Introductie

Denver, hoofdstad van de staat Colorado, op 1609 m hoogte aan de samenvloeiing van de South Platte en de Cherry Creek, met 467.000 inw. (sted. gebied: ca. 1,8 miljoen inw.).

Handels-, distributie-, financieel en industrieel centrum van de Midwest, met omvangrijke vleesindustrie; voorts vliegtuig- en ruimtevaartindustrie en productie van mijnbouwmachines.

Er zijn vele onderwijsinstellingen, w.o. de University of Denver (1864), de University of Colorado (1912), het Metropolitan State College en een luchtmachtacademie. In de buurt twee belangrijke luchtmachtbases; het grote, moderne Denver International Airport werd in 1995 geopend. Van oudsher (1906) zeer belangrijk filiaal van de U.S. Mint. Het State Capitol stamt uit 1887-1899 en heeft een met bladgoud overtrokken koepel; voorts Boettcher Concert Hall (1978) en Bonfils Theatre Complex (1979). Denver Art Museum (grote collectie Indiaanse kunst); Museum of Western Art. Coorsfield stadion (1995).

Vanwege het goede klimaat en de fraaie omgeving (Denver Mountain Parks) is er veel toerisme; in de nabijgelegen Rocky Mountains belangrijke wintersportcentra.

Geschiedenis

Denver is ontstaan door versmelting (1860) van de steden Auraria en St. Charles (in 1858 Denver genoemd naar de toenmalige gouverneur), beide gesticht ten tijde van de goldrush van 1859. Ze dankte haar opkomst aanvankelijk aan de winning van goud en (later vooral) zilver; na het instorten van de zilvermarkt in 1893 werd de veehouderij de belangrijkste inkomstenbron. Thans behoren de Denver Union Stockyards tot de grootste veemarkten van de Verenigde Staten.

Bekijk foto’s van Denver