Flag Missouri

Show Me State

Inleiding

Missouri (afk.: MO of Mo.), staat van de Verenigde Staten van Amerika, 180.450 km2, met 5,1 miljoen inw.; hoofdstad: Jefferson City.

Fysische Geografie

Het noorden van de staat wordt gevormd door een tot 360 m hoge, licht golvende, prairieachtige hoogvlakte. Tussen het ertsrijke Ozarkplateau, dat zich over het grootste deel van het zuiden uitstrekt, en de ten noorden ervan stromende Missouri bevindt zich een hoogvlakte (uitloper van de Great Plains). In het zuidoosten bevindt zich zowel het hoogste (Taum Sauk Mountain, 535 m, in het meest geaccidenteerde gedeelte van het Ozarkplateau) als het laagste punt (70 m, alluviale vlakte van de Mississippi) van de staat. De rivier Missouri vormt ca. een derde van de westelijke grens; haar voornaamste zijrivieren binnen de staat Missouri zijn de Osage, de Gasconade en de Chariton. De Mississippi en een klein gedeelte van de Des Moinesrivier vormen de oostelijke grens. Missouri heeft geen natuurlijke meren van betekenis, maar het aantal kunstmatige meren is groot. Het Ozarkplateau in het zuiden van de staat telt meer dan 10.000 bronnen. Big Spring in het zuidoosten is een van de grootste van de Verenigde Staten. Missouri heeft een vochtig continentaal klimaat, dat uiterst variabel is. Tornado’s komen voor in het begin van het voorjaar en in de herfst.

Bevolking

De gemiddelde bevolkingsdichtheid bedraagt 28 inw. per km2. Ongeveer 69% van de totale bevolking woont in de steden. De grootste steden zijn St. Louis, Kansas City, Springfield en Independence.

Economie

Het grootste deel van het nationaal inkomen komt uit de industrie, gevolgd door resp. handel, dienstverlenende beroepen, landbouw en toerisme (natuurgebieden). De belangrijkste mijnbouwproducten zijn lood (ruim 75% van de totale productie van de Verenigde Staten), kalksteen, steenkool en ijzererts, de voornaamste industrieproducten transportmiddelen, levensmiddelen, chemische producten, machines, militaire vliegtuigen, elektrische apparaten en lederwaren; grafische industrie.

Bezienswaardigheden

Trekpleisters in Missouri zijn de steden St. Louis en Kansas City, het Ozarkgebied met o.m. het Lake of the Ozarks en het Mark Twain National Forest. Aan Mark Twain herinneren zijn geboorteplaats in het Mark Twain State Park en een museum in het plaatsje Hannibal, waar hij zijn jeugd doorbracht.

Geschiedenis

De Spanjaard Hernan(do) de Soto was de eerste Europeaan die in dit gebied doordrong, maar pas de Fransen hebben er zich ca. 1700 blijvend gevestigd. Na 1763 werd het gebied ten westen van de Mississippi Spaans en Missouri was een deel van het enorme Louisiana-territorium dat Jefferson in 1803 van Napoleon kocht (die het in 1800 van Spanje had afgedwongen). In 1821 werd Missouri als 24ste staat in de Unie opgenomen, wat leidde tot een nationale strijd over de vraag of er slavernij moest worden toegelaten of niet. Het Missouri-compromis bepaalde dat wel in Missouri slavernij zou zijn, maar dat verder naar het westen slavernij verboden zou worden ten noorden van de lijn 36°30¢, dwz. de voortzetting van de zuidgrens van Missouri. In de Amerikaanse Burgeroorlog bleef Missouri aan de kant van de Noordelijke Staten.