Introductie

Milwaukee, stad in de Verenigde Staten van Amerika, in de staat Wisconsin, aan een baai van het Michiganmeer, waarin hier de rivieren Milwaukee, Menomonee en Kinnickinnic uitmonden, met 628.000 inw. (agglom.: 1,6 miljoen inw.).

Milwaukee is de grootste stad van Wisconsin en een van de belangrijkste industriecentra van het land. De industrie produceert o.m. niet-elektrische machines, voedingsmiddelen, metaalwaren, papier en papierproducten, elektrische apparaten en transportmiddelen (w.o. Harley Davidson-motoren); voorts grafische bedrijven, uitgeverij, houtindustrie en bierbrouwerij. Ook als havenstad is Milwaukee van grote betekenis; de haven is sinds de opening van de Saint Lawrence Seaway (1959) ook bereikbaar voor oceaanschepen.

Aan onderwijsinstellingen telt de stad o.m. de Marquette Universiteit (1857; universiteit sinds 1907), de University of Wisconsin (1956), de Milwaukee School of Engineering en Milwaukee Institute of Art and Design (1974). Milwaukee Art Center (o.a. collectie 19de- en 20ste-eeuwse kunst). Botanische tuin, dierenpark. Er zetelt een katholiek aartsbisschop.

Geschiedenis

De stad werd gesticht in 1839 door samenvoeging van enkele nederzettingen die hier sinds het begin van de 19de eeuw waren ontstaan.

Bekijk foto’s van Milwaukee