Flag Idaho

Gem State

Inleiding

Idaho (afk.: ID of Id.), staat van de Verenigde Staten van Amerika, in het noordwesten, 216.432 km2, met 1,0 miljoen inw.; hoofdstad: Boise. De naam is vermoedelijk ontleend aan het Indiaanse woord e-da-how (= de zon komt op).

Fysische Geografie

Idaho behoort tot de meest geaccidenteerde staten van de Verenigde Staten (gemiddelde hoogte: 1500 m boven de zeespiegel; hoogste punt Borah Peak, 3857 m). Parallelle ketens van de Rocky Mountains strekken zich van de Canadese grens af in zuidoostelijke richting over tweederde deel van de staat uit. Het zuiden van de staat behoort tot de Intermontane Plateaus. De kloof (Hell’s Canyon) van de langste rivier, de Snake, op de grens met Oregon, is 225 km lang en is de diepste van de Verenigde Staten (wanden tot 2400 m). Idaho telt ca. 1750 meren, w.o. Pend Oreille (316 km2) en Bear Lake (313 km2, deels in Utah). De staat heeft een continentaal klimaat, gematigd door de invloed van de Grote Oceaan.

Bevolking

Idaho is een van de dunst bevolkte staten van de Verenigde Staten (5 inw. per km2); 57% woont in de steden. Ca. 53.000 inwoners zijn van Spaanse afkomst, w.o. een groot aantal Basken te Boise, die vele traditionele gewoonten bewaard hebben. De grootste steden zijn Boise en Pocatello.

Economie

Ondanks de natuurlijke droogte van grote gebieden van de staat zijn de landbouw (intensieve irrigatie; aardappelen, granen, suikerbieten) en de daaraan gelieerde industrie belangrijke middelen van bestaan. Van groot belang zijn ook bosbouw en houtindustrie (ca. 45% van de oppervlakte van de staat is bos) en toerisme (ongerept natuurschoon, diverse Nationale Parken en recreatiecentra). Voorts vee-, schapen- en varkenshouderijen. De mijnbouw produceert o.a. zilver, zink, lood, fosfaat, koper en antimoon. Voorts vee-, schapen-, en varkenshouderij.

Bezienswaardigheden

De bekendste attracties zijn het Coeur d’Alenemeer, Hell’s Canyon, de Shoshonewatervallen, het Craters of the Moon National Monument en het Pend Oreillemeer. Van belang is tevens de wintersport, met als centrum Sun Valley in de Sawtooth Mountains (skipistes). Idaho is ten slotte bekend om de rodeo’s die in vele plaatsen in de staat worden gehouden.

Geschiedenis

Het gebied werd aanvankelijk bewoond door de Shoshone-Indianen. De eerste blanken die het bereikten en verkenden, waren Lewis en Clark in 1805, die in opdracht van president Thomas Jefferson een tocht dwars door het continent maakten. Zij werden weldra gevolgd door bonthandelaren en in de jaren na 1830 door de pioniers die naar Oregon trokken. In 1863 werd Idaho een territorium, in 1890 de 43ste staat van de Unie. De stam der Nez Percé-Indianen, geleid door zijn opperhoofd Joseph, hield in dit bergachtige gebied lange tijd stand tegen een overmacht van Amerikaanse troepen.