Introductie

Cleveland, stad in Ohio, aan de monding van de Cuyahoga aan het Eriemeer gelegen, met 500.000 inw.; stedelijk gebied met ca. 2,7 miljoen inw.

Belangrijke overslaghaven (ijzererts, steenkool, graan) en centrum van zware ijzer- en staalindustrie. De industrie is vnl. geconcentreerd langs het Eriemeer en de Cuyahoga en omvat, naast de genoemde industrieën, machinebouw en vervaardiging van auto- en vliegtuigonderdelen, chemicaliën, kleding en elektronica; voorts belangrijke aardolie- en petrochemische industrie (Standard Oil, opgericht door J.D. Rockefeller) en omvangrijke activiteiten op het gebied van uitgeverij en drukkerij. Cleveland Hopkins International Airport.

De stad is zetel van diverse (medische en industriële) onderzoeks- en opleidingsinstituten, waaronder universiteiten (o.m. Case Western Reserve University [1826]), een onderzoekscentrum van de NASA, het Cleveland Orchestra, het Cleveland Ballet, een grote dierentuin en een botanische tuin.

Verder zijn er verschillende musea, waaronder het Museum of Art (1913) met een belangrijke collectie primitieven, Oost-Aziatische kunst en klassieke oudheden, en de Rock en Roll Hall of Fame (1995, ontworpen door de architect Ieoh Ming Pei); Trinity-kathedraal uit 1910; Terminal Tower Building (1930; 52 verdiepingen; 126 m). Door de sterke immigratie als gevolg van de grote concentratie industriële vestigingen in de stad (werkgelegenheid), is de bevolking in etnisch en cultureel opzicht bijzonder divers, wat in het verleden herhaaldelijk leidde tot ernstige problemen, culminerend in de rassenrellen van 1966; in 1967 werd C.B. Stokes gekozen tot eerste zwarte burgemeester van een Amerikaanse stad van dit formaat en belang.

In de jaren zestig en zeventig werden grote delen van het oude stadscentrum vernieuwd.

Geschiedenis

Cleveland werd in 1796 gesticht; vanwege de centrale ligging, de aanleg van de kanalen en de komst van de spoorwegen groeide de stad uit tot het centrum dat ze nu nog is.

Bekijk foto’s van Cleveland