Introductie

Atlanta, hoofdstad van de staat Georgia, met 394.000 inw. Het is de grootste stad van de staat en het belangrijkste industrie-, verkeers-, handels- en financieel centrum van het zuidoosten van deVerenigde Staten. De industrie produceert o.m. levens- en genotmiddelen (coca-cola), textiel, kunstmest, transportmiddelen en chemicaliën.

Ten zuiden van de stad ligt een grote internationale luchthaven (Hartsfield Atlanta International Airport). Talrijke banken en verzekeringsmaatschappijen hebben er hun hoofdkantoren voor het zuiden. De stad telt vele instellingen voor hoger onderwijs, waaronder Atlanta University Center (1867), Emory University (1836), Georgia Institute of Technology (1885) en Georgia State University (1913).

Atlanta is zetel van een rooms-katholieke aartsbisschop en het hoofdkwartier van de Southern Christian Leadership Conference, waarvan de in 1968 vermoorde leider Martin Luther King in Atlanta begraven is. Atlanta is een zeer welvarende stad.

In hoog tempo zijn in het centrum in de jaren zestig en zeventig reusachtige wolkenkrabbers gebouwd; het openbaar vervoer werd in die periode uitgebreid met een ondergrondse. Het dak van het Capitool (1889) werd in 1960 voorzien van een laag bladgoud. Het High Museum of Art (1983) werd ontworpen door Richard Meier. Bezienswaardig zijn voorts het Atlanta Memorial Arts Center, het Atlanta Museum, het M.L. King Jr. Historic Site, het Carter Presidential Center, het Atlanta Civic Center, het Atlanta Stadium en het Cyclorama (een panoramaschildering van 122 m lengte). Het centrum wordt omgeven door fraaie buitenwijken.

Geschiedenis

Atlanta werd in 1837 gesticht als beginpunt van een spoorlijn naar het noorden (later deel van de Western and Atlantic Railroad). Het nam snel in belangrijkheid toe, maar werd in 1864 in de Burgeroorlog ernstig gehavend. In 1868 werd het de hoofdstad van Georgia.

Atlanta was de eerste grote stad in het zuiden van de Verenigde Staten met een zwarte burgemeester (1973). In 1996 vonden in Atlanta de Olympische Zomerspelen plaats.

Bekijk foto’s van Atlanta