Introductie

Dallas, stad in Texas, aan de Trinity, met ruim 1 miljoen inw. (sted. gebied Dallas/ Fort Worth Area: ca. 3,8 miljoen inw.).

De stad is een van de belangrijkste industrie- en handelscentra in het zuidwesten van de Verenigde Staten. De handel is van oudsher de belangrijkste pijler van de economie; o.m. aanzienlijke katoenhandel. Daarnaast grote aardolieindustrie (winning, raffinage), fabricage van vliegtuigen, landbouwmachines en automobielen en elektrotechnische, chemische en cementindustrie. Een grote rol spelen ook het bank- en verzekeringswezen.

De stad is gelegen op een belangrijk verkeersknooppunt (o.m. drie vliegvelden, waaronder het enorme Dallas/ Fort Worth International Airport) en is een toonaangevend centrum op het gebied van mode, uitgeverij en filmindustrie. Ter plaatse enige belangrijke militaire bases (lucht- en landmacht). Er zijn verschillende universiteiten (o.a. een methodistische en een staatsuniversiteit, resp. gesticht in 1911 en 1955), een medisch en een tandheelkundig opleidingsinstituut.

De stad beschikt over verschillende musea, een schouwburg, een eigen symfonieorkest en een eigen operagezelschap. The Dallas Theater Center (1959) werd ontworpen door Frank Lloyd Wright, het Morton H. Meyerson Symphony Center (1989) door Ieoh Ming Pei. Groot sportstadion (jaarlijkse Cotton Bowl Football Classic).

Geschiedenis

De eerste kolonisten vestigden zich hier in 1841. Na de Amerikaanse Burgeroorlog was de stad een toevluchtsoord voor vele Zuidelijken, die er de katoenindustrie brachten. De ontwikkeling van de moderne stad dateert van na de Tweede Wereldoorlog, toen er begonnen werd met vliegtuig- en raketbouw.

In 1963 werd te Dallas president John Fitzgerald Kennedy vermoord.

Bekijk foto’s van Dallas