in 1851 en ontwikkelde zich in snel tempo tot verzorgingscentrum tijdens de gold rushes van 1850 en 1897-1900.

De aansluiting op het spoorwegennet (1883) en de aanleg van de Bonnevilledam (1937; waterkrachtcentrales) brachten een grote industriële ontwikkeling.