Denali National Park
In het Denali National Park is de hoogste berg van Noord-Amerika te vinden. De berg is 6194 meter hoog en de berg beschikt ook over zijn eigen klimaat. In 1897 werd de berg ontdekt door de ontdekkingsreiziger William A. Dickey. In 1917 werd het gebied rondom de berg en de berg zelf uitgeroepen tot nationaal park. Het bestaat dus uit Mount McKinley en het Denali National Monument. Mount McKinley behoort tot de Alaska Range bergketen. In het Denali National Park bevindt zich een deel van de grootste breuk in de aardkorst van Noord-Amerika. Door deze grote breuklijn zijn er in het nationale park ook veel rotsformaties te vinden. Door alle erosie die de rotsen door de tijd heen te verduren hebben gekregen zijn er grote vlakten ontstaan met grote bergen ertussenin.
De grote bergen functioneren als een natuurlijke grens tussen Anchorange en het binnenland van Alaska. Kariboes, Dall-schapen, grizzlyberen, lynxen, wolven en elanden zijn diersoorten die in het Denali National Park voorkomen. In het nationaal park zijn smalle stroken begroeid met bomen zoals de zilverspar, spar, espen, berken en balsempopulieren. Tussen de bomen is er meestal ook nog een dikke laag mos te vinden. Als je dit park gaat bezoeken dan zul je moeten oppassen voor de grizzlyberen en zwarte beren die er vrij rond lopen, omdat ze wel eens agressief kunnen worden.
Foto’s Denali National Park
Wrangell-St. Elias National Park
Dit nationaal park is een van de jongste van Alaska, maar ook een van de grootste. Het park is te vinden in het zuiden van Alaska en strekt zich uit van de Tetlin-laagvlakte tot de Wrangell Mountains en St. Elias Mountains. Mount St. Elias is de op twee na hoogste berg in Noord-Amerika met 5489 meter. Het landschap van het park bestaat uit gletsjers, bergen en ijsvelden. In de zomer hangt er vaak een dik wolkendek boven Alaska en daarom is het hier ook koel. In de maanden juli en augustus is het meestal het warmst. In de winter valt er gemiddeld zo’n 60 cm sneeuw en is de temperatuur ook erg laag.
Foto’s Wrangell St. Elias National Park
Gates of the Arctic National Park
Dit nationale park bevindt zich in de poolcirkel en de naam betekent eigenlijk de Poorten tot de Noordelijk IJszee. Het park is bijna totaal niet aangetast door de mens en de flora en fauna zijn daarom heel erg verschillend. In het nationaal park zijn bergen en tientallen rivieren en meren te vinden. Langs de rivieren zijn vele soorten bomen te vinden. Het park loopt helemaal van de Brooks Range tot de North Slope. Om in het park te komen zul je moeten lopen of een vliegtuigje nemen en je af laten zetten in het park.
In het park leven dieren, zoals grizzlyberen, zwarte beren, wolven, veelvraten, Dall-schapen, elanden, kariboes, marmotten en grondeekhoorntjes. Deze dieren moeten in de winter goed gaan schuilen voor de kou, omdat de winters er extreem lang zijn en erg streng. De zomers zijn niet overdreven warm en de gemiddelde temperatuur is er zo’n 18 graden celsius.
Foto’s Gates of the Arctic National Park
Lake Clark National Park
Waar de Alaska Range en de Aleutian Range elkaar ontmoeten ligt het Lake Clark National Park. Het park ligt midden in de Chigmit Mountains waar zich twee rokende vulkanen bevinden. Rivieren, gletsjer, bergdalen en alles wat bij een gebergte hoort is te vinden in het Lake Clark National Park. Zoals de naam van het park al zegt is er ook een groot meer in het park te vinden en wel Lake Clark. Het is een meer dat tussen gletsjers in ligt en dus bestaat uit gesmolten sneeuw. Deze gletsjers kunnen hoogtes tot ongeveer 2400 meter bereiken. Mount Iliamna en Mount Redoubt zijn twee actieve vulkanen die zich in het park bevinden.
In de zomermaanden schommelt de temperatuur tussen de 10 en 18 graden celsius. In het binnenland van het park kan de temperatuur zelfs oplopen tot 27 graden celsius, maar dan moet het een erg warme dag zijn. De winters zijn niet echt hard te noemen omdat er altijd een warme wind uit zee te verwachten is en die zorgt ervoor dat de temperatuur dan weer wat toeneemt. Tussen half april en eind mei wordt het doorkruisen van het park bemoeilijkt door ontdooiend riviertjes. Om in het park te komen ben je ook nog eens aangekeken op vliegtuigjes, sneeuwscooters of de benenwagen.
Foto’s Lake Clark National Park
Glacier Bay National Park
Dit nationaal park ligt 100 kilometer ten noordwesten van de grote stad Janeau. Er zijn 16 getijdengletsjers te vinden in het park en baaien waarin zich mooie ijsformaties bevinden. Natuurlijk zijn er ook nog grote bossen en vele soorten wilde dieren te vinden die in het park leven. In het planktonrijke water in het nationaal park is ’s zomers de bultrugwalvis te zien, omdat hij dan naar de baaien gaat om er eten te zoeken. Het park is alleen per vliegtuig of boot toegankelijk, omdat er geen enkele weg naartoe te vinden is.
In 1794 doorkruiste kapitein George Vancouver het water in de Icey Strait. Toen was de Glacier Bay een snijding in de kustlijn. Op de bodem van dit water was een enorme muur van ijs te vinden met dieptes van 1200 meter. In 1879 ontdekte John Muir dat de gletsjer zich van 1794 tot 1879 48 kilometer had teruggetrokken. Dit was nergens anders ter wereld en het trok veel wetenschappers aan om dit te gaan onderzoeken. Soms breken er enorme stukken ijs af van de gletsjers en die belanden dan met een rotvaart in het water. Dan ontstaat er in het water een behoorlijk grote vloedgolf.
Foto’s Glacier Bay National Park
Kobuk Valley National Park
De Baird Mountains en de Waring Mountains zijn gebergtes die in en om het nationaal park te vinden zijn. Het park ligt in een breed dal langs de Kobuk River in het noordwesten van Alaska ligt. Ambler en Kiana zijn twee dorpjes die in het oosten en westen van het park liggen. Het nationaal park ligt 40 kilometer van de poolcirkel af en hier bereiken de arctische wouden hun meest noordelijke punten. Dichter bij de poolcirkel zul je allemaal lage struiken vinden die in veel toendra klimaten voorkomen. Ten zuiden van de Kobuk River zijn de Little Kobuk Sand Dunes en de Great Kobuk Sand Dunes te vinden met een oppervlakte van 65 vierkante kilometer. De Salmon River vindt zijn oorsprong in de Baird Mountains en belandt uiteindelijk in de Kobuk River.
De winters zijn er lang en de zomers erg kort. De temperatuur varieert van 4 tot 32 graden celsius in de maanden juni, juli en augustus. Dit zijn enkele diersoorten die in het park voorkomen: grizzlyberen, zwarte beren, kariboes, elanden, wolven en lynxen.
Foto’s Kobuk Valley National Park
Katmai National Park
The Valley of Ten Thousand Smokes is de grootste publiekstrekker in het park, omdat het een maanachtig grondgebied is dat ontstaan is door een vulkaanuitbarsting van enkele tientallen jaren geleden. In het park zijn veel riviertjes, meren, moerassen en bergen te vinden. In 1980 kreeg het park pas de status van nationaal park. De bergen in de Aleutin Range hebben besneeuwde toppen en bereiken hoogtes tot 2100 meter. De bergen en dalen danken hun vormen aan de gletsjers die er ook nog eens voor komen. Uit sommige vulkanen in het Katmai National Park komt nog steeds rook of stoom. In 1912 barstte de Novarupta Volcano uit en zorgde voor veel puin dat door de lucht heen vloog. Al het leven om de vulkaan heen werd totaal uitgeroeid. In het gebied komen zeeleeuwen, zeeotters, elanden, bruine beren, arenden en nog veel meer diersoorten voor. De temperatuur schommelt in de zomer tussen de 7 en 17 graden celsius en in de winter komt het al dicht tegen het nulpunt aan.
Foto’s Katmai Mational Park
Kenai Fjords National Park
Ook dit park werd in 1980 uitgeroepen tot de status van nationaal park. Het bestaat uit een kustgebied met bergdalen, fjorden, getijdengletsjers en een extreem groot ijsveld waarin de Kenai Mountains bijna in verdwenen zijn. Het park bevindt zich 210 kilometer ten zuiden van Anchorage. De eilandjes die zich voor de Kenai-fjorden bevinden zijn eigendom van de regering en horen niet bij het nationaal park. Elk jaar komen duizenden zeevogels naar de steile klippen en eilandjes voor de Kenai-fjorden om er hun jongen groot te gaan brengen. In het park heerst een zeeklimaat en de winters zijn extreen streng, maar de zomer is daarentegen weer lekker warm en dit is dan ook de beste tijd om het Kenai Fjords National Park te gaan bezoeken.
Foto’s Kenai Fjords National Park