Introductie

Miami, havenstad in de staat Florida, aan de Biscaynebaai (Atlantische Oceaan), met 360.000 inw.

De agglomeratie Miami-Fort Lauderdale of Greater Miami telt 3,1 miljoen inw. en omvat befaamde badplaatsen als Miami Beach, Coral Gables, Miami Springs en Hialeah, die vanwege het aangename klimaat jaarlijks ca. 10 miljoen toeristen en daarnaast vele renteniers en overwinteraars trekken; belangrijkste bestaansmiddel is de toeristenindustrie.

De haven is m.n. van belang voor de handel met Latijns- en Zuid-Amerika. Internationaal financieel en commercieel centrum, verkeersknooppunt (o.m. internationale luchthaven). De industrie produceert o.m. elektronica, kleding, meubelen en voedings- en genotmiddelen.

Verspreid over de agglomeratie liggen verschillende instituten voor wetenschappelijk onderzoek en hoger onderwijs; Universiteit van Miami (1925), Florida International University (1972), Florida Memorial College (1879), International Fine Arts College (1965), instituten voor oceanografisch onderzoek en aquaria. De stad is zetel van een rooms-katholiek aartsbisschop. Kunstmuseum in de Villa Vizcaya (1912-1916), Historisch Museum van Zuid-Florida (Caribische en Indiaanse kunst). Museum of Science (met planetarium). Het stadsbeeld wordt gedomineerd door moderne hoogbouw en wordt verder gekenmerkt door de systematische uitleg.

Bezienswaardig is het Art Deco Historic District in Miami Beach. In de omgeving Biscayne National Park en Everglades National Park.

Geschiedenis

De stad ontstond rond het in 1835 bij het Indianendorp Mayaimi gestichte Fort Dallas. De stad heeft zich sinds de jaren vijftig ontwikkeld tot een opvangcentrum van Spaanstalige immigranten (aanvankelijk m.n. Cubanen, later afkomstig uit het Caribisch gebied en Zuid-Amerika); in 1980 en 1988 was de stad het toneel van ernstige etnische onlusten. In 1992 veroorzaakte de orkaan Andrew enorme schade in Miami.

Bekijk foto’s van Miami