South Carolina

Verenigde Staten van Amerika

South Carolina2017-03-21T15:58:52+00:00
Flag South Carolina

Palmetto State

Inleiding

South Carolina (afk.: SC of S.Car.), staat van de Verenigde Staten van Amerika, 80.432 km2, 3,5 miljoen inw.; hoofdstad: Columbia.

Fysische Geografie

Het uiterste noordwesten van de staat heeft deel aan de Appalachen (Blue Ridge Mountains; hoogste top in de staat: Sassafras, 1085 m) en rijst ca. 400 m uit boven de Piedmont, het golvende landschap dat langzaam naar het zuidoosten afdaalt tot ca. 150 m. De kristallijne rotsen van de Piedmont gaan met een scherpe rand, de fall line, over in de kustvlakte, die ca. 2/3 deel van de staat omvat. De rivieren zijn vanaf de fall line bevaarbaar. Drie belangrijke rivieren stromen in zuidoostelijke richting door de staat: in het noordoosten de Pee Dee, in het midden de Santee, die ontstaat door het samenvloeien van verscheidene rivieren, en in het zuidwesten de Savannah, die het grootste gedeelte van de grens met Georgia vormt. Door stuwdammen is een aantal grote stuwmeren ontstaan, zoals Lake Murray, Lake Marion en Lake Moultrie. De riviermondingen bestaan, door het voorkomen van zandbanken, schoorwallen en eilanden met duinen, uit lagunen en meren, evenwijdig aan de kust verbonden door kanalen (Intracoastal Waterway). Het klimaat varieert van gematigd in het noordwesten tot subtropisch in het zuidoosten.

Bevolking

De gemiddelde bevolkingsdichtheid is 42 inw. per km2. Van de bevolking woont ongeveer 55% in de stedelijke gebieden. De grootste steden zijn Charleston en Columbia.

Economie

In de 20ste eeuw is South Carolina van een overwegend landbouw- in een uitgesproken industriestaat veranderd. De textiel- en de confectie-industrie zijn verreweg het belangrijkste. Verder zijn van belang de productie van chemicaliën, levensmiddelen, industriële machines, aardewerk, rubber, plastic, metaalwaren, elektronica, transportmiddelen en producten van de houtverwerkende industrie (timmerhout, papier, houtpulp, enz.). Tabak is het belangrijkste gewas, gevolgd door sojabonen en maïs. Voorts o.m. groenten, vruchten en katoen. De veestapel omvat rundvee, varkens en pluimvee. De belangrijkste mijnbouwproducten zijn goud, cement, kaolien, klei, zand en grind, vermiculiet.

Bezienswaardigheden

Belangrijke trekpleisters in South Carolina zijn o.m. de steden Charleston en Georgetown, met hun historische districten, en langs de kust het gebied rond Myrtle Beach, bekend als de Grand Strand, en Hilton Head Island. Op een aantal plaatsen wordt herinnerd aan de Vrijheidsoorlog en de Burgeroorlog (o.m. Fort Sumter National Monument).

Geschiedenis

Het gebied werd door Fransen gekoloniseerd in 1562, maar pas definitief door Engelsen in 1670, toen de stad Charleston werd gesticht. De kolonie kwam tot bloei door de handel in bont met de Indianen en later door de invoer van slaven voor de landbouw. Na de Amerikaanse Vrijheidsoorlog (de staat trad in 1788 als 8ste staat toe tot de Unie) werd het de leidende staat van het Zuiden in de verdediging van de slavernij. In de Amerikaanse Burgeroorlog scheidde South Carolina als eerste zich in 1860 af van de Unie. De staat leed zeer onder de oorlog, de hoofdstad Columbia werd door Sherman geheel verwoest. In 1890 werd de macht van de oude plantersaristocratie gebroken door de partij van de boeren, die wel enige sociale hervorming bracht, maar sterk tegen de zwarten was gekeerd en een strenge segregatie doorvoerde, die pas tussen 1960 en 1970 als gevolg van protestacties en federale wetgeving (Civil Rights Act, 1964) doorbroken werd.