Flag New Hampshire

Granite State

Inleiding

New Hampshire (afk.: NH of N.H.), staat van de Verenigde Staten van Amerika, 24.097 km2, met 1,1 miljoen inw.; hoofdstad: Concord. Aan de vroeger belangrijke granietwinning dankt New Hampshire zijn bijnaam Granite State.

Fysische Geografie

New Hampshire heeft een uitgesproken bergachtig karakter; de talrijke, vnl. zuid-noord verlopende bergketens zijn voortzettingen van de Appalachen. De belangrijkste keten wordt gevormd door de White Mountains in Midden-New Hampshire; hier ligt ook het hoogste punt van de staat: Mount Washington (1917 m). De New England Uplands in het zuidoosten gaan over in een kustvlakte. Er zijn vijf grote rivieren. De afwatering van het westen van de staat geschiedt door de langste, de Connecticut. Belangrijker is de Merrimack, stroomopwaarts tot Concord gekanaliseerd. Behalve door de Merrimack wordt het zuiden ontwaterd door de Piscataqua en haar zijrivier de Cocheco. De Androscoggin zorgt voor de afwatering van het noordoosten. Van de meer dan 1300 meren is Lake Winnipesaukee (180 km2) het grootste. New Hampshire heeft gematigd warme zomers, strenge winters en zeer wisselvallig weer.

Bevolking

De gemiddelde bevolkingsdichtheid bedraagt 46 inw. per km2. Ongeveer 51% van de bevolking woont in de stedelijke gebieden. De grootste steden zijn: Manchester, Nashua en Concord.

Economie

New Hampshire, dat geen mijn- en landbouw van betekenis heeft en vrijwel alle grondstoffen moet importeren, behoort tot de meest geïndustrialiseerde staten van de Verenigde Staten. De fabricage van schoenen neemt van oudsher een belangrijke plaats in. Belangrijk zijn ook houtverwerking en de fabricage van machines, elektrische apparaten en textiel, voorts van rubber en plastics, elektronica, huishoudelijke artikelen, levensmiddelen en de drukkerijen en uitgeverijen. Bosbouw (meer dan 80% van de staat is bedekt met bos) en toerisme (zandstranden, bos, jacht, wintersport) worden in economisch opzicht steeds belangrijker.

Bezienswaardigheden

Natuurschoon is de grootste trekpleister van New Hampshire. Te noemen zijn de stranden, het merengebied met Lake Winnipesaukee, de White Mountains met Mount Washington, en de staatsparken Franconia Motch en Crafword Motch.

Geschiedenis

De korte kust werd al in 1603 door Martin Pring, in 1605 door Champlain en in 1614 door John Smith verkend. In 1623 volgde een eerste permanente vestiging. In 1622 gaf de raad voor New England het grootste deel van het gebied als een speciale grant aan Sir Ferdinande Gorges en John Mason, en de laatste gaf het gebied zijn naam in 1629, toen hij er vrijwel alleen de bezitter van was geworden. Zijn erfgenamen maakten in 1679 het gebied geheel los van Massachusetts door zich onder bescherming van de Kroon te stellen. Koninklijke beslissingen bemiddelden in grensconflicten met Massachusetts (1741) en New York (1764). Oorlogen met de Indianen hielden lange tijd de ontwikkeling tegen. In de Amerikaanse Vrijheidsoorlog was New Hampshire de eerste staat die zijn Engelse gouverneur afzette en een eigen regering vormde. Als negende Amerikaanse deelstaat onderschreef deze in 1788 de nieuwe grondwet.