Flag Vermont

Green Montain State

Inleiding

Vermont (afk.: VT of Vt.), staat van de Verenigde Staten van Amerika, 24.887 km2, met 563.000 inw.; hoofdstad: Montpelier.

Fysische Geografie

Vrijwel de gehele staat wordt ingenomen door geologisch oude bergformaties, de Green Mountains (hoogste punt Mount Mansfield, 1339 m), die een voortzetting zijn van de meest oostelijke plooiingsrand van de Appalachen. In het zuidwesten vormen de Taconic Mountains een hoge plateau-achtige afscheiding naar het laag liggende Valley and Ridge-gebied. Hiervan vormt de laagte langs het westelijke grensmeer Lake Champlain de enige depressie van betekenis in de staat. Ongeveer 70% van de oppervlakte is met bos bedekt. Het zuidwesten van Vermont behoort tot het stroomgebied van de Hudson, het oosten tot dat van de Connecticut en de rest tot dat van de St. Lawrence. Lake Champlain (160 km lang), waarin een aantal eilanden ligt, is het grootste meer ten oosten van de Great Lakes. Van de ca. 330 kleinere, over de gehele staat verspreide meren is het merendeel ontstaan door vergletsjering en afzetting in morenen in het Pleistoceen. De belangrijkste zijn Lake Willoughby, Dunmore, Bomoseen, Whitingham, St. Catharine en Memphremagog. De zomers zijn kort en koel, de winters lang. In Burlington, aan Lake Champlain, is de gemiddelde temperatuur in januari -7 °C en in juli 20 °C. De meeste regen valt in juli en september. Veel neerslag valt in de vorm van sneeuw (vaak van december tot in april), gemiddeld 165 cm.

Bevolking

De gemiddelde bevolkingsdichtheid is 23 inw. per km2. Van de bevolking woont ongeveer 32% in de stedelijke gebieden. De grootste steden zijn Burlington en Rutland.

Economie

Land- en bosbouw nemen een belangrijke plaats in in de economie van de staat, evenals het toerisme, waarin een groot deel van de beroepsbevolking werkzaam is. Het grootste deel van het landbouwareaal wordt ingenomen door veehouderijbedrijven (melk en melkproducten). De akkerbouw, vnl. uitgeoefend in de lagere gedeelten van de staat, waar de grond beter is, levert vooral gras en hooi voor de veeteelt, voorts o.m. maïs, aardappelen, haver; appels en maple syrup (esdoornsiroop) zijn de belangrijkste tuinbouwproducten. De bosbouw levert hout aan meer dan 500 zagerijen; van belang is de handel in kerstbomen. De voornaamste delfstoffen zijn graniet, marmer, leisteen en talkaarde. De industrie produceert vooral machines; voorts o.m. voedingsmiddelen, elektronica, marmerproducten, textiel, houtwaren.

Bezienswaardigheden

Toeristisch is de staat, een van de staten van New England, uitstekend ontsloten; er is mogelijkheid tot vissen, golfen en skiën. Green Mountain National Forest beslaat ruim 2000 km2 van de Green Mountains (waaraan de staat zijn naam dankt; v. Fr. verts monts = groene bergen). In Bennington wordt herinnerd aan een veldslag in de Vrijheidsoorlog en hangt in het museum werk van Grandma Moses. In Arlington is een permanente expositie van werk van de illustrator Norman Rockwell.

Geschiedenis

Gelegen op de grens tussen de koloniën van Engeland en Frankrijk, was het gebied in de 18de eeuw voortdurend het strijdtoneel in de oorlogen tussen deze beide landen. De eerste nederzettingen ontstonden in het midden van de 18de eeuw; in 1777 verklaarden de bewoners zich onafhankelijk van Engeland. In 1791 werd Vermont als eerste nieuwe staat toegelaten tot de Unie der dertien staten. Vermont werd opnieuw strijdtoneel in de oorlog van 1812 tegen Engeland. In de Amerikaanse Burgeroorlog koos de staat de zijde van de Noordelijken.