Introductie

Baltimore, stad in de staat Maryland, met 736.000 inw. (aggl. ca. 2 miljoen inw.). De stad ligt aan de Patapsco; de haven, aan Chesapeake Bay, is een van de belangrijkste van de Verenigde Staten. Door spoorwegen en het Chesapeake and Delawarekanaal is Baltimore verbonden met een uitgestrekt achterland. De verkeersfunctie van Baltimore wordt nog versterkt door een grote luchthaven en de omstandigheid dat vele wegen uit het westen de stad als eindpunt hebben.

Nauw verbonden met deze verkeersfunctie is het feit dat Baltimore een zeer belangrijk industriecentrum is: ijzer- en staalfabricage, aardolieraffinage, scheeps- en vliegtuigbouw, rakettenbouw, bereiding van non-ferrometalen (grote kopersmelterij, chemische en olieverwerkende industrie, auto-, tractoren- en spoorweguitrusting.

In de stad zijn ook talloze onderzoekscentra en -laboratoria gevestigd, o.m. op medisch, farmaceutisch en biotechnologisch gebied.

Baltimore is het belangrijkste centrum van rooms-katholiek leven in de Verenigde Staten (oudste bisdom, 1789; thans aartsbisdom); er werden in de 19de eeuw belangrijke nationale concilies gehouden. Het is voorts zetel van drie universiteiten, w.o. de beroemde Johns Hopkins University (1876), en vele andere onderwijsinstellingen (Peabody Institute met grote bibliotheek). De Enoch Pratt Free Library herbergt een speciale verzameling van Edgar Allan Poe (die te Baltimore stierf). De stad is ook zetel van het Baltimore Symphony Orchestra en de Baltimore Opera Company. Er is een aantal goede musea, w.o. de Walters Art Gallery met middeleeuwse en renaissancekunst (een van de meest kostbare verzamelingen van de Verenigde Staten) en het Baltimore Museum of Art (Aziatische kunst, meubels, sculpturen, schilderijen van o.a. Picasso, Cézanne en Matisse). Er is ook een dierentuin.

De stad is grotendeels modern. Het gebied rond de Inner Harbor is in de jaren zeventig en tachtig grondig gerestaureerd; er bevinden zich daar thans o.m. het World Trade Center, het Maryland Science Center en het Baltimore Maritime Museum. Opmerkelijke gebouwen zijn voorts o.m. het Civic Center (1962) en een universiteitsgebouw van L. Kahn. Uit 1829 dateren de 70 m hoge Shot Tower en het 48 m hoge Washington-monument.

Geschiedenis

De stad werd in 1729 gesticht en genoemd naar de Engelse familie Calvert, baronnen Baltimore, die in de 17de eeuw Maryland koloniseerde.

Bekijk foto’s van Baltimore