Introductie

Boston, hoofdstad van de staat Massachusetts, met 575.000 inw. (stedelijk gebied: ca. 4 miljoen inw.). De stad ligt aan de mond van de Charlesrivier in de Massachusettsbaai. De natuurlijke haven wordt beschermd door een archipel van drumlinachtige eilandjes.

Functies

Boston is in de eerste plaats havenstad. De belangrijke havenfunctie heeft grote aantrekkingskracht op de industrie uitgeoefend; m.n. de zware industrie ontwikkelde zich in de nabijheid van de haven. De eens belangrijkste industrieën (o.a. schoenen, leer, textiel) hebben in de afgelopen decennia een neergang doorgemaakt. Andere industrieën, o.a. op het gebied van de zgn. high technology, zijn ervoor in de plaats gekomen. Er is voorts voedingsmiddelen-, chemische en metaalindustrie, en fabricage van elektronische apparaten. Boston is ook een centrum van uitgeverijen en drukkerijen. Voorts is de stad een belangrijk research- en medisch centrum. Sinds de 17de eeuw is er zilversmederij, die in de 18de eeuw, m.n. door het werk van Paul Revere (1735-1818) een hoogtepunt bereikte. Van groot belang is ook het bank- en verzekeringswezen. Grote internationale luchthaven (Logan International Airport).

Boston is in de 19de eeuw snel gegroeid door een enorme toevloed van immigranten uit de Oude Wereld (Ieren, Noren, joden, Italianen). Mede door de immigranten was Boston lange tijd het belangrijkste culturele centrum van de Verenigde Staten, hoewel het op dit gebied thans niet meer het monopolie bezit. Het inwonertal liep na een hoogtepunt in de jaren vijftig gestaag terug. Pogingen om die trend een halt toe te roepen hadden beperkt succes.

Van de vele onderwijsinstellingen zijn de belangrijkste de wereldvermaarde Harvard University (1636) en het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in de voorstad Cambridge. Voorts zetelen te Boston de Northeastern-, de Boston- en de Suffolk-universiteiten, alsmede onderdelen van de University of Massachusetts en Tufts University. Het Boston Museum of Fine Arts, een van de belangrijkste Amerikaanse musea, heeft o.a. een vermaarde collectie Oost-Aziatische kunst; de in 1807 gestichte Athenaeum-bibliotheek (500?000 delen) en de American Academy of Arts and Sciences (1780) herbergen eveneens belangrijke collecties kunstwerken. Er zijn tal van schouwburgen en concertzalen (o.a. de beroemde schelpvormige Hatch Memorial Shell); de stad bezit een eigen orkest, het Boston Symphony Orchestra.

Stadsbeeld

Het oudste deel van Boston ligt op de rechteroever van de Charlesrivier en maakt door de deels nauwe en bochtige straten een ‘Europese’ indruk; mede in het kader van het tweehonderdjarig bestaan van de Verenigde Staten (1976) zijn in dit deel omvangrijke sanerings- en renovatiewerkzaamheden uitgevoerd. De Boston Common (19 ha) is het oudste openbare park (1634) van de Verenigde Staten. Aan de noordoosthoek van de Common ligt het 18de-eeuwse State House, met 46 m hoge vergulde koepel.

In het ten oosten hiervan gelegen stadsdeel liggen de meeste bezienswaardige oude gebouwen van Boston: Park Street Church (1809), King’s Chapel (1754), de (gerestaureerde) zgn. Old Corner Book Store uit 1712, Old South Meeting House (1729; thans historisch museum), Old State House (in oorsprong uit 1713; meermalen verbouwd), Faneuil Hall (1742), Paul Revere’s House (ca. 1677, in vakwerkbouw) en Old North Church (1723).

Ten noordwesten van dit oude stadsdeel, ter plaatse van een voormalig sloppengebied, ligt het nieuwe regeringscentrum, een in 1971 voltooid complex gebouwen, w.o. het ruim 90 m hoge State Service Center. In zuidelijk Boston ligt de J.F. Kennedy Library (tevens museum), gehuisvest in een opmerkelijk, door de architect Ieoh Ming Pei ontworpen gebouw.

Geschiedenis

Boston werd als officiële vestiging gesticht door de Massachusetts Bay Company in 1630, en werd door zijn gunstige ligging weldra het centrum van de nieuwe kolonie New England. Aanvankelijk was het een theocratie, bestuurd door krachtige leiders als John Cotton en John Winthrop, maar dit puriteinse bewind eindigde in 1684 toen het charter van de compagnie werd herroepen.

Boston speelde een leidende rol in de opstand tegen de tirannieke gouverneur Edmund Andros in 1689, en was in de 18de eeuw steeds meer als handelsstad een centrum van vrijheidsstromingen. Zo braken er in de stad telkens onlusten uit toen na 1763 de Engelse maatregelen strenger werden.

In 1770 vond de Boston massacre plaats, een relletje waarbij Engelse soldaten op de menigte vuurden en vijf mensen doodden, in 1773 de Boston tea party (zie Amerikaanse Vrijheidsoorlog).

In de 19de eeuw was de stad het centrum van het culturele en godsdienstige leven van New England, waar nieuwe ideeën en stromingen als abolitionisme en transcendentalisme opbloeiden. In 1919 vond een politiestaking plaats, die door de militie van de staat Massachusetts onderdrukt werd.

Bekijk foto’s van Boston