Flag Delaware

First State

Inleiding

Delaware (afk.: DE of Del.), staat van de Verenigde Staten van Amerika, begrensd door Maryland in het zuiden en westen, Pennsylvania in het noorden en de Delaware Bay in het oosten, 5295 km2, met 666.000 inw.; hoofdstad: Dover.

Fysische Geografie

De staat is grotendeels gelegen op het Delmarva schiereiland in de Atlantic Coastal Plain en is na Florida de laagst gelegen staat van het land; de bodem is voor het grootste deel vlak en over het algemeen zeer vruchtbaar. Het uiterste noorden, onderdeel van het Piedmontplateau, is heuvelachtig. De staat is zeer bosrijk (diverse natuurparken). Langs de kust enige moerassen. Het klimaat wordt gekenmerkt door milde winters en warme, vochtige zomers.

Bevolking

De gemiddelde bevolkingsdichtheid bedraagt 103 inw. per km2. Van de bevolking woont ca. 73% in de stedelijke gebieden. Het grootste deel woont in en rond de stad Wilmington. Wilmington is de grootste stad.

Economie

De industrie, vnl. geconcentreerd in het noordelijk deel van de staat, boven het Chesapeake and Delawarekanaal, is de belangrijkste factor in de economie, met als belangrijkste tak de chemische en petrochemische industrie (m.n. DuPont de Nemours, Wilmington). Daarnaast fabricage van o.a. automobielen, machines, voedingsmiddelen en textiel; metaalverwerking. Dankzij de soepele wetgeving op het gebied van het ondernemingsrecht, hebben de laatste decennia veel maatschappijen hun hoofdkwartier in de staat gevestigd. Van de landbouw, ten zuiden van het kanaal, is de pluimveehouderij (braadkippen) belangrijk; daarnaast verbouw van graan, maïs, sojabonen, groenten en fruit. De visserij staat ten dienste van de industrie; vangst van krabben en oesters. Ten slotte is ook de bosbouw van enig belang. Het Chesapeake and Delawarekanaal, voorheen de belangrijkste transportweg van de staat, heeft in de laatste decennia aanzienlijk aan belang ingeboet (wegvervoer, luchtvaart). De natuur in Delaware omvat prachtige oceaanstranden en een aantal staatsparken en wildreservaten. De staat is rijk aan historische gebouwen w.o. Old Dutch House (ca. 1704) en Amstel House (ca. 1730) beide in New Castle), en Corbit House (1774, Odessa).

Geschiedenis

De eerste kolonie in het gebied, Zwaanendael, werd rond 1630 door de Hollanders gesticht, maar door problemen met de Indiaanse bevolking kwam het niet tot een permanente nederzetting. Die kwam er pas in 1638 (Fort Cristina, thans Wilmington) en werd gesticht door de Zweden. Na de herovering van het gebied door de Hollanders in 1655, viel het gebied 1664 aan de Engelsen en werd het Delaware (naar Lord De la Warr, de toenmalige gouverneur van Virginia) genoemd. De staat aanvaardde in 1787 als eerste de Grondwet.