Introductie

Houston, stad in de Verenigde Staten van Amerika, in de staat Texas, aan het begin van het Houston Ship Channel, met 1,6 miljoen inw. (aggl.: ca. 3,7 miljoen inw.).

De stad hoort tot de grootste vijf steden van de Verenigde Staten en werd vernoemd naar generaal S. Houston, die de onafhankelijkheid van de staat Texas (1836) bewerkstelligde.

Functies

De stad is een van de belangrijkste financiële (bank- en verzekeringswezen), commerciële, culturele en industriële centra van de Verenigde Staten. Belangrijk zijn in de eerste plaats de omvangrijke lucht- en ruimtevaartindustrie en het Lyndon B. Johnson Space Center van de NASA, van waaruit alle bemande Amerikaanse ruimtevluchten worden voorbereid en begeleid.

De haven van de stad is d.m.v. het Houston Ship Channel (1912-1914; 80 km lang) verbonden met de Golf van Mexico; aan het kanaal bevinden zich gigantische industriële complexen, waarin petrochemische industrie de boventoon voert. Houston is marktleider in de vervaardiging van materieel voor boorinstallaties (aardolie). De haven is de grootste binnenlandse katoenmarkt van het land. Daarnaast is Houston een knooppunt van nationale en internationale luchtlijnen (Houston Intercontinental Airport).

Er zijn verschillende universiteiten, w.o. de Universiteit van Houston (1927) en de Texas Southern University (1947) en een groot aantal wetenschappelijke en andere educatieve instellingen, m.n. op ruimtevaartkundig, astronomisch en medisch gebied (University of Texas Health Science Center, 1967). Op cultureel gebied vallen te noemen het Museum of Fine Arts in een later gemoderniseerd en uitgebreid pand uit 1924, het Contemporary Arts Museum in een pand uit 1972, de Menil Collection (1987), de Houston Grand Opera Association, het symfonieorkest, het Houston Ballet en de vele theaters. Amusementspark Astroworld. Het modern geoutilleerde stadion (Astrodome) is een van de grootste overdekte stadions ter wereld. Er zetelt een katholiek bisschop.

Stadsbeeld

Het stadsbeeld van Houston wordt overheerst door grote concentraties moderne hoogbouw. Centrum van de stad is het Civic Center, met daaraan de belangrijkste kantoorgebouwen van de stad, w.o. het One Shell Plaza Building (1971), Pennzoil Place (1976) en het Tenneco Building (1963); voorts staan daar het concertgebouw (1966) en het Alley Theatre (1969).

In de jaren zeventig verrezen bovendien talloze grote woon-werk-winkelcentra. Veel aandacht is echter besteed aan het behoud van diverse historische bouwwerken. Het historische stadscentrum is Old Market Square, waaraan een aantal gerestaureerde bouwwerken staan; bovendien zijn in het Sam Houston Historical Park een groot aantal oude gebouwen herbouwd.

Geschiedenis

De stad werd in 1836 gesticht en was van 1837-1839 en in 1842 de hoofdstad van de republiek Texas. Na de aanleg van het kanaal groeide de stad uit tot een centrum van handel en vervoer.

De industriële ontwikkeling dateert van na de Tweede Wereldoorlog, toen de behoefte aan aardolie steeds meer toenam.

Bekijk foto’s van Houston