Flag Maryland

Old Line State

Inleiding

Maryland (afk.: MD of Md), staat van de Verenigde Staten van Amerika, begrensd door Pennsylvania, Delaware, de Atlantische Oceaan, Virginia en West Virginia, 27.394 km2, met 4,8 miljoen inw.; hoofdstad: Annapolis.

Fysische Geografie

De staat strekt zich vanaf de Atlantische Oceaan over een grote afstand naar het westen uit. Een deel van de kustvlakte (Atlantic Plain) wordt door de diep landinwaarts dringende Chesapeake Bay in twee delen gescheiden: de Eastern Shore (de oostkust, die laag en vlak is) en de Western Shore (de westkust), evenals de oostkust sterk geleed, maar heuvelachtiger en hoger. Het westelijk deel van de staat behoort tot de Appalachen (Alleghenygebergte). Het hoogste punt is Backbone Mountain (1024 m) in Garrett County. De belangrijkste rivieren zijn de Potomac, langs de westgrens van de staat, en de Susquehanna, die de noordoosthoek van de staat doorkruist. In het zuiden en oosten wordt het klimaat beïnvloed door de Atlantische Oceaan, in het westen door de bergen. Per jaar valt gemiddeld 102 cm neerslag.

Bevolking

De gemiddelde bevolkingsdichtheid bedraagt 149 inw. per km2. Van de bevolking woont ongeveer 81% in de stedelijke gebieden. Grootste stad is Baltimore, een van de grootste steden van de Verenigde Staten.

Economie

Maryland heeft een zeer gevarieerde economie. Het belangrijkst is de industrie (voedingsmiddelen, metaalwaren, transportvoertuigen, machines, elektrische apparaten chemicaliën, drukkerijen en uitgeverijen). Na de industrie zijn handel (geconcentreerd in Baltimore), toerisme (geconcentreerd om Chesapeake Bay), landbouw, bosbouw, visserij en de overheidssector van belang (tal van overheidsinstellingen zijn, door de nabijheid van Washington, in Maryland gevestigd, o.a. de National Security Agency en de Atomic Energy Commission). De voornaamste landbouwproducten zijn pluimvee, zuivel, kasgroenten, fruit (meloenen), granen, maïs, sojabonen en tabak. De visserij omvat vooral vangst van oesters en andere mosselachtigen en krab. De mijnbouw omvat winning van steenkool, zand en grind.

Bezienswaardigheden

Aan natuurschoon biedt de staat o.m. de natuurgebieden en stranden van de Eastern Shore en het Alleghenygebergte in het uiterste westen. Aan historische bezienswaardigheden zijn er o.m. de Antietam en Monocacy Battlefields, decor van belangrijke slagen tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog.

Geschiedenis

In 1524 werd de kust van Maryland ontdekt door Verrazano. In 1632 gaf koning Karel I van Engeland een charter aan George Calvert, baron Baltimore, die de kolonie noemde naar koningin Henriette Maria. Calverts zoon Cecil begon de kolonisatie. De kolonie was allereerst bedoeld als een toevluchtsoord voor vervolgde katholieken, maar ook andere gezindten werden toegelaten. Na de revolutie van 1689 werd Maryland een kroonkolonie, maar de rechten van de familie Calvert werden in 1715 hersteld. In 1788 werd Maryland door de aanvaarding van de grondwet als 7de staat lid van de Verenigde Staten. In de Amerikaanse Burgeroorlog was de staat zeer verdeeld, maar een meerderheid bleef trouw aan het Noorden.