Introductie

Chicago, stad in Illinois, aan de zuidwestelijke oever van het Michiganmeer, met 2,7 miljoen inw. (sted. gebied ca. 8 miljoen inw.).

Chicago is naar bevolking op twee (New York, Los Angeles) na de grootste stad van de Verenigde Staten en een zeer belangrijk industrie- en transportcentrum, tevens wereldhaven.

Functies

Door de ligging tussen het agrarische gebied (Corn Belt) in het westen, waar tevens ijzererts en steenkolen gedolven worden, en het grootste consumptiegebied van Amerika in het oosten, alsmede door de gunstige verkeersligging, ontwikkelde Chicago zich zeer snel tot de economische hoofdstad, het industriële, financiële en commerciële centrum van de Midwest.

De stad is een van de belangrijkste nationale productiecentra van de metaal- en machine-industrie, de uitgeverij en drukkerij en de voedingsmiddelen- en chemische industrie. De voedingsmiddelenindustrie omvat slachterijen, vleesconserven- en zuivelindustrie, alsmede grote bedrijven voor de verwerking van de agrarische bijproducten: leerlooierijen, textiel-, kunstmest- en zeepfabrieken.

De stad is echter in de eerste plaats transportcentrum, ten gevolge van haar ligging op de plaats waar de Great Lakes in verbinding staan met het Mississippisysteem. De haven is sinds het tot stand komen van de Saint Lawrence Seaway ook voor oceaanschepen toegankelijk. De stad is het grootste spoorwegcentrum ter wereld en van de drie luchthavens ter plaatse is Chicago-O’Hare een van de drukste ter wereld. De intensieve handel deed ook een groot aantal postorderbedrijven ontstaan, waarvan vele gigantische omzetten hebben, en een sterk ontwikkeld bankwezen.

De onderwijsfunctie van de stad ligt voornamelijk op het gebied van het hoger onderwijs: er zijn verschillende universiteiten, waarvan vooral de medische faculteiten belangrijk zijn (een groot deel van de artsen in de Verenigde Staten heeft geheel of gedeeltelijk in Chicago gestudeerd), en het Illinois Institute of Technology. De ca. 1200 instituten voor wetenschappelijke research zijn van groot belang voor de industrie. Chicago bezit voorts het Adler Planetarium, en het Shedd Aquarium. Het telt vele bibliotheken, waaronder de openbare bibliotheek in het Harold Washington Library Center (1991), tal van grote uitgeverijen en musea, waarvan de belangrijkste zijn het Art Institute of Chicago (met academie), dat o.m. een belangrijke collectie impressionisten en post-impressionisten herbergt, het Museum of Contemporary Art, het Field Museum of Natural History en het Museum of Science and Industry. De stad heeft een eigen orkest (Chicago Symphony Orchestra) en operagezelschap (Lyric Opera).

Stadsbeeld

Chicago ontstond aan de monding van de Chicago River in het Michiganmeer; de benedenloop van de rivier werd later omgelegd en doorstroomt nu in westelijke richting de stad. Het oudste deel van de stad ( ‘Downtown Chicago’) is nu voornamelijk een kantoorwijk. Deze omvat ook The Loop, het zakencentrum.

Eind 19de, begin 20ste eeuw was Chicago een centrum van nieuwe architectuur (Chicago School). Ten gevolge van de enorme immigratie (in 1940 was nog 25% van de totale bevolking buiten de Verenigde Staten geboren) ontstonden uitgestrekte slums (krotbuurten), veelal immigrantenwijken, zoals Little Sicily, Greektown, Chinatown, Black Belt, enz. Vele hiervan zijn thans geheel of gedeeltelijk gesaneerd. Ten gevolge van de trek naar de voorsteden en de daarmee samenhangende sanering van de oude wijken konden brede boulevards naar het centrum en een aantal parken worden aangelegd.

Recreatiegebied bij uitstek is de kust langs het meer, een brede parkstrook. Tot de markantste gebouwen van Chicago behoren de nog van vóór de grote brand van 1871 daterende oude watertoren en de (alle na de Tweede Wereldoorlog gebouwde) wolkenkrabbers Prudential Building, John Hancock Center (337 m hoog), Marina City (twee ronde woon-, winkel- en kantoortorens) en Sears Tower (1973; 422 m hoog, 110 verdiepingen).

Geschiedenis

Chicago ontstond in 1833 als klein plaatsje in de wildernis, had in 1837 4000 inwoners en groeide door zijn gunstige ligging aan het meer fabelachtig snel. In 1848 kwam het kanaal dat het Michiganmeer verbond met de Mississippi gereed en in hetzelfde jaar bereikte de eerste spoorweg de stad. Steeds meer werd het een centrum van handel en industrie. In 1871 werd het getroffen door een zeer grote brand; in 1893 werd er de grote wereldtentoonstelling gehouden.

De snelle industrialisatie en de ongelimiteerde immigratie van heterogene elementen veroorzaakten sociale wantoestanden (onlusten, criminaliteit). Chicago werd het terrein van hevige botsingen tussen politie en arbeiders, zoals de spoorwegstaking van 1877, de Haymarket-botsing van 1886 en de Pullman-staking van 1894.

In de jaren tussen 1920 en 1940 werd de stad berucht als centrum van de misdaad, vooral door de dranksmokkel uit Canada. De naam van de gangster Al Capone kreeg hier een legendarische betekenis. In de jaren twintig speelde Chicago een grote rol in de geschiedenis van de jazz.

Bekijk foto’s van Chicago