Mauna Kea

Mauna Kea is een berg in Hawaii en sinds 1970 de standplaats van een der grootste observatoria. Naast de universiteit van Hawaii is ook Groot- Brittannië er vertegenwoordigd. Tevens loopt er een gemeenschappelijk project van Frankrijk en Canada met spiegeltelescopen. Engeland en Nederland hebben er een submillimeter-radiotelescoop. Bovendien is de hoogste sterrenwacht op Aarde, op zo’n 4.205 m, ook de standplaats van de Keck-spiegeltelescoop. Het heeft een diameter van 10 m en is uit 36 losse spiegels opgebouwd, die door computerbesturing elk apart gericht kunnen worden.

Mount McKinley

De Mount McKinley, gelegen in de Alaska Range in het zuiden van Alaska, is de hoogste berg van Noord-Amerika. Hij heeft twee toppen: een zuidelijke top (6.200 m) en een noordelijke top (5.900 m).

De berg is genoemd naar William McKinley, die van 1897 tot 1901 president van de Verenigde Staten was. Hij is gelegen in het Denali National Park. Denali is de naam die de Indianen aan de berg geven en betekent “De Grote”.

In 1913 bereikte een expeditie o.l.v. Hudson Stuck en Harry Karstens als eerste de zuidelijke top.

Kinds Pak

Kinds Pak is een berg in de Amerikaanse staat Utah, gelegen ongeveer 100 km ten oosten van Salt Lake City.

Met een hoogte van 4.114 m is de Kinds Pak de hoogste berg van Utah.

Mount Blackburn

Met een hoogte van 4.996 m is de Mount Blackburn de hoogste berg van de Wrangell Mountains, die in het zuidoosten van Alaska aan het oostelijk einde van de Alaska Range liggen.

De gehele groep ligt in het Wrangell – St.Elias-National Park, dat tot de grens met Canada reikt.

De Mount Blackburn werd voor het eerst beklommen in 1912 door Miss Dora Keen.

Mount Elbert

De Mount Elbert is een berg in de Rocky Mountains, gelegen in het centrum van de Amerikaanse staat Colorado, in het zuidoosten van Denver. Met een hoogte van 4.399 m is hij de hoogste berg van de Rocky Mountains.

Mount Saint Elias

Met een hoogte van 5.488 m is de Mount St. Elias één van de hoogste toppen van de St. Elias Mountains, een vulkanische bergketen die zich uitstrekt langs de grens tussen Alaska en Canada (provincie Yukon Territory).

De prachtige, piramidevormige top werd reeds in 1741 door de Russische zeevaarder Vitus Bering ontdekt, omdat de Mount St.Elias nauwelijks 50 km van de kust verwijderd ligt.

De berg werd in 1897 voor het eerst beklommen door een Italiaanse expeditie onder leiding van de Graaf van de Abruzzi. De aanloop via de gletsjers was echter -vanwege het voortdurende slechte weer- zo moeizaam en tijdrovend dat de tweede beklimming pas in 1946 werd uitgevoerd. Ook nu nog is hij voor bergbeklimmers een interessante top.

Door de grote hoeveelheden sneeuw reiken de gletsjers van de St. Elias Mountains tot aan de kust. Beroemd zijn enerzijds de Glacier Bay, die als nationaal monument wordt beschermd en anderzijds de Malaspina-gletsjer, die in de kustvlakte een 3.500 km² grote ijsvlakte vormt en waarvan de ijsrand zodanig door puin wordt bedekt dat op de gletsjer een 6 tot 8 km breed bos van sparre- en elzebomen is ontstaan.

Mount Shasta

De Mount Shasta is een vulkaan in de Cascade Range in Noord-Californië, VS. Hij heeft een hoogte van 4.317 m.

De kegelvormige top is in sterke mate vergletsjerd en vertoont een zeer symmetrische vorm. In de buurt van de top vindt men verschillende zeer hete zwavelbronnen.

Mount Whitney

De Mount Whitney is met 4.418 m de hoogste berg van de Sierra Nevada in de Amerikaanse staat Californië. Tevens is hij de hoogste berg van de VS buiten Alaska en Hawaii.

Windom Pak

Berg in de Rocky Mountains, in het zuidwesten van de Amerikaanse staat Colorado. Met een hoogte van 4.295 m is hij na de Mount Elbert de hoogste berg van deze staat.

Akutan Volcano

Actieve vulkaan in het centrum van het eiland Akutan, dat behoort tot de Aleuten in het zuidwesten van Alaska. Hij heeft een hoogte van 1.303 m.

De laatste uitbarsting van de Akutan was in 1992 en duurde ongeveer tien maanden, waarin as en rook werd uitgestoten. De wolken daarvan bereikten een hoogte van meer dan 2 km boven de top.

Het eiland behoort tot de Kenitzin-groep van de Fox Islands in de Oost-Aleuten. Aan de oostelijke voet van de vulkaan ligt aan de kust de plaats “Akutan”, die een wetenschappelijk bosstation heeft en een opvang- en uitrustingscentrum voor jagers en fokkers is.

Augustine Volcano

Actieve vulkaan met een hoogte van 1.196 m in het zuiden van Alaska. Hij is gelegen op Augustine Island, aan de ingang van de Cook Inlet.

Gareloi Volcano

De Gareloi Volcano is een actieve vulkaan in het centrum van het eiland Galeroi de Aleuten met een hoogte van 1.626 m.

Het 10 km lange en 8 km brede eiland wordt volledig gevormd door de vulkaan.

Great Sitkin Volcano

De Great Sitkin Volcano is een actieve vulkaan op het eiland Great Sitkin, in het centrum van de Adreanof eilanden, die behoren tot de Aleuten.

Hij heeft een hoogte van 1.710 m. Het 19 km lange en 13 km brede eiland wordt bijna volledig gevormd door de vulkaan.

Iliamna Volcano

De IIiamna Volcano is een actieve vulkaan in het zuiden van Alaska, VS, aan de westkust van de Cook Inlet in de zuidwestelijke uitloper van de Alaska Range.

Hij bereikt een hoogte van 3.083 m en ligt in het uiterste zuidoosten van het nationale park Lake Clark.

Kilauea

De Kilauea is een actieve vulkaan in het zuidoosten van het eiland Hawaii in de Hawaii-eilanden. Met een hoogte van 1.247 m is het de kleine broer van de Mauna Loa.

Na een pauze van een kwart eeuw waren er met korte tussenpozen uitbarstingen in 1919, 1921, 1922 en 1923.

De zwaarste uitbarsting was in 1960. Dankzij het goede wetenschappelijk onderzoek door de vulkanologen op Hawaii vielen er geen slachtoffers. De lavastroom vernietigde wel een dorp, maar dat kon vooraf al geëvacueerd worden. De laatste uitbarsting was in juli 1997. Deze ging gepaard met reusachtige lavastromen. Ook deze keer kwamen er geen mensen in gevaar.

Een zijkrater van de Kilauea, de Halemaumau, werd door de inboorlingen beschouwd als de woonplaats van hun legendarische vuurgod Pele.

Op de Kilauea is het vulkaan-observatorium van Hawaii gevestigd, dat zich heeft ontwikkeld tot een internationaal centrum voor vulkaan-studies.

Kiska Volcano

De Kiska Volcano is een actieve vulkaan in het noorden van het eiland Kiska, behorend bij de Rat Islands in de westelijke Aleuten, ten zuidwesten van Alaska.

Hij heeft een hoogte van 1.220 m.

In juni 1990 werden vanaf het naburige eiland uitgestoten damp en wat as waargenomen. Op de met sneeuw bedekte flanken -en ook in de omgeving- is echter geen as neergekomen. De opstijgende dampwolken bereikten een hoogte van maximaal 3,5 km boven de top.

Korovin Volcano

Korovin Volcano is een actieve vulkaan in het noordoosten van het eiland Atka, behorende tot de Aleuten, ten zuidwesten van Alaska. Hij heeft een hoogte van 1.479 m.

Het eiland, waar de vulkaan het gehele noordoostelijke deel van uitmaakt, behoort tot de Andreanof Islands, in de westelijke Aleuten. Aan de zuidelijke voet van de Korovin Volcano ligt het plaatsje Atka, dat hoofdzakelijk leeft van de jacht, en het vlechten van manden.

In de Tweede Wereldoorlog was op het eiland een Air Base gevestigd, dat later weer werd opgeheven.

Makushin Volcano

De Makushin Volcano is een 2.036 m hoge actieve vulkaan in het noorden van het eiland Unalaska, dat behoort tot de Fox Islands –een eilandengroep van de Aleuten, ten zuidwesten van Alaska.

Sinds zijn ontdekking in 1763 waren er regelmatig meldingen van uitgestoten damp en as; sinds 1826 waren er echter geen grotere uitbraken meer.

De Makushin-vulkaan is het hele jaar met sneeuw bedekt, en bezit een zeer afgeplatte top. Aan de voet van de noordflank bevindt zich het gelijknamige dorp, dat hoofdzakelijk leeft van de visvangst.

Mount Cleveland

De Mount Cleveland is een actieve vulkaan in het centrum van het eiland Chuginadak, het grootste van de “Islands of the Four Mountains”, in het centrum van de Aleuten, ten zuidwesten van Alaska. Hij heeft een hoogte van 1.730 m.

De laatste zware eruptie van de vulkaan was op 10 juni 1944. In 1989 werd licht op de berg waargenomen, dat werd veroorzaakt door uitbrekende lava. Explosies en aswolken waren er echter niet meer.

Mount Katmai

De Mount Katmai is een vulkaan in het zuidwesten van Alaska. Hij heeft een hoogte van 2.047 m en behoort tot een verzameling jonge vulkanen in Zuid-Alaska.

Zijn krater, die een meer bevat, heeft een omtrek van 13 km, een doorsnee van ongeveer 6 km en een diepte van meer dan 1.120 m. De kraterrand is een gletsjer.

Bij de zeer zware eruptie op 5 juni 1912 werd een gebied van ongeveer 140 km² bedekt met as en basalt en de explosietrechter werd gevormd. Tegelijkertijd ontstond de 186 km² grote “Vallei van de 10.000 Rookpluimen” (Eng. Valley of Ten Thousand Smokes), waarin tot ongeveer 1950 talrijke fumarolen actief waren.

Kleinere lava-uitbraken waren er in 1953 en 1957.

In 1918 werd een 10.900 km² omvattend en zeer slecht toegankelijk gebied rondom Mount Katmai tot Nationaal Gedenkteken benoemd. De hoogste top is met 2.317 m de Mount Griggs.

Mount Rainier

Met een hoogte van 4.392 m is de Mount Rainier, een slapende vulkaan, de hoogste berg van de Cascade Range en de hoogste berg van de Amerikaanse staat Washington.

De majestueuze berg vertoont een geringe, maar zeer bedreigende rook- en dampactiviteit. De hitte die uit zijn machtige romp opstijgt, heeft in de ijzige top van de vulkaan een grottensysteem van vele kilometers gevormd, dat voorzien is van indrukwekkende mosselvormige wanden.

Af en toe vrat de hitte ook door zijn gigantische gletsjervelden. In totaal lopen 41 gletsjers van zijn kegel naar beneden. Het is de meest vergletsjerde berg van de VS (Alaska buiten beschouwing gelaten).

Temperatuurschommelingen van de opstijgende gassen veroorzaken opvallende veranderingen in de ijsgrotten en kunnen daarom voorbodes zijn voor een dreigende eruptie.

Mount Saint Helens

De Mount Saint Helens is een actieve vulkaan in het noorden van de Cascade Range in de Amerikaanse staat Washington. Hij heeft een hoogte van 2.550 m.

Voor zijn laatste vernietigende uitbraak in 1980 had de vulkaan een perfecte kegelvorm en gelijkmatige flanken die waren ontstaan door lavastromen en het neerkomen van vulkanische as. De naaldbossen op de onderste flanken hadden de verwoestingen door de vele heftige erupties uit de recente geologische geschiedenis bedekt.

Lange tijd stootte de Mt.St. Helens slechts af en toe damp- en aswolken uit, en tussen 1832 en 1857 werd zelfs een beetje lava uitgespuwd. Daarbij ging het echter om relatief lichte uitbraken.

Zijn ontwaken in 1980 kwam als een verschrikking, maar was verwacht door veel wetenschappers. Na een aantal waarschuwende aardschokken werden afgesloten gebieden rond om de berg ingesteld, die alleen nog door wetenschappers mochten worden betreden.

Na deze voorbodes kwam de krachtige eruptie, in de morgen van 18 mei. 60 mensen en naar schatting 6.500 dieren vonden de dood, een gebied met een oppervlakte van 600 km² werd veranderd in een woestenij. Vulkanologen hebben berekend dat de kracht van de explosie alles overtrof wat de Verenigde Staten in de laatste 200 jaar hadden meegemaakt. De energie die bij de vrij kwam, kwam overeen met die van 500 atoombommen van het formaat Hiroshima, of negen miljoen ton TNT.

De aswolk, waar bliksemschichten doorheen schoten, schoof met een snelheid van bijna 100 km/u vanaf Mount St. Helens naar het noordoosten en bedekte het landschap met duisternis van vulkanische as. De twaalf uur durende zware asregens bedekten het noordwesten van de Verenigde Staten, en het zuiden van Canada met een zeven centimeter dikke laag as.

In Yakima, Washington, een stad met 51.000 inwoners, verwijderde de stadsreiniging 540.000 ton vulkanische as. Het werk duurde tien weken, en kostte 2.2 mln US$.

De aswolk cirkelde meerdere keren rond om de aarde. Vanwege het lage zwavelgehalte viel het grootste deel van de as gelukkig terug op aarde, zodat er geen klimaatsveranderingen optraden.

Tegenwoordig is de Mount St. Helens een ingedeukte, lelijke stomp. De eens zo gelijkmatige kegelspits is verdwenen. Op die plaats bevindt zich 400 meter lager een armzalig amfitheater, waarvan de steile 600 m hoge wanden geopend zijn naar het verwoestte gebied in de diepte.

Mount Spurr

De Mount Spurr is een vulkaan in het zuiden van Alaska, aan de westelijke kant van de Cook Inlet, 130 km ten westen van Anchorage. Hij heeft een hoogte van 3.374 m.

Rondom de Mount Spurr bevinden zich lange gletsjers van de flanken naar beneden en in zijn krater heeft zich een meer gevormd.

De laatste uitbraak van de vulkaan was in 1992. Hij stootte daarbij drie maanden lang grote hoeveelheden as uit, die het land nog 1000 kilometer met de wind mee met een 3 mm dikke aslaag bedekten. In Anchorage moest het vliegveld daardoor 20 uur lang worden gesloten.

Okmok Volcano

De Okmok Volcano is een actieve vulkaan op het eiland Umnak, in het oosten van de Fox Islands, behorende tot de Aleuten, ten zuidwesten van Alaska gelegen.

De caldera van deze vulkaan heeft een doorsnee van 10 km, en strekt zich uit over het grootste deel van het oostelijke deel van het eiland. Lavastromen vloeiden in de jaren 1945 en 1958 over de grond van de caldera.

De laatste eruptie vond plaats van 1986 tot 1988. Ten dele werd in de jaren daarna nog rook op de vulkaan waargenomen.

Pavlof Volcano

De Pavlov Volcano is een actieve vulkaan op het schiereiland van Alaska, met een hoogte van 2.714 m. De vulkaan is in de laatste jaren met regelmatige tussenpozen uitgebroken.

Pyre Pak

Pyre Paek is een vulkaan op het eiland Seguam van de Andreanof Islands die tot de Aleuten behoren.

In december 1992 werd de sinds 15 jaar slapende vulkaan weer actief. Hij stootte in meerdere erupties as uit, die neerkwam op de in 1977 ontstane lavavelden. Sinds de uitbarsting werden tot nu toe steeds opnieuw dergelijke vulkanische activiteiten waargenomen.

Redoubt Volcano

Redoubt Volcano is een actieve vulkaan in het zuiden van Alaska, ten westen van de Cook Inlet, 180 km ten zuidwesten van Anchorage. Hij heeft een hoogte van 3.108 m. De Redoubt Vulkaan is aan de top vergletsjerd.

Hij ligt in het Lake Clark National park, in de Chigmit Mountains, die een uitloper van de Aleutian Range naar het noorden vormen.

Shishaldin Volcano

De Shishaldin Volcano is een 2.861 m hoog werkende vulkaan op Unimak Island, een eiland behorende tot de Aleuten.

Veniaminof Volcano

Veniaminov Volcano is een actieve vulkaan op het Alaska schiereiland, in het zuidwesten van Alaska. Hij heeft een hoogte van 2.507 m.

De in de hogere lagen zeer vergletsjerde vulkaan ligt aan het zuidwestelijke punt van de Alaska Range en is voor het laatst uitgebroken in 1939.

Mauna Loa

Schildvulkaan op Hawaii, 4168 m hoog.

Mount Rushmore

De 1.707m hoge Mount Rushmore in de Black Hills van Soth Dakota.Vader en zoon Borglum hebben hier de hoofden van vier Amerikaanse presidenten (Washington, Jefferson, Lincoln en Roosevelt) in de rotsen uitgehouwen.