West Virginia

Verenigde Staten van Amerika

West Virginia2017-03-21T15:58:52+00:00
Flag West Virginia

Mountain State

Inleiding

West Virginia (afk.: WV of W.Va.), staat van de Verenigde Staten van Amerika, 62.629 km2, met 1,7 miljoen inw.; hoofdstad: Charleston.

Fisische Geografie

De staat heeft overwegend een gesloten vorm met smalle uitlopers (panhandles) naar het noorden en het oosten. De oostelijke uitloper ligt in de Valley and Ridge Region van het Appalachengebergte en heeft scherpe kammen en brede dalen. Dit gebied wordt naar het westen afgesloten door de Alleghenies, die hier hun hoogste punt bereiken (Spruce Knob, 1482 m). Vanaf deze rand strekt zich het golvende Cumberlandplateau naar het westen uit tot over de grens. Alleen de rivieren in het noordoosten vinden via de Potomac afvloeiing naar de Atlantische Oceaan; de Cheat, Tygart en West Fork stromen weliswaar via de Monongahela naar het noorden, maar deze laatste buigt buiten West Virginia om naar de Ohio, die de noordwestgrens van de staat vormt en waar ook de rivieren van het zuidwestelijk deel naar toe stromen: de Kanawha, de Guyandot en de Big Sandy River. Het klimaat is vrij ruw; de gemiddelde januaritemperatuur is 0 °C, de gemiddelde julitemperatuur 24 °C, maar de maximum- en de minimumtemperaturen zijn resp. +41 °C en –33 °C. De neerslag bedraagt in het westen ca. 1000 mm en in de Alleghenies ca. 1250 mm. In de bergen valt een groot deel van de neerslag in de vorm van sneeuw.

Bevolking

De gemiddelde bevolkingsdichtheid bedraagt 29 inw. per km2. Van de bevolking woont ongeveer 36% in de stedelijke gebieden. De grootste steden zijn Huntington en Charleston.

Economie

De industrie, die de belangrijkste sector van de economie van de staat vormt, produceert in de eerste plaats allerlei chemische producten. Op de tweede plaats komt de metaalindustrie, voorts o.m. glas, houtproducten, textiel en machines. De mijnbouw omvat vnl. de winning van steenkool (onder ca. 55% van de oppervlakte van de staat bevat de bodem steenkool); voorts is de staat een belangrijk producent van aardgas, aardolie, zout, zand, grind en klei. De landbouw is van weinig belang (gevarieerde veeteelt, hooi-, graan- en fruitproductie). Bosbouw is belangrijk.

Bezienswaardigheden

Toeristische trekpleisters zijn o.m.: het Monongahela National Forest; een prehistorisch monument, de Grave Creek Mound, in Moundsville in de noordelijke ‘panhandle’ nabij de grens met Ohio; het Blackwater Falls State Park; het Hawks Nest State Park. De Burgeroorlog wordt herdacht in o.a. Harpers Ferry National Historical Park.

Geschiedenis

Oorspronkelijk maakte West Virginia deel uit van Virginia. In de 18de eeuw openbaarde zich in Virginia een sociaal-economische tegenstelling tussen het kustgebied, dat dreef op slavernij, en het westelijke berggebied. Toen in 1861 Virginia zich aansloot bij de Geconfedereerde Staten, riepen de bewoners van het berggebied een constitutionele conventie bijeen en scheidden zich af. In 1862 erkende het Congres deze afscheiding en in 1863 werd de staat West Virginia opgenomen in de Unie, die daarmee 35 staten telde. In 1885 werd Charleston de hoofdstad. De kolenmijnen brachten aanvankelijk voorspoed; later werden zij de oorzaak van ernstige economische problemen.