Flag Nevada

The Silver State

Inleiding

Nevada (afk.: NV of Nev.), staat van de Verenigde Staten van Amerika, in het westen, 286.298 km2, met 1,2 miljoen inw.; hoofdstad: Carson City (40.000 inw.). De staat is genoemd naar de Sierra Nevada.

Fysische Geografie

Vrijwel geheel Nevada maakt deel uit van het Great Basin. Deze hoogvlakte wordt in Nevada door talrijke, merendeels noord-zuid lopende bergketens onderbroken. Het hoogste punt van de staat (Boundary Peak; 4007 m) bevindt zich in de White Mountains, die een uitloper vormen van de Sierra Nevada. Het laagste punt (143 m) ligt op de plaats waar de Colorado Nevada verlaat. Het woestijngebied van de staat omvat een vrij omvangrijke strook in het noordwesten (Black Rock Desert, Granite Creek Desert, Smoke Creek Desert) en enkele verspreid liggende zout- en alkaliwoestijnen ( ‘flats’).

Behalve in het uiterste noordoosten, waar riviertjes afwateren op de Snake River in de buurtstaat Idaho, en in het zuidoosten, waar dat gebeurt op de Colorado, verdwijnen de rivieren in de staat hetzij door uitdroging, hetzij door uitmonding in afvoerloze, zoute meren; de belangrijkste zijn de Humboldt, de Carson en de Walker River. Het grootste natuurlijke meer van de staat is Pyramid Lake (50 km lang, 8–20 km breed), ten noordoosten van Reno. In de zuidoosthoek van de staat ligt het enorme stuwmeer Lake Mead (Hooverdam).

Nevada ligt in de regenschaduw van de Sierra Nevada en heeft het droogste klimaat van de Verenigde Staten. De gemiddelde hoeveelheid neerslag per jaar bedraagt te Reno 200 mm, in het droogste gebied, het zuidwesten, 25 mm.

Bevolking

Nevada hoort tot de dunst bevolkte staten van het land (gemiddeld 3, 2 inw. per km2). Ca. 88% van de bevolking woont in de steden. De grootste steden zijn Las Vegas en Reno.

Economie

De voornaamste economische sector van Nevada is het toerisme met de daaraan verbonden activiteiten. Nevada is vermaard wegens zijn mogelijkheden tot legaal gokken (Las Vegas) en trekt ook vele bezoekers wegens de faciliteiten op het gebied van huwelijk en echtscheiding (echtscheiding, uitgesproken in Reno na een verblijf van zes weken aldaar, is in alle Amerikaanse staten geldig). Na de toeristenindustrie is de overheid de belangrijkste werkgever (m.n. de Nellis Air Force Base en de Nevada Test Site van het US Department of Energy, beiden in de buurt van Las Vegas). De andere economische activiteiten zijn handel, bouwbedrijf, verwerking van land- en mijnbouwproducten, landbouw en mijnbouw. De belangrijkste agrarische activiteit is de veeteelt (schapen, koeien; zuivel en wol). De voornaamste landbouwproducten (hooi, aardappels, groenten, zuidvruchten, katoen, granen) zijn geheel van de irrigatie afhankelijk en zijn derhalve voor het overgrote deel uit het zuiden en (vooral) zuidoosten afkomstig. De belangrijkste mijnbouwproducten zijn koper, goud, aardolie, zand en grind, en mangaan. Aangezien de grondwet van de staat successierechten verbiedt, wonen er veel miljonairs.

Bezienswaardigheden

De grootste toeristische attracties van Nevada zijn natuurlijk de goksteden Las Vegas en Reno. In de buurt van Las Vegas bevindt zich Lake Mead, met de Hooverdam, dat samen met Lake Mojave het Lake Mead National Recreation Area vormt. In het Great Basin National Park (1986; 312, 1 km2) bevinden zich de Lehman Caves (druipsteengrotten), Wheeler Peak, met de meest zuidelijk gelegen gletsjer van de Verenigde Staten en een uniek ecosysteem, variërend van woestijn tot toendra. Van historisch belang zijn o.m. de spookstadjes die herinneren aan de pionierstijd.

Geschiedenis

In 1776 drong een Spaanse missionaris in dit gebied door en in 1825 ondernam de bonthandelaar Peter Skene Ogden een ontdekkingsreis, gevolgd door een tweede in 1828, terwijl Jedediah Smith vanuit het zuiden eveneens in Nevada doordrong. Een algemene trek van immigranten kwam pas nadat in Californië in 1849 goud was ontdekt. In 1859 werd de Comstock Lode, een rijke zilver- en goudmijn, ontdekt. In 1861 volgde de verheffing tot territorium, in 1864 tot 36ste staat van de Unie. Het centrum van de mijnen, Virginia City, werd zeer beroemd als een plaats van avontuur en misdaad. In 1900 en 1902 werden opnieuw enkele goudmijnen ontdekt, later vooral kopermijnen.