Flag Iowa

Hawkeye State

Inleiding

Iowa (afk.: IA of Ia.), staat van de Verenigde Staten van Amerika, in het Midden-Westen, 145.753 km2, met 2,7 miljoen inw.; hoofdstad: Des Moines. De staat werd in 1846 genoemd naar de Iowa River, een zijrivier van de Mississippi, die weer werd genoemd naar de Ioway of Kiowa geheten Indianenstammen.

Fysische Geografie

Iowa behoort tot de Great Plains. Het landschap is golvend (hoogste punt 510 m, aan de noordgrens). De bodem is zeer vruchtbaar. De grootste rivieren zijn de Mississippi, die langs de gehele oostelijke grens loopt, en de Missouri, die met zijn zijrivier de Big Sioux de westelijke grens van de staat vormt. Vooral in het noorden komen tamelijk veel kleine meren voor. Het klimaat heeft een continentaal karakter met korte koude winters en lange, vrij warme zomers. Tornado’s en hagelstormen komen het meest in het voorjaar voor.

Bevolking

De gemiddelde bevolkingsdichtheid bedraagt 19 inw. per km2. Van de bevolking woont 61% in de stedelijke gebieden. De grootste steden zijn Des Moines, Cedar Rapids, Davenport en Sioux City.

Economie

De Grain State (graanstaat, Iowa) is een van de rijkste landbouwstaten van de Verenigde Staten; ruim 95% van het grondgebied is in cultuur gebracht. Het belangrijkst is de veeteelt (vooral varkens, voorts rundvee en schapen). De voornaamste akkerbouwgewassen zijn maïs, haver, sojabonen en hooi. Thans is ook de industrie een van de grote inkomstenbronnen; ze omvat vooral de verwerking van landbouwproducten en de fabricage van landbouwmachines. Van betekenis zijn voorts de chemische en metaalindustrie en de fabricage van instrumenten en gereedschappen.

Bezienswaardigheden

Het enige nationaal monument in Iowa is Effigy Mounds National Monument bij Marquette (door Indianen opgeworpen heuvels in de vorm van dieren). Het gebied rond Lake Okoboji en Lake Spirit staat bekend om zijn natuurschoon. In de Amana Colonies werd door Duitse en Zwitserse immigranten van 1855 tot 1932 in communeverband geleefd (o.a. museum).

Geschiedenis

In 1673 werd Iowa voor het eerst door blanken (de Fransen J. Marquette en L. Jolliet) bezocht. Het gebied behoorde bij het grote (Franse) Louisiana-territorium, dat in 1763 Spaans werd, in 1800 weer Frans, maar reeds in 1803, door Jeffersons beroemde aankoop, Amerikaans. Pas na de Black Hawk-oorlog tegen de Indianen (1832) begonnen de pioniers binnen te stromen, zodat in 1838 het Iowa-territorium kon worden gevormd; in 1846 werd Iowa de 29ste staat van de Unie. In de Amerikaanse Burgeroorlog stond Iowa aan de zijde van de noordelijken. Aan het eind van de 19de eeuw was het een centrum van de hervormingsbeweging van de boeren en een bolwerk van de Populistische partij. De macht van de Republikeinen in de staat neemt sinds de jaren zestig geleidelijk af.