Minneapolis, stad in de staat Minnesota, aan de Mississippi, tegenover de tweelingstad Saint Paul op de oostelijke oever, met 368.000 inw. (agglom. Minneapolis-Saint Paul: 2,4 miljoen inw.). De steden worden samen vaak aangeduid Twin Cities.

Minneapolis is de grootste stad van de staat en centrum van handel, industrie en transport. De graanmarkt behoort tot de grootste ter wereld, de industrie verwerkt graan (maalderijen) en produceert o.m. landbouwmachines, elektronica en voedingsmiddelen. Fabricage van medische instrumenten en onderzoek op dit gebied. Internationaal vliegveld.

De stad is zetel van de Universiteit van Minnesota (1851), diverse theologische opleidingsinstituten en verder o.m. hogescholen voor kunst en muziek. Aan culturele instellingen bezit de stad o.m. het Tyrone Guthrie Theatre (1963; door R. Rapson), het Walker Art Center (1927; pand uit 1971, door E.L. Barnes), een openbare bibliotheek (1885), een natuurwetenschappelijk museum, een kunstmuseum (1914; Europese en Amerikaanse kunst) en het museum van de Hennepin County Historical Society. Capitool (1895-1903; C. Gilbert), lutherse Christuskerk (1950; E. Saarinen) en synagoge (1954; E. Mendelsohn). Minneapolis is rijk aan parken en meren; de Minnehaha Falls (die H.W. Longfellow inspireerden tot zijn Song of Hiawatha) trekken veel toeristen.

De stad werd in 1855 gesticht.