Flag Kentucky

Bluegrass State

Inleiding

Kentucky (afkorting: KY of KY), staat van de Verenigde Staten van Amerika, in het oostelijk deel van het land, 104.600 km2, met 3,7 miljoen inw.; hoofdstad: Frankfort.

Fysische Geografie

Het oosten van de staat maakt deel uit van het Alleghenygebergte. Ten westen hiervan ligt een hoogvlakte, bestaande uit het Cumberlandplateau en het Pennyroyalplateau. Naar het midden van Kentucky gaat het landschap over in een heuvelachtig karstgebied; in het zuiden hiervan ligt in een nationaal park, de Mammoth Cave, een grotvormige kalksteenformatie. In het noorden, rond Lexington, bevindt zich het komvormig golvend blauwgrasgebied (ca. 3000 km2). Het westen van de staat bestaat uit een golvend landschap, met langs de Mississippi moerassen. De belangrijkste rivier is de Tennessee (met daarin de Kentuckydam, 60 m hoog, 2500 m lang). De grootste stuwmeren van de staat zijn Kentucky Lake, Lake Barkley en Lake Cumberland. Kentucky heeft een gematigd landklimaat met warme, vochtige zomers en koude winters.

Bevolking

De gemiddelde bevolkingsdichtheid bedraagt 35 inw. per km2. Ca. 52% van de bevolking woont in de steden. Louisville en Lexington zijn de enige twee steden met meer dan 100.000 inw.

Economie

Na de Tweede Wereldoorlog zijn landbouw en mijnbouw voorbijgestreefd door de industrie. Thans neemt de dienstverlenende sector de belangrijkste plaats in. De belangrijkste landbouwproducten zijn tabak (de staat is na North Carolina de grootste tabaksproducent van het land), maïs, tarwe en andere granen, sojabonen, fruit (m.n. appels en perziken) en hooi. Midden- en West-Kentucky zijn de belangrijkste veeteeltgebieden (rundvee, varkens, pluimvee). Kentucky is bekend om zijn paardenfokkerijen (jaarlijkse Kentucky Derby in Louisville). Voorts bosbouw. De staat is de belangrijkste steenkolenproducent van het land; er zijn twee belangrijke steenkoolvelden. Voorts worden er o.m. aardolie en aardgas gewonnen. Langs de Ohio ligt een uitgestrekt industriegebied met Louisville, Ashland, Covington, Newsport, Owensboro en Paducah als belangrijkste centra. De voornaamste industriële sectoren zijn: productie van voedings- en genotmiddelen (tabak, whisky), machines, auto’s, chemicaliën, textiel en kleding, elektrische apparatuur en de grafische bedrijven.

Bezienswaardigheden

Aan natuurschoon biedt Kentucky een aantal geologische bijzonderheden, zoals grotten (Mammoth Cave, Diamond Caverns, Jesse James Cave), en de natuurlijke brug en de kloof in het Natural Bridge Resort Park. Voorts het Cumberland Gap National Historical Park en watervallen (Cumberland Falls, Falls of the Ohio).

Geschiedenis

In de 17de eeuw drongen voor het eerst Engelse kolonisten vanuit Virginia door in dit ‘gebied achter de bergen’. De werkelijke ontdekking begon pas in 1750, toen Thomas Walker voor de Loyal Land Company erheen trok door de Cumberlandpas, weldra gevolgd door een stroom van kolonisten, die in 1769 een belangrijke leider vonden in Daniel Boone. In 1775 werden de eerste permanente nederzettingen gevestigd in vier forten, Harrodstown, Boonesborough, McGary’s Fort en St. Asaph. In 1776 werd Kentucky County gevormd als een onderdeel van Virginia. Talrijke oorlogen met de Indianen werden in de eerste jaren gevoerd. In 1792 werd Kentucky als 15de staat toegelaten tot de Unie. Hoewel slavernij in het gebied was toegestaan, koos het toch in 1861 niet de zijde van het Zuiden.