Flag Connecticut

Constitution State

Inleiding

Connecticut (afk.: CT of Conn.), staat in het noordoosten van de Verenigde Staten van Amerika, 12.997 km2, met 3,3 miljoen inw.; hoofdstad: Hartford.

Fysische Geografie

De benedenloop van de rivier de Connecticut (660 km lang) splitst de staat in een bergachtig westelijk en een lager oostelijk gebied. Door de vele baaien en inhammen is de kustlijn relatief zeer lang: ca. 900 km (hemelsbreed ca. 175 km). Long Island beschermt de kust tegen de Atlantische stormen. Door de overheersende landwind is het klimaat veeleer continentaal dan maritiem.

Bevolking

De staat behoort tot de dichtstbevolkte van de Verenigde Staten (229 inw. per km2). Van de bevolking woont ongeveer 79% in de stedelijke gebieden. De grootste steden zijn: Hartford, New Haven, Bridgeport en Waterbury. Op onderwijsgebied neemt Connecticut een vooraanstaande plaats in; er zijn diverse universiteiten, waarvan Yale University (gesticht 1701) te New Haven als een van de beste universiteiten van het land en zelfs van de wereld geldt.

Economie

De landbouw, die van weinig economische betekenis is, omvat voornamelijk veeteelt (rund- en pluimvee). Het belangrijkste landbouwproduct is tabak; in de dalen van de rivieren Connecticut en Housatonic is fruit- en groenteteelt. Het verzekeringswezen, met als centrum Hartford, speelt een belangrijke rol in de economie van de staat. De industrie is gebaseerd op de vroeger zeer bloeiende huisnijverheid, wat aan producten als zilveren en tinnen voorwerpen, spijkers, schroeven en klokken nog merkbaar is. De belangrijkste industriële producten zijn thans echter o.m. helikopters, vliegtuigonderdelen, kogellagers, wapens, elektrische apparaten, kernonderzeeërs, optische instrumenten en chemicaliën. Doordat Connecticut ondanks de industrialisatie zijn landelijk karakter goeddeels heeft bewaard, zijn zowel het forensisme (voornamelijk naar New York) als het toerisme belangrijk.

Bezienswaardigheden

Connecticut heeft een prachtig landschap, met heuvels, meren en natuurgebieden. De vele historische monumenten (17de- en 18de-eeuwse huizen e.d.) worden zorgvuldig in stand gehouden door meer dan 100 in de staat werkzame genootschappen. Veelbezocht is het Seaport en Marine Museum te Mystic (scheepsmodellen e.d.; in de haven diverse oude walvisvaarders). Het totale areaal aan staatsbossen en -parken bedraagt ca. 65.000 ha.

Geschiedenis

De eerste Europeaan die in Connecticut kwam, was de Hollandse schipper Adriaan Block, die in 1614 de Connecticutrivier opzeilde. In 1633 stichtten de Hollanders een fort te Hartford om de Engelse druk tegen te gaan, maar weldra werd het gebied overstroomd door de veel talrijker Engelse kolonisten. In 1636 arriveerde ds. Thomas Hooker met 110 leden van zijn gemeente uit Massachusetts; het jaar daarop werd de Indiaanse stam van de Pequots in een bloedige oorlog vernietigd. In 1639 werden de Fundamental Orders of Connecticut aanvaard, de eerste geschreven grondwet van Amerika. In 1662 kreeg de kolonie een zeer democratisch charter van koning Karel II. Connecticut had een werkzaam aandeel in de Amerikaanse Vrijheidsoorlog; het was de enige staat waar vrijwel geen Tories of koningsgezinden waren.